• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Notícies

El nou contracte de residus de Formentera impulsa la recollida orgànica, augmenta les freqüències i renova contenidors i maquinària

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que a la sessió ordinària del ple de febrer d’aquest divendres, l’equip de govern porta per a la seva aprovació el “contracte mixt de serveis de recollida i transport de residus, de neteja viària i de platges, conservació i manteniment de zones verdes i explotació del punt verd de Formentera”. El contracte per als pròxims vuit anys, prorrogable dos anys més, surt a licitació per un import de 31.536.293,84 euros i entre altres aspectes destaca “per una renovació de la flota de vehicles, un impuls a la recollida orgànica, que s’ampliarà a la ciutadania, renovació de contenidors i augment de les freqüències de la recollida de residus”, segon destaca el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz.

Recollida selectiva: més orgànica i nous contenidors
El contracte de residus inclou, entre d’altres, la recollida selectiva de les fraccions de rebuig, paper i cartó, envasos lleugers, el vidre, la recollida porta a porta de paper cartó comercial per a grans productors, la recollida porta a porta a mitjans i grans productors de matèria orgànica i la recollida porta a porta dels carrers de vianants des Pujols. Com a novetat, es preveu la recollida de matèria orgànica en contenidor destinat a la ciutadania. “Aquesta recollida és una passa més per assolir l’objectiu marcat per la Llei 8/2019 de residus i sòls contaminats, que determina que el pes del residu reciclable ha de ser el 50 % del total”, assegura el conseller de Medi Ambient. Aquest cinquè contenidor d’orgànica es té previst implantar al tercer any de l’entrada en funcionament del nou contracte, o abans segons els projectes europeus presentats.

Així mateix, es preveu la renovació de l’actual flota de contenidors en superfície, la neteja interior i exterior d’aquests, així com l’adquisició de noves papereres.

Freqüència, nova maquinària i vehicles elèctrics
En el nou contracte també està prevista la renovació de la flota de vehicles i la incorporació de vehicles elèctrics entre la flota de vehicles lleugers. A més, s’incrementaran els mitjans materials i humans per millorar les freqüències de prestació de servei, ajustant-se a la temporalitat i la demanda. “La millora del servei té diferents vessants, com és l’increment de les freqüències amb la incorporació de personal addicional i de vehicles elèctrics, amb un mateix objectiu: obtenir un servei d’acord amb la demanda de Formentera”, ha comentat el conseller de Medi Ambient.

També es comptarà amb un servei de jardineria i de desbrossament de camins, “que es veurà reforçat amb més mitjans materials i humans”. D’altra banda, la neteja de platges es realitzarà per mitjans manuals i mecànics i disposarà de papereres per a la recollida selectiva.

Tramitació
Una vegada aprovat per ple, el nou contracte començarà la seva licitació i la previsió és que es posi en marxa a final d’aquest mateix any. El conseller Antonio J. Sanz ha destacat que “aquest tipus de contractes sempre tenen una llarga i complexa tramitació” i ha desitjat que es pugui portar a terme “al més aviat possible perquè és important per a l’illa, ja que l’actual s’ha quedat obsolet i pensat per una societat de fa 15 anys”. Finalment, el conseller ha subratllat “l’esforç dels tècnics del Consell per portar endavant aquest contracte”.


24 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera oferta 6 cursos gratuïts pel sector agrícola i ramader de l’illa

cartell 2021 cursos ag aEl Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Agricultura, ha presentat els cursos de formació en matèria d’agricultura i ramaderia per aquest 2021. Al mes de març es faran 4 cursos i al mes de novembre 2. Les formacions s’iniciaran el pròxim 8 de març amb el curs d’Horticultura ecològica respectant el sòl, de 12 hores de durada que s’impartirà entre el 8 i 9 de març.

Les inscripcions ja estan obertes, i es poden fer amb cita prèvia a través de l’OAC (Oficina d’Atenció Ciutadana) o telemàticament a través de l’oficina virtual, l’OVAC.

Recuperació del camp
El conseller del ram, Josep Marí, ha explicat que “un any més el Consell oferta cursos perquè el sector agrícola i ramader de l’illa pugui tenir formació sense necessitat de sortir de Formentera i de manera gratuïta, una oferta que cobra més sentit ara en temps de pandèmia”. Les formacions s’han programat segons les peticions dels propis agricultors i ramaders.

El pròxim 18 de març es farà el curs Gestió del reg en cultius hortícoles (4h). Del 22 al 27 de març es farà el curs Usuari professional nivell bàsic de productes fitosanitaris (25 h). El 30 de març es farà el curs El cultiu de la figuera (4h). Ja al mes de novembre, el 5,6 i 7 de novembre es farà el curs d’Iniciació a l’apicultura (15h) i el 12 de novembre es farà el curs Experiències en el cultiu d’extensiu en ecològic (4h).

24 de febrer del 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La regulació de circulació de vehicles de Formentera s’allarga a la darrera setmana de juny i la primera de setembre

foto 2021 2a sessio CdEAhir a les 19.30h es va celebrar la segona sessió del Consell d’Entitats de Formentera per recollir les valoracions i aportacions de les associacions de l’illa al projecte formentera.eco i determinar el període d’aplicació del mateix. En aquest sentit, les associacions han votat majoritàriament per l’opció d’allargar el període de regulació de circulació de vehicles.

“Així aquest any, per primera vegada, el Consell d’Entitats ha decidit ampliar en 15 dies el període de regulació a la circulació de vehicles, d’aquesta forma s’inclourà la darrera setmana de juny i la primera de setembre a l’aplicació normal que s’ha fet durant els últims anys de juliol i agost”, segons ha destacat el conseller de Mobilitat, Rafael González.

La presidenta Alejandra Ferrer ha recordat la importància de dur endavant projectes de sostenibilitat com formentera.eco que formen part del seu model d’illa i que “aconsegueixen seguir fent de Formentera un lloc singular i natural, que equilibra la protecció del territori, el turisme i la qualitat de vida dels residents, per això es important fer-ho amb el suport d’eines de participació ciutadana com el Consell d’Entitats”.

“En total han participat 29 associacions i 3 partits polítics i per votació s’ha decidit aplicar el període de regulació més llarg per 16 vots a favor, enfront dels 8 vots que va obtenir la segona opció de regular només els mesos de juliol i agost, i 8 abstencions”, segons ha resumit la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, que s’ha mostrat satisfeta “amb el gran nombre d’entitats que han assistit a les dues sessions del Consell d’Entitats, i amb la bona acollida que ha tingut el format telemàtic”.

Igual que en la primera sessió, donades les restriccions derivades del nivell 4 reforçat d’alerta sanitària aquesta reunió s’ha celebrat de manera telemàtica. A la sala d’actes hi han estat presents la presidenta, el conseller de Mobilitat, la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, el secretari de l’acte i la tècnica de Participació. Els representants de les associacions i dels partits polítics, així com els mitjans de comunicació han pogut seguir el Consell d’Entitats mitjançant una connexió en línia.

formentera.eco 2020
Per part seva, el conseller de Mobilitat ha fet un repàs de la presentació feta en la primera sessió i ha recordat que l’objectiu de legislatura de formentera.eco, 2020-2023, es: abaixar un 16% en nombres de circulació de vehicles respecte al 2019 (primer any de regulació). Cada any s’abaixarà un 4% el nombre de vehicles en circulació. Un objectiu que es va assolir al 2020.

Projecte formentera.eco 2021

La proposta presentada en el Consell d’Entitats per al 2021 ha estat:

-Fer una nova reducció del 4% respecte al 2020,

Màxim fixat al 2019: 22.382
Màxim fixat 2020: 21.486
Màxim fixat 2021: 20.591

-Termini de regulació a debat
Les associacions han donat suport en la seva majoria a l’opció 1 de la proposta, amb el que la regulació a la circulació de vehicles de l’illa de Formentera es farà: des de l’última setmana de juny fins a la primera setmana de setembre.

-Taxes de pagament o gratuïtes? Es decidirà segons evolució sanitària

D’altra banda, el conseller ha recordat que la web formentera.eco per fer les prereserves per poder obtenir el permís de circulació s’activarà al mes de març, des d’aquest moment es podran fer les prereserves de manera gratuïta. Pel que fa a les reserves es formalitzaran a partir del mes de maig, es decidirà més endavant, depenent de l’evolució de la pandèmia, si les reserves són gratuïtes o de pagament. En cas de que siguin de pagament l’import per als turistes serà per turisme: 1,00 €/dia, amb un import mínim de 5,00 €, i per moto (motocicletes i ciclomotors): 0,50 €/dia, amb un import mínim de 2,50 €. Per als residents l’acreditació serà gratuïta.

Cal destacar que, les persones que amb data anterior al mes de març tenguin reserves d’allotjaments o d’embarcacions per venir amb el seu vehicle a Formentera tenen l’autorització assegurada.

Mobilitat sostenible
Per últim, Rafael González ha destacat que l’objectiu final del projecte formentera.eco és “aconseguir una illa amb una mobilitat sostenible amb més presència de vianants, bicicletes, transport públic en detriment dels vehicles privats” i ha fet un repàs a algunes propostes per seguir avançant en aquest camí cap a la sostenibilitat, que potencien el transport públic, l’ús de la bicicleta i algunes eines de comunicació perquè la gent conegui maneres de moure’s de manera sostenible a Formentera.

23 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Tornen les escoles esportives municipals

El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Esports, informa que s’ha reprès l’activitat de les escoles esportives municipals per a menors de 12 anys. L’àrea d’Esports s’ha posat en contacte amb els clubs de l’illa per informar de la nova situació i per recordar que es poden iniciar els entrenaments sense contacte, continuant amb la normativa de nivell 4 en risc extrem en què es troba Formentera.

Des de l’àrea d’Esports es recorda que, malgrat que la situació sanitària ha millorat a Formentera, es recomana no baixar la guàrdia i que encara s’ha d’anar molt amb compte i ser molt seriosos amb les normatives. A més, es recomana que les activitats que es puguin traslladar a l’exterior es facin fora de les instal·lacions esportives.

22 de febrer 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 3 de 265

3

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat