• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Exposició Teresa Matilla

foto matilla t 2019 1L'artista Teresa Matilla va inaugurar ahir a la sala de l'Ajuntament Vell l'exposició Il·lapsos, una mostra de dotze creacions a l'oli, paper mullat, tèxtils i tota mena de material reutilitzable, en la qual l'artista comparteix les seves reflexions sobre una societat que, tot i gaudir de llibertats, viu esclavitzada pel consumisme, l'avarícia i la dominació. Matilla mostra obres que ja s'han exhibit a la sala FAD del Macba de Barcelona i al Museu Andy Warhol de Pittsburgh.

L'exposició romandrà oberta fins al 28 de setembre, d'11 a 14 hores i de 19 a 21 hores (diumenges i dilluns matí, tancat).


17 de septembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera presenta una troballa subaquàtica arqueològica inèdita a les Illes Balears

foto troballa 2019 1La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, han presentat avui una troballa arqueològica subaquàtica, qualificada d'extraordinària i inèdita pels experts, trobada aquest passat mes d'agost en aigües de Formentera, a la zona d'es Caló. Es tracta d'un conjunt d'elements, onze sabres, que, per la seva tipologia, són compatibles amb sabres rectes de principis del segle XIX. Alejandra Ferrer i Raquel Guasch han estat acompanyades a la presentació per Javier Rodríguez Pandozi, arqueòleg submarí i president de l'Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM), i Manel Guasch, patró del vaixell que va a trobar el primer sabre.

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha destacat en roda de premsa la importància d'aquesta troballa inèdita a les Illes i ha agraït l'ajuda de les persones i entitats que han col·laborat en els treballs d'extracció. "Aquest conjunt arqueològic que passa a formar part del patrimoni històric de Formentera, es dipositarà en el MAEF, encara que en un futur quan tinguem un museu que les pugui acollir amb garanties tornaran a Formentera", ha dit la presidenta.

Per la seva banda, la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat la col·laboració entre les institucions, la col·laboració ciutadana i el treball realitzat des del Consell de Formentera "per fer la intervenció arqueològica preventiva d'urgència per tal de garantir la salvaguarda dels objectes localitzats". Guasch ha demanat que la gent que es trobi algú resta arqueològic, es posi en contacte amb l’àrea de Patrimoni del Consell de Formentera.

Una troballa casual

El passat 15 d'agost Manel Guasch i Guillermo de Barnola buscant un objecte que se'ls havia caigut del seu vaixell al mar, varen localitzar de manera casual, a la zona des Caló, el que semblava ser una espasa de cronologia moderna. Immediatament informaren de la troballa a Comandància de Marina i al Consell de Formentera, que té atribuïdes les competències en matèria de patrimoni històric, i traslladaren l'objecte al Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (MAEF), la institució de referència per a Formentera pel que fa al dipòsit i custòdia de materials arqueològics.

Una vegada efectuada la comunicació de la troballa, el Consell de Formentera va iniciar actuacions encaminades a documentar i estudiar l'indret.

Entre el 26 i el 29 d'agost un equip de bussos del GEAS de la Guàrdia Civil es va desplaçar fins a la zona juntament amb un arqueòleg de l'IBEAM, associació que des de l'any 2015 elabora la Carta arqueològica subaquàtica de Formentera. La immersió va permetre localitzar un nou conjunt d'elements arqueològics compatibles, per tipologia, amb sabres rectes de principis del segle XIX.

Una vegada vist l'informe i la proposta d'actuació presentada per l'IBEAM arran de la inspecció, el Consell de Formentera va autoritzar una intervenció arqueològica preventiva d'urgència per tal de garantir la salvaguarda dels objectes localitzats i per determinar l'existència d'altres restes arqueològiques.

Aquesta intervenció d'urgència la dugueren a terme dos arqueòlegs i una restauradora de l'IBEAM els dies 31 d'agost i l'1 de setembre i va consistir en l'extracció de la totalitat del conjunt de sabres documentats, 10 en total.

Aquestes peces seran traslladades al MAEF, on quedaran dipositades en compliment del que estableix la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, i el Decret 14/2011, de 25 de febrer, pel qual s'aprova el reglament d'intervencions arqueològiques de les Illes Balears.

Tenint en compte l'excepcionalitat d'aquest conjunt d'elements arqueològics a les Pitiüses, el MAEF ha ofert fer-se càrrec de les tasques de restauració, si bé la proposta final de conservació i restauració s'acabarà de definir una vegada estudiat amb deteniment l'estat actual dels béns i tenint en compte també els informes tècnics derivats de la intervenció arqueològica d'urgència.

“Paral·lelament, l'Ibeam amb el suport del GEAS, continuen realitzant prospeccions arqueològiques a la zona per tal de comprovar si existeix cap derelicte que es pugui relacionar amb el conjunt de béns localitzats”, segons ha explicat l’arqueòleg Javier Rodríguez.

Col·laboració ciutadana

La col·laboració ciutadana ha resultat clau per documentar i protegir aquestes restes arqueològiques, ja que la informació facilitada per les persones que localitzaren el primer objecte va permetre plantejar, autoritzar i dur a terme aquesta intervenció arqueològica d'urgència vinculada al projecte de Carta arqueològica subaquàtica de Formentera, promogut pel Consell i que porta a terme el mateix IBEAM des de 2015.

És per això que des del Consell de Formentera es recorda la importància de comunicar a l'àrea de Patrimoni Cultural del Consell qualsevol informació referent a localització de restes arqueològiques subaquàtiques, per tal que posteriorment es puguin realitzar les actuacions oportunes encaminades a documentar-les i protegir-les, com a part integrant del patrimoni cultural de Formentera.

A més del suport proporcionat pel GEAS de la Guàrdia Civil i de la Comandància Naval, també han col·laborat amb mitjans materials la naviliera Trasmapi i el centre de busseig Formentera Divers, empreses que ja han col·laborat anteriorment en les diferents campanyes de la Carta arqueològica subaquàtica.


16 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Torna la campanya que invita que a descobrir Formentera a l’octubre

foto formenOctubre 2El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Turisme, ha presentat avui una nova edició de la campanya “Descobreix Formentera a l'Octubre”. “Amb aquesta iniciativa es pretén donar valors afegits als turistes perquè visitin la nostra illa fora de la temporada alta i així puguem atraure més visitants en els extrems de la temporada quan Formentera ofereix la seva cara més autèntica i calmada”, segons ha explicat la presidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer.

Aquesta campanya destaca que el mes d'octubre és una època ideal per venir a passar uns dies a Formentera, i a això afegeix el fet de que els turistes puguin obtenir importants descomptes en navilieres, lloguers de vehicles i allotjaments, així com disfrutar d'una nodrida agenda d'activitats d'oci, culturals i esportius, segons ha destacat la consellera de Turisme.

“Es tracta d'una campanya per treballar en la desestacionalització turística, l'àrea de promoció publicita i coordina les diferents activitats que s'organitzen, i les empreses aporten descomptes, esdeveniments i valors addicionals pels visitants. Aquesta fórmula de feina i col·laboració públic-privada ha dut molt bons resultats els últims anys”, segons Alejandra Ferrer.

Funcionament de la campanya

Els turistes que reservin el seu allotjament als establiments adherits a la campanya podran obtenir descomptes a les navilieres, lloguers de vehicles i empreses de turisme actiu i d'activitats que també participen en la campanya. Tota la informació de les empreses adherides a la campanya la podeu trobar en aquest link del web de turisme del Consell de Formentera: https://www.formentera.es/ca/descobreix-formentera-a-loctubre/Consulta

Caps de setmana gastronòmics

A més, el primer i segon cap de setmana d'octubre els restaurants de l'illa promocionen menús amb gastronomia típica de Formentera, a vegades fusionada, a un preu tancat de 20€ (beguda no inclosa). Podeu consultar els menús en aquest apartat del web: https://www.formentera.es/ca/caps-de-setmana-gastronomics-octubre/

Esdeveniments esportius i culturals

El mes d'octubre a Formentera també aglutina molts esdeveniments de caràcter cultural i esportiu. El primer en el calendari serà el Triatló “Illa de Formentera” que es disputa as Pujols el dissabte 5 d'octubre i que cada any sol convocar devers 300 triatletes, a més dels familiars i amics que els acompanyen a la prova.

Aquest any coincidint amb el XX aniversari de la declaració de la Unesco de Patrimoni de la Humanitat de la praderia de posidònia, també tendrà lloc el Fòrum Save Posidonia, de celebració bianual. El certamen se celebrarà entre el dijous 10 i el dissabte 12 d'octubre, i de nou tornarà a reunir a experts de nivell nacional i internacional per establir les noves línies a seguir en matèria de sostenibilitat d'aquesta espècia marina essencial per Formentera i el Mediterrani, i avaluar la feina feta des de la posada en marxa del primer Fòrum ara fa 2 anys.

El Formentera Zen que se celebra entre el divendres 11 i el diumenge 13 d'octubre és altre dels esdeveniments que atrau visitants que cerquen conèixer Formentera des d'una altra perspectiva i ho fan assistint a les activitats programades de ioga, pilates, així com a tallers d'ecodieta, mindfulness o aromateràpia, entre d'altres. En la seva programació d'aquesta edició destaca la presència de Veronica Blume que farà una master class de ioga obert al públic.

Les festes del Pilar de la Mola, amb la tradicional Pujada a la Mola que se celebra el dissabte 12 d'octubre, el Festival Son Estrella Galicia, que tindrà lloc entre el divendres 11 i el dissabte 12 d'octubre, així com la BTT Volta Cicloturista a Formentera, que se celebrarà entre el divendres 25 i el diumenge 27 d'octubre o el primer certamen de “Cazafotosub d'Apnea”, així com la tercera edició del “Collective Signatures”, una residència d'artistes internacionals, que tindrà lloc del 16 al 18 d’octubre, són altres dels esdeveniments que omplin l'agenda d'activitats del mes d'octubre. Tota la informació dels diferents esdeveniments es pot trobar al web de Turisme del Consell de Formentera: formentera.es.


13 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Avui s’inicia el curs escolar a les escoletes del Consell

escoleta1Avui s’ha iniciat el curs escolar 2019-2020 a les dues escoletes del Consell de Formentera, l’escoleta de Sa Miranda i l’escoleta del Camí Vell. Un total de 109 infants han iniciat el curs, 25 al Camí Vell i 84 a Sa Miranda. Encara hi ha 19 places lliures pels grups d’1-2 anys i 2-3 anys, de les 128 que s’oferten entre les dues escoletes, per contra l’aula de nadons està completa. La llista d’espera del període ordinari és 0.

15 educadores i 2 auxiliars educadores vetllaran durant aquest curs pel benestar dels infants “en aquest etapa tan important pel creixement dels boixos”, segons ha destacat la consellera d’Educació, Susana Labrador. Labrador ha recordat que uns dels objectius principals de les escoletes és "facilitar la conciliació laboral i familiar dels formenterers i formentereres, a la vegada que els més petits de la casa passen una bona part dels seus primers anys de vida amb persones formades que tenen cura de les seves necessitats".

Per grups d'edat, a Camí Vell actualment hi ha una plaça vacant al grup d'1-2 anys, i 5 places disponibles a 2-3 anys. Pel que fa a Sa Miranda, l'aula de nadons i les d'1-2 anys estan completes, i a les aules de 2-3 anys hi ha 13 places vacants.

16 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Tornen els cursos i tallers per adults per a la temporada de tardor i hivern a Formentera

cursos-cultura-2019-20201El Consell de Formentera presenta l’oferta de cursos i tallers de tardor i hivern per a persones adultes. L’objectiu és oferir una àmplia varietat per cobrir la demanda formativa i d’oci generada des de la ciutadania resident a l’illa.

L’oferta es divideix en les següents àrees:

Art i Creació

Any rere any, existeix una oferta formativa en tallers de caire artístic com són el taller de creació i pintura a càrrec de Teresa Matilla, que es farà cada dilluns i dimecres de 19.30 a 21.30h al Mestre Lluís Andreu, o el de talla en fusta d’Aaron Keydar que es farà cada dimarts i divendres de 18 a 20h al Centre Antoni Tur “Gabrielet” o el de ceràmica que també es farà al Gabrielet però amb un horari per determinar. Aquests cursos s’inicien el mes de novembre i finalitzen el mes de març i tenen un preu d’entre 180 i 220€ per tot el cicle.

A més, es torna a reeditar després de la bona acollida del primer any el taller d’iniciació a l’aquarel·la creativa entre el 9 d’octubre i el 6 de novembre a càrrec de Fran Lucas que té un preu de 90€. Aquest taller es farà els dimecres al matí.

Fotografia

També donada la seva bona acollida de la primera edició, enguany al mes de novembre es repeteixen els cursos de fotografia digital i fotografia amb telèfon intel·ligent a càrrec de Jose Antonio Arribas. El curs de fotografia digital, tindrà una durada de 16h repartides entre el 4 i el 15 de novembre. Aquesta formació es divideix en una part teòrica i una de pràctica, que permetrà als alumnes aprendre diferents tècniques fotogràfiques dins i fora de l’aula. Aquest curs va dirigit a totes aquelles persones que vulguin treure el màxim rendiment a la càmera rèflex o treballar amb profunditat diferents disciplines fotogràfiques, el seu preu serà de 90€. D’altra banda, el curs de fotografia amb telèfon intel·ligent serà intensiu amb una durada de 4 hores i es realitzarà els dies 18 i 20 de novembre, el seu preu serà de 25€.

Cursos de formació

L’àrea de Benestar Social organitza el curs d’integració social i cultural que es realitza dos cops l’any, en novembre i en març. Les inscripcions es poden realitzar a l’àrea de Benestar Social. El curs és gratuït.

Cos i ment

Com cada any, el Consell ofereix també un curs de ioga, impartit per la professora Susanne Laier. El curs serà de novembre a mitjan desembre i de mitjan febrer fins a final de març, i les classes tendran lloc a la Sala de Cultura (Cinema). L’horari encara està per determinar.
El preu del curs és de 160€.

Cursos de llengües

Pel que fa a l’aprenentatge de llengües, enguany també trobarem els cursos de català, italià i anglès. Els cursos de català, gratuïts, aniran a càrrec del Servei d’Assessorament Lingüístic del Consell, i oferiran els nivells A2, B1, B2, C1 i C2. Les inscripcions es poden realitzar del 23 de setembre a l’11 d’octubre. Els cursos s’inicien el 14 d’octubre, i el final del curs s’adaptarà a la convocatòria de les proves oficials previstes per al gener de 2020.

També hi haurà cursos d’anglès, a càrrec de Nancy Mc Conachie, i d’italià, impartit per Rodolfo Taccheo. Les classes d’anglès s’inicien el gener en horari de tarda, i s’ofereix un nivell bàsic i un nivell avançat. I el cursos d’italià s’inicien el gener, en horari a determinar, i s’ofereix un nivell bàsic i un d’avançat. Aquests cursos tenen un preu de 180€.

Taller d’activitats tradicionals

Enguany, el Club de Jubilats de Sant Ferran oferirà també cursos i tallers, centrats en activitats tradicionals. D’aquesta manera, tothom que vulgui podrà aplicar-se en els tallers de costura, o aprendre a encordar cadires, a fer cistellons o a filar llana. A més, també s’ofereix un curs de cuina i un curs pràctic per aprendre a vestir la roba tradicional, adreçat principalment a les colles de ball.

Tots els cursos s’inicien el novembre. Per a més informació, els interessats es poden adreçar al mateix club de jubilats.

Preinscripcions

Pel que fa a les preinscripcions es poden formalitzar a partir del pròxim dilluns 16 de setembre a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, o telemàticament a través de l’OVAC. Cal destacar que hi ha descomptes per joves i jubilats.

Els tallers que comencen al novembre, com el de ceràmica, pintura, talla de fusta, ioga i fotografia, i la matrícula es podrà realitzar fins al 20 d’octubre. Per als cursos d’anglès i italià, que comencen el gener, la matricula estarà oberta fins al 15 de desembre.


12 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell Insular de Formentera

Més articles...

Pàgina 244 de 403

244

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat