• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Premsa Notícies

Entra en funcionament la bassa de reg de Formentera

foto-bassa-de-reg-1La bassa de reg de Formentera ha entrat en funcionament. La infraestructura, que té una capacitat de 88.000 m3, permetrà regar 114 hectàrees i donar servei a 69 regants a través de 24 kilòmetres de sistema de reg.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca Vicenç Vidal ha presenciat la posada en marxa de la infraestructura acompanyat del president del Consell Insular de Formentera, Jaume Ferrer, el director general d’Agricultura i Ramaderia, Mateu Ginard, i el conseller de Presidència de Formentera, Bartomeu Escandell.

En una visita a una de les finques que pot aprofitar aquesta aigua per als seus cultius, el conseller Vicenç Vidal ha destacat la importància d’una bassa que "permet el reaprofitament de l’aigua depurada, que mesclada amb aigua dessalada, ofereix un dels millors tractament terciaris de les Illes Balears”.

D’altra banda, Jaume Ferrer ha celebrat la posada en funcionament de la bassa “vuit anys després de la finalització de l’obra” i ha avançat que el Consell destinarà recursos per formar als interessats en l'ús i la gestió d’una infraestructura que “de servir per posar en valor el camp de Formentera i reactivar-ne l’activitat”.

En aquest sentit, Joan Ferrer, president de la Comunitat de Regants ha volgut agrair que aquest projecte s'hagi culminat a més de dir que, "tenim terres, tenim aigua i tenim il·lusió. Ara falta posar-ho en marxa fins a tenir una producció que sigui rendible".

La infraestructura, reivindicada pel sector agrícola des del 2003 i que va comptar amb una inversió de 8.217.764,38 €, es va finalitzar i recepcionar al 2009, però no es va posar en marxa. L’estat d’abandó en el que va quedar al llarg dels anys ha fet necessaria una nova inversió de 294.116 € en aquesta legislatura per a la seva posada en marxa definitiva.

L’aigua, a diferència d’altres basses de reg, degut al gran alt contingut de clorurs, passa per una planta dessaladora que la tracta prèviament abans d’anar a parar a la bassa per tal de poder oferir aigua apta pel reg als pagesos.

Les Illes Balears compten amb de 13 infraestructures de regadiu amb aigües depurades que permeten regar 3.600 hectàrees: 2.820 a Mallorca , 691 a Menorca, 114 a Formentera i 85 a Eivissa.

Els bombers de Formentera participen a un simulacre d’incendi al port de la Savina

foto bombers simulacre 2018 1.jpg

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Presidència, informa que els bombers de Formentera, conjuntament amb efectius de la policia local, policia portuària i protecció civil, ha participat aquest matí en un simulacre d’incendi d’un camió d’abastament de combustible vora la benzinera del port de la Savina.

Aquest tipus de simulacre, que se sol efectuar un cop l’any, forma part del Pla de seguretat interior del port i serveix per avaluar la resposta del cossos d’emergències en casos d’accidents per foc i contaminació marítima a la zona portuària.

En concret, avui s’ha simulat un incident relacionat amb la descàrrega d’un camió cisterna de benzina al que se li ha trencat la mànega, produint-se una fuita i posterior incendi. L’actuació ha consistit en controlar la fuita i procedir a l’extinció del foc al mateix temps que s’assegurava la zona afectada i s’evitava la propagació de les flames a d’altres instal·lacions.

Per al conseller de Presidència, Bartomeu Escandell, aquest exercici ha servit per “posar de manifest la col·laboració entre l’Autoritat Portuària i els diferents cossos de seguretat i prevenció del Consell de Formentera quan es produeix una emergència”. Escandell ha destacat també la posada en funcionament del nou camió cedit recentment per l’APB al cos de bombers del Consell, “una ferramenta de gran utilitat a l’hora de prevenir i sufocar millor les incidències que es puguin produir al port de la Savina i a la resta de l’illa”.

En total, al simulacre, que s’ha iniciat a les 10 del matí i s’ha donat per acabat a les 10.45 aproximadament, hi han participat quatre bombers amb dos vehicles pesants, sis voluntaris de protecció civil amb dos vehicles, quatre agents de la policia local i dos de la policia portuària.

Formentera participa en la Trobada per a la Innovació en la Gestió de l’Aigua de Bilbao

foto bizkaia 1La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, va participar la setmana passada a la Trobada per a la Innovació en la Gestió de l'Aigua (4.0), un seguit de jornades organitzades per l'Associació Espanyola d’Abastaments d'Aigua i Sanejament, AEAS, juntament amb el Consorci d'Aigües Bilbao Bizkaia.

Aquesta trobada va servir per tractar sobre el procés de transformació digital que s'està produint en el sector de gestió de l'aigua urbana per avançar en la innovació, així com els reptes que es plantegen per al futur, des de l'estratègia general, passant per la contractació pública, la gestió integral de projectes o de la seva explotació, tant en sanejament i depuració com en el proveïment.

Formentera hi va mostrar els darrers avenços aplicats en l’Smart Water Island, el sistema de telelectura de comptadors implementat per Aquàlia, l’empresa de servei d’aigües a l’illa, que recull les dades de manera remota i automàtica, la qual cosa es tradueix en una gestió ràpida i eficaç de la xarxa d’abastament.

Sistema pioner a les Illes Balears

Aquest sistema s’acabarà d’implantar a tota l’illa a finals d’any amb la instal·lació d’un total de 2394 comptadors. Cal recordar que la implantació d’aquest sistema és pioner a Balears i que no suposa cap cost directe sobre les tarifes de l’aigua.

La lectura intel·ligent dels comptadors permet controlar el consum en temps real sense necessitat de desplaçar a cap operari ni accedir a la comunitat o a l'habitatge individual. El sistema facilita la lectura remota i automàtica dels comptadors d’aigua, enviant dades cada 8 segons directament al centre de control de Sant Francesc, on es realitza la facturació per consum a través d’un programa informàtic de gestió.

Els usuaris, a més, poden conèixer el seu consum desglossat per hores des de l'aplicació per a mòbils Smart Aqua, controlant així el consum del seu habitatge fins i tot quan no hi resideixin. Així mateix, el sistema detecta si existeix una fuita interior en l'habitatge com a indicatiu de possibles avaries en les seves instal·lacions, evitant així factures elevades per pèrdues d'aigua.

En paraules de la consellera Aguilera; “aquest servei significa una millora en l’eficiència en el control de la xarxa així com en el seu rendiment, que a Formentera ha estat d’un 89,57% al 2017. Tot plegat, redunda en un ús sostenible i adequat de l’aigua i la seguretat en el seu subministrament, tan valuós per a l’illa de Formentera”.

Aguilera també va explicar en la seva presentació el model de gestió que realitza l’Aliança per l’Aigua, entitat que involucra tres sectors; l’administració, la societat civil i l’empresa privada, en pro de la millora en la gestió sostenible de l’aigua a les Illes Balears i a Formentera, on “cada gota compta a l’hora d’assolir l’equilibri entre creixement i gestió responsable dels recursos naturals”.

Collective Signatures torna a Formentera

foto collective signatures 1El Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, Educació i Patrimoni dóna suport a la segona edició del projecte cultural Collective Signatures, un projecte que compta amb la col·laboració de la Venice International Performance Art Week, l’Studio Contemporaneo, l’ED 520 École Doctorale des Humanités (adscrita a l’Universitat d’Estrasburg) i el Formentera Film.

Collective Signatures es un programa de residència itinerant per a artistes que es durà a terme a Formentera del 12 al 22 de novembre. El seu objectiu és cercar la reflexió així com la resposta crítica davant qüestions culturals contemporànies, al mateix temps que es promou la producció textual i artística dels seus participants, concentrant-se en el valor de l'escriptura individual i col·lectiva, creativa i experimental.

Durant la residència, tots els participants es formaran a través d’una sèrie de propostes artístiques i exercicis pràctics (corporals, gestuals, sensorials, verbals i intel·lectuals) inspirats en Formentera i els seus paisatges naturals. Fruit d’aquestes experiències, els artistes hauran estat reflexionant, escrivint, actuant, produint textos i explorant processos d’escriptura sintonitzats amb el paisatge i les formes característiques de l’illa.

Posada en comú

A banda de l’esmentada residència artística, Collective Signatures ha programat dos actes a la Sala de Cultura Cinema on el públic podrà copsar de primera mà les evolucions d’aquest projecte.

Així, el dissabte 17 de novembre, a partir de les 19.00, tindrà lloc la conferència mecatrònica Systematurgy. Accions, Dispositius i Dibuixos a càrrec de Marcel·lí Antúnez, que presentarà i mostrarà la seva carrera des del seu inici a principis de la dècada dels 90s fins avui. Tot seguit es farà la presentació del curtmetratge Signum, produït a Formentera durant la primera edició del projecte per VestAndPage en col·laboració amb Francesca Carol Rolla i La Pocha Nostra.

L’acte de final de la residència es celebrarà el dijous 22 de novembre, a partir de les 20.00 h, els participants presentaran una sèrie de performances individuals i col·lectives, així com diverses lectures originades a partir dels treballs amb VestAndPage, Antúnez Roca i Rolla. La performance final està pensada com un procés creatiu i col·laboratiu de treballs originals concebuts i produïts durant el taller.

Més articles...

Pàgina 308 de 448

308

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat