• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Collective Signatures torna a Formentera

foto collective signatures 1El Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, Educació i Patrimoni dóna suport a la segona edició del projecte cultural Collective Signatures, un projecte que compta amb la col·laboració de la Venice International Performance Art Week, l’Studio Contemporaneo, l’ED 520 École Doctorale des Humanités (adscrita a l’Universitat d’Estrasburg) i el Formentera Film.

Collective Signatures es un programa de residència itinerant per a artistes que es durà a terme a Formentera del 12 al 22 de novembre. El seu objectiu és cercar la reflexió així com la resposta crítica davant qüestions culturals contemporànies, al mateix temps que es promou la producció textual i artística dels seus participants, concentrant-se en el valor de l'escriptura individual i col·lectiva, creativa i experimental.

Durant la residència, tots els participants es formaran a través d’una sèrie de propostes artístiques i exercicis pràctics (corporals, gestuals, sensorials, verbals i intel·lectuals) inspirats en Formentera i els seus paisatges naturals. Fruit d’aquestes experiències, els artistes hauran estat reflexionant, escrivint, actuant, produint textos i explorant processos d’escriptura sintonitzats amb el paisatge i les formes característiques de l’illa.

Posada en comú

A banda de l’esmentada residència artística, Collective Signatures ha programat dos actes a la Sala de Cultura Cinema on el públic podrà copsar de primera mà les evolucions d’aquest projecte.

Així, el dissabte 17 de novembre, a partir de les 19.00, tindrà lloc la conferència mecatrònica Systematurgy. Accions, Dispositius i Dibuixos a càrrec de Marcel·lí Antúnez, que presentarà i mostrarà la seva carrera des del seu inici a principis de la dècada dels 90s fins avui. Tot seguit es farà la presentació del curtmetratge Signum, produït a Formentera durant la primera edició del projecte per VestAndPage en col·laboració amb Francesca Carol Rolla i La Pocha Nostra.

L’acte de final de la residència es celebrarà el dijous 22 de novembre, a partir de les 20.00 h, els participants presentaran una sèrie de performances individuals i col·lectives, així com diverses lectures originades a partir dels treballs amb VestAndPage, Antúnez Roca i Rolla. La performance final està pensada com un procés creatiu i col·laboratiu de treballs originals concebuts i produïts durant el taller.

Jornada de retirada de munts de pedra a es Trucadors

foto ses salines pedres 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que en col·laboració amb el GEN-GOB i la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear s’ha organitzat per a aquest proper dissabte una jornada de retirada de munts de pedra a la zona des Trucadors.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha convidat a la població a assistir a aquesta jornada, que començarà a les 10.30 hores amb una xerrada informativa al punt de trobada, l’aparcament del restaurant es Ministre de ses Illetes. Tot seguit, els assistents es dirigiran a la part des Trucadors per “retirar alguns dels nombrosos munts que hi ha i tractar de retornar les pedres al seu lloc d’una manera ordenada i respectuosa amb l’entorn”, ha declarat la consellera.

Cal destacar que la zona des Trucadors, situada en ple cor del Parc natural de ses Salines, és un espai especialment fràgil a causa de l'erosió per l'onatge i el vent, una climatologia que configura un modelat litoral propi i singular amb formacions característiques, a més d’extremadament sensible a qualsevol canvi que es produeixi.

Aguilera ha destacat que el gran augment del nombre de visitants que hi ha hagut en els darrers anys, sumat a la moda d’amuntegar pedres per fer escultures “accelera considerablement els processos erosius naturals i propicia la futura desaparició d'aquesta part de l'illa. Per això cal conscienciar a la població sobre la importància de no alterar un espai tan sensible i intentar retornar la zona al seu estat natural”.

Totes i tots aquells que vinguin a participar de l’activitat des d’Eivissa, on el punt de trobada serà al port a les 08.30, tindran els desplaçaments entre les dues illes de franc gràcies a la col·laboració de Baleària així com el transport en bus d’anada i tornada fins ses Illetes. En finalitzar la jornada es convidarà a un refrigeri a tots els participants.

Formentera reivindica la lluita contra la violència masclista amb dues setmanes d’activitats

foto eliminacio violencia dona 2018La consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada, ha presentat juntament amb la presidenta d'Espai Dones, Dolores Fernández Tamargo, i la tècnica de l'àrea, Azucena Carrasco, el cartell d'activitats que l'associació ha organitzat per commemorar el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona sota el lema "Vives ens volem".

Activitats

Les activitats s’inicien aquest proper dissabte amb l’escenificació de l’obra CROTCH, de la companyia Baal. A partir de les 20.30h a la Sala de Cultura Cinema i s’estendran fins el diumenge 25 de novembre.

Els dies 14, 16, 21, 23, 26, 28 i 30 de novembre, de 10 a 12.30h, el Casal d’Entitats acollirà el taller d’il·lustració i art teràpia de les dones Visions a càrrec de na Malaika Comet.

El divendres 16, a partir de les 19.30h, a la Sala d’Actes de Cultura es farà la xerrada “Regiment econòmic matrimonial, drets i herència entre cònjuges” a càrrec de Javier Gonzalez Granado, notari de Formentera.

El dilluns 19, a les 19h, a l’Ajuntament Vell es farà la inauguració de l’exposició Visions, obres artístiques del taller d’il·lustració feminista realitzat a Eivissa. A càrrec de na Malaika Comet.

El dimecres 21, a les 18.30h, al Casal de Joves es projectarà la pel·lícula Girlhood (Banda de noies) de Céline Sciamma. Amb posterior col·loqui sobre l’adolescència femenina als barris marginals.

El divendres 23, a les 19.30h, a la façana de l’església de Sant Francesc es projectarà l’exposició Indignades de na María Acha-Kutscher, amb imatges de la participació de dones en protestes públiques a l’Amèrica Llatina, i a partir de les 21.30h la Sala de Cultura Cinema acollirà la projecció de la pel·lícula Custodia compartida.

Finalment, el diumenge 25 novembre, jornada en la que es commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la violència contra la Dona, es farà tot un matí d'activitats: A les 11h es muntarà una taula informativa a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. A les 12h hi haurà concert de música interpretat per l’alumnat del Conservatori d’Eivissa i Formentera, seguit d’una flashmob per rebutjar la violència ballant Malamente de Rosalia i a les 13h es farà la lectura de manifest amb motiu de l'eliminació de la violència de gènere. Finalment, a les 20h, la Sala de Cultura Cinema tornarà a acollir la projecció de la pel•lícula Custodia compartida.

Així mateix, cada dijous de novembre i la resta de l’any, s’imparteix un curs de batucada al Casal d’Entitats a càrrec d’en Giuseppe Macchione.

CROTCH, la desaparició experimental del gènere

foto crotch 1Aquest dissabte, 10 de novembre, dins de la programació de la setmana del Dia Internacional d’Acció per la Despatologització de les Identitats Trans*, es presenta a Formentera CROTCH, un espectacle de llenguatges escènics com la dansa, i la performance de la companyia mallorquina Baal que reflexiona sobre la identitat de gènere.

L’objectiu d’aquesta peça és aportar llum i donar visibilitat als cossos i als pensaments desobedients i dissidents, a l’acceptació de la sexualitat, a la desaparició del gènere com a solució a la desigualtat entre gèneres i presentar l’experiment que tots podem ser dones, homes i tot el que es troba en el contínuum que va de l’un a l’altre, en un mateix cos.

Una fresca i peculiar mirada cap a la dansa. Es deslliga dels convencionalismes per a articular el seu propi llenguatge i investigar com establir nous diàlegs amb el públic i la tecnologia.

L’espectacle, inclòs dins del circuit TalentIB impulsat per l'Institut d'Estudis Baleàrics, es podrà veure a la Sala de Cultura Cinema aquest dissabte a les 20.30 h i està recomanat per a majors de 18 anys.

Prèviament a l’escenificació de CROTCH, aquest divendres s’ha organitzat una classe magistral amb els alumnes de l’Escola de Dansa i professionals de les arts escèniques.

Els Drets de la Infància, l’empoderament de les famílies i la sensibilització sobre la diversitat, eixos bàsics de les activitats del Dia de la Infància a Formentera

foto dretsEl proper dia 20 de novembre se celebra el Dia Universal de la Infància arran de la Declaració Universal dels Drets Humans i la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets dels Nens (CDN), que comprometen als països a garantir que tots els nens i nenes puguin accedir a les condicions de vida i oportunitats que afavoreixin íntegrament, el seu desenvolupament i benestar.

Formentera renova el seu compromís com a Ciutat Amiga de la Infància

Una de les accions que promou la seva aplicació és el reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància, atorgat al Consell Insular de Formentera el passat 17 d'octubre de 2014 i renovat enguany per 4 anys més segons ha informat la secretaria permanent del Programa Ciutats Amigues de la Infància.

Un municipi Amic de la Infància és un municipi compromès amb l’aplicació de la Convenció sobre els Drets del Nen i de la Nena. Per aquest motiu, la perspectiva de la infància es té en compte durant tot l’any a l’hora de programar activitats culturals, educatives, esportives, mediambientals i de lleure. Per commemorar el Dia Universal de la Infància, des del Consell elaborem un programa en coordinació amb totes aquestes àrees durant tot el mes de novembre.

Programa d’activitats

Sensibilitzar i empoderar les famílies és un aspecte fonamental per garantir els drets de nenes i nens. Per això s’ha programat el taller “Famílies en xarxa” organitzat per la FERYA i la xerrada “Jugar en línia” a càrrec d’IB-Jove.

Un altre aspecte fonamental és normalitzar la diversitat, tant la diversitat funcional com la diversitat d’identitat de gènere. Així, una de les activitats esportives pretén sensibilitzar pel que fa a l’esport inclusiu i s’han programat tallers a les escoles per posar en el centre les persones amb diversitat sexual i de gènere.

Les escoles són també un element clau, junt amb les famílies, en un altre àmbit: la protecció del medi ambient. Durant tot el mes de novembre, doncs, es comptarà amb la participació d’alumnes dels diversos centres educatius per participar en el projecte “Plàstic Zero” en que l’alumnat pren mostres d’arena de diferents platges perquè després sigui analitzada i es pugui detectar la presència de plàstics cara a donar-hi solució.

El cartell també inclou activitats d’oci, com el taller de manga, l’espectacle Improxoc i l’activitat “Escape Room” organitzades al Casal de Joves, la dinàmica “Cada pollo con su rollo” i les gimcanes i jocs de proves organitzades al pati del CEIP Sant Ferran; activitats esportives com la sortida amb Walking Formentera a la Mola, la diada esportiva familiar al Poliesportiu Antoni Blanc i les activitats d’esport inclusiu i adaptat organitzades al pati del CEIP Sant Ferran; activitats culturals com l’espectacle Improaventures i el documental Camino a la escuela a la biblioteca Marià Villangómez i l’espectacle Safari dins el cicle l’Illa a Escena a la Sala de Cultura Cinema.

Més articles...

Pàgina 279 de 403

279

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat