• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

La posidònia ja apareix a les cartes nàutiques de Formentera

daisee-aguilera--miquel-mir--i1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que les praderies de posidònia de Formentera ja es troben localitzades als nous models de cartes nàutiques de l'Institut Hidrogràfic de la Marina (IHM) amb seu a Cádiz, i que ja es poden comprar en versions paper i digital.

Aquesta mesura permetrà als navegants detectar les zones de praderia i evitar ancorar-hi al damunt. “És una gran notícia, ja que tenint la localització de les zones de posidònia, es podrà garantir molt més la seua protecció”, ha apuntat la consellera de Medi Ambient Daisee Aguilera, que s’ha mostrat molt satisfeta per la col·laboració entre el Consell de Formentera, el Govern de les Illes Balears i l’IHM.

El fondeig d’embarcacions no és l’única però sí que és una de les causes de la regressió de la posidònia, una planta marina de fulla caduca que és la responsable de la qualitat de les nostres aigües, per la qual cosa Daisee Aguilera ha manifestat “que es tracta d’una fita molt important per Formentera, pel Mediterrani”.

Des d’abril
Per aconseguir identificar la posidònia, s’ha introduït des d’abril a la nomenclatura un nou símbol, en concret  "SG" acrònim de sea grass, que literalment significa “herba del mar”. És la primera vegada al món que una planta marina apareix a les cartes nàutiques. Aquesta nova nomenclatura permet diferenciar la planta de l’alga, que sí que ja estava inclosa.

L’Institut Hidrogràfic de la Marina ha pres de referència per ubicar les praderies de posidònia les cartografies del Projecte Life Posidònia i els eco cartogràfics del MAPAMA que especifiquen la ubicació de les prades de posidònia de Balears.

Formentera cedirà l’ús de sa Senieta al Govern per a la seva adequació com a futur Museu de Formentera

visita-sa-senietaEl Consell de Formentera informa que aquest proper divendres es durà a Ple la proposta de cessió de l'ús de sa Senieta al Govern de les Illes Balears per restaurar i habilitar l’immoble per acollir el futur Museu de Formentera.

Una volta s’aprovi la proposta, el president Jaume Ferrer i la consellera de Cultura, Participació i Esport de les Illes Balears, Fanny Tur, signaran un conveni de col·laboració entre ambdues institucions on el Consell, en qualitat de titular de  l’immoble, cedirà gratuïtament l’ús de la totalitat d’aquest a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, que es comprometrà a dur a terme la restauració i adequació de l’edifici amb l’objectiu de destinar-lo als usos expositius i museístics que acollirà el futur Museu de Formentera.

Aquesta cessió d’ús serà efectiva des de la signatura d’aquest conveni i restarà vigent fins al 31 de desembre de 2033, podent ser prorrogat per un període de cinc anys. Una vegada efectuada la  cessió, les obres de condicionament i manteniment de l’immoble cedit seran a càrrec de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears.

Així mateix, les despeses derivades d’aquesta cessió, com honoraris, impostos, taxes o arbitris entre altres, seran a càrrec de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i totes les actuacions que s’hagin de dur a terme a l’edifici hauran de comptar amb l’autorització preceptiva del Consell Insular, que seguirà essent l’administració propietària de la finca de sa Senieta.

Futura xarxa museística
Sa Senieta és l'únic immoble de Formentera declarat com a bé catalogat d'acord amb el previst a la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, fet que ja posa de manifest els seus valors des del punt de vista del patrimoni cultural insular.

A més de sa Senieta, que albergarà la col·lecció permanent i els serveis públics generals, la futura xarxa museística de Formentera comptarà amb dos espais més; d’una banda, La casa de Can Ramon, que es dedicarà a l’exhibició de la col·lecció etnogràfica del Museu de Formentera, i de l’altra, l’actual solar al costat del Fossar Vell, espai que es destinarà a arxiu i biblioteca especialitzada, sala de conferències i exposicions, espai de dipòsit i reserves, a més de laboratori d’investigació.

D’aquesta manera es preveu crear un circuit museístic que reunirà totes les característiques exigides a la Llei de Museus de les Illes Balears i que oferirà un servei de qualitat tant a la població local com al turisme.

Pla director de l’Arxiu d’Imatge i So de Formentera

foto-arxiu-imatge-i-so1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que s’ha elaborat el Pla director de l’Arxiu d’Imatge i So de Formentera (AISF), document que disposa les estratègies de treball per a localitzar, recuperar, protegir, recercar, estudiar i difondre els documents d’imatge i so que conformen el patrimoni documental de l’illa.

La creació del Pla director està emmarcat pel Pla de Gestió de Patrimoni Cultural 2017-2019 i estableix un model de gestió de la feina quotidiana de l’AISF que es durà a terme en els plans anuals d’activitats. Així, s’hi estipulen tasques continues, actuacions prioritàries i blocs de feina per objectius, projectes i activitats diverses.

Al pla bianual s’estipula el funcionament continuat i efectiu de l’AISF com a conseqüència de l’aplicació del seu reglament i es preveu com a primera actuació la redacció i aprovació del Pla director. Entre d’altres, els objectius perseguits són transmetre i difondre els coneixements relacionats amb el patrimoni cultural de Formentera, posar en valor el patrimoni cultural de l’illa com a bé col·lectiu i oferir formació a la ciutadania en general i a col·lectius específics en particular com a eina per fomentar actituds cap al patrimoni cultural de l’illa.

Per a la consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador, “l’aplicació del Pla director de l’Arxiu d’Imatge i So arribarà amb la creació de nous centres culturals, artístics i museístics que ampliaran i consolidaran la xarxa d’institucions culturals de l’illa”. Aquestes institucions requeriran d’una creació de continguts i recursos que els permetin consolidar públic tant local com visitant. Per això, ha puntualitzat Labrador, “s’han d’assumir tasques d’investigació i difusió vinculades a la projecció d’aquesta nova xarxa, de manera que es converteixin en centres de recerca i difusió culturals vius i dinàmics”.

Formentera recull 210 tones de matèria orgànica en dos mesos de campanya

foto materia organica 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que des del 15 de maig fins a dia d’avui, a la campanya de recollida de fracció orgànica d’enguany s’han retirat unes 210 tones d’aquest residu als 146 establiments que hi participen.

Cal recordar que el Consell ha estès aquest 2018 l’aplicació de la recollida de matèria orgànica a tota l’illa. Així, s’han establert dues rutes de recollida de restes de grans i mitjans productors, negocis que disposen de l’assessorament d’una informadora ambiental i dels tres zeladors de l’àrea, que fan el seguiment de la campanya.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera valora de forma molt positiva el funcionament de l’actual campanya. Aguilera ha agraït la col·laboració dels negocis involucrats en la recollida, ja que “la retirada de la fracció orgànica ens permet una gestió més òptima dels residus i significa un important estalvi en quant a despeses d’enviament d’aquests a Eivissa”.

Separació de restes plàstiques
La titular de Medi Ambient ha recordat també que la passada campanya 2017 es van recollir 100 tones d’orgànica que posteriorment es van mesclar amb restes de poda triturada. Després d’uns vuit mesos de maduració de compostatge en pila, es van obtenir uns 300 metres cúbics de compost d’alta qualitat apte per a jardineria i us agrícola.

Enguany s’ha incorporat a dos treballadors d’Apfem-Aktua, entitat que vetlla per a la integració de persones amb risc d’exclusió social. Aquests dos operaris s’encarreguen de retirar els plàstics del compost que no podran descompondre's després de l'aplicació al camp. D’aquesta manera, s’aconsegueix un producte final de més qualitat.

Formentera es prepara per a la Flower de Sant Francesc

flower power sant-francesc alf1Demà dissabte 21, i en el marc de les Festes de Sant Jaume d’enguany, arriba un dels esdeveniments musicals més esperats de l’estiu formenterer, la Formentera Flower, espectacle que un any més comptarà amb la participació d’en DJ Pharma acompanyat d’en DJ Blue, en DJ Javi Box i Jam Factory.

La festa començarà a les 23.00 h a la plaça de la Constitució, encara que anirà precedida abans, i a partir de les 21.30 h, per la Flower infantil, una sessió destinada als més joves que serà conduïda per en DJ Javi Box i amb animació a càrrec de n’Estrella Llach.

Tallers creatius i esport per a infants i joves
Les activitats, però, s’iniciaran a les 19.00 h al jardí de ses Eres, amb un taller esportiu per a infants i joves, que també podran dissenyar i fabricar els seus propis complements per a la festa Flower als tallers creatius organitzats per s’Espurna, escola de temps lliure i animació.

Servei especial de bus
Per facilitar el desplaçament de tothom que vulgui gaudir de la Formentera Flower sense haver de conduir, s’ha establert un servei especial d’autobús que unirà Sant Francesc amb la resta de nuclis poblats i principals punts de l’illa.

Així, la línia que uneix es Pujols amb Sant Francesc passant per sa Roqueta i la Savina, partirà des Pujols cap a Sant Francesc des de les 22.00 h fins les 01.00 h cada mitja hora. De Sant Francesc direcció es Pujols, hi haurà autobús cada mitja hora des de les 01.30 h fins les 05.30 h.

La línia que uneix el Pilar amb Sant Francesc passant per l’Hotel Riu, es Caló, Ca Marí, i Sant Ferran, partirà de la Mola en dues sortides; a les 23.10 h i 00.10 h, mentre que des de Sant Francesc hi haurà cinc sortides direcció la Mola iniciant-se a les 01.30 h cada hora fins les 05.30 h amb la darrera sortida.

El preu del bus serà de 4€ l’anada i de 6€ l’anada i tornada.

Més articles...

Pàgina 292 de 403

292

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat