• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Premsa Notícies

Formentera demana l’ús públic d’una part del port de Formentera

Port 1 foto ja arribasEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, demanarà a l'Autoritat Portuària de Balears que destini part del port de la Savina a l'ús públic, enfocat al sector nàutic de Formentera. "Volem que una part del port de Formentera també es destini a la gent de la mar i així recuperi els usos tradicionals i contribueixi a la revitalització de la Savina", ha declarat el president.

El Consell de Formentera fa aquesta petició davant l'anunci que ha fet l'APB de que no prorrogarà la concessió de Formentera Mar, un dels dos ports esportius que hi ha al port de la Savina. "El canvi de Port Esportiu a Club Nàutic seria una oportunitat per acostar el port a la gent de Formentera i afavorir el seu ús social, cultural, esportiu i recreatiu entre els residents", ha destacat el president.

A més, Jaume Ferrer ha recordat que el Consell de Formentera està desenvolupant el projecte de regulació de l'estany des Peix "que amb aquesta mesura es veuria facilitat perquè hi hauria un increment de l'espai d'amarraments disponible per la flota d'esbarjo local", segons ha declarat.

La pròxima setmana s’obrin les inscripcions pel curs d’integració

Curs dintegracio i reforc 2017El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Benestar Social, informa que entre pròxim dilluns 23 d'octubre i el dilluns 6 de novembre estarà obert el termini d'inscripció pel Curs d'Integració Social I Cultural que du endavant el Consell per novena edició. Anualment es fan dos edicions del curs a l'any, una al novembre i altra al març. La pròxima edició començarà el 7 de novembre i durarà fins al 30 de novembre.

El nombre de places disponibles és de 15 alumnes. Les persones interessades han d'adreçar-se a l'àrea de Benestar Social per fer les inscripcions, és necessari portar un document que acrediti la identitat de l'alumne (NIE o passaport). El curs té una durada de 20 hores repartides en dues sessions setmanals: dimarts i dijous de 16.30 a 19.00h. Es realitza a l'aula gran de l'Escola d'Adults i la docent serà la Dolores Tamargo.

Els continguts que es tractaran seran entre d'altres: valors constitucionals de l'estat espanyol, drets humans i llibertats públiques, Estatut d'Autonomia, Unió Europea, Igualtat entre homes i dones, etc. La finalitat del curs és l'aprenentatge d'aquests continguts i l'obtenció d'un diploma que s'expedeix a la finalització del mateix. És un curs adreçat sobretot a immigrants que els hi serveix per a renovacions, preparació de l'examen de nacionalitat CCSE i acreditació d'integració en processos de residència inicial.

Presentació dels actes Dia Mundial contra el Càncer de Mama

foto presentacio aeccLa consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada juntament amb la presidenta de l'Associació de l'Associació Espanyola Contra el Càncer de Formentera, Pepita Gabaldar han presentat el programa d'actes organitzat per commemorar el Dia Mundial contra el Càncer de Mama que tindrà lloc el pròxim dijous 19 d'octubre. Ho han fet en roda de premsa a les 12.00h a la sala d'Actes de l'edifici central del Consell de Formentera.

El mateix dijous l'AECC muntarà una taula informativa a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. A més, han organitzat una caminada solidària contra el càncer que tindrà lloc el dissabte 21 d'octubre i sortirà a les 16h del Moll de Pescadors de la Savina. Avui, demà i dimecres, en horari de matí i tarda, hi haurà una taula informativa per inscriure's a la cursa i comprar samarretes al Poliesportiu. Ja hi ha 250 participants inscrits per les 400 places que compta la caminada.

A més, la nit del dissabte 4 de novembre hi ha un sopar solidari a benefici de l'associació en el restaurant Caminito d'Es Pujols per un preu de 45 euros. La reserva es pot fer en el telèfon 670 291 414 o 636 514 596. La vetllada estarà animada amb música i es farà una rifa de regals de donacions d'empreses de Formentera, a les que la presidenta de l'associació ha agraït la seva solidaritat.

Psicologia oncològica
La consellera de Benestar Social ha destacat la gran tasca que fan des de la Junta Local de l'Associació Espanyola Contra el Càncer de Formentera, que es va crear a l'any 2015. Gràcies a la seva feina des de desembre de 2015 es dóna el servei d'un psico-oncòleg, per ajudar en el tractament emocional, psicològic i social dels malalts de càncer i els seus familiars.

Precisament el tècnic que ho fa, Pablo Rodríguez, ha estat present en la presentació i ha explicat que des de la posada en marxa del servei a Formentera han atès entre 30-40 pacients. Les consultes són cada dimarts i dijous a l'Hospital de Formentera. D'altra banda, també amb el suport de l'associació, des de fa 3 mesos es dóna el servei d'una treballadora social especialitzada en casos d'oncologia, que ofereix consultes una vegada a la setmana al Casal d'Entitats.

Celebració del Posidonia Forum

Taula redona turisme sppAvui s'ha celebrat el Posidonia Forum emmarcat dins el Festival Save Posidonia Project que té lloc entre el 12 i el 15 d'octubre a Formentera. El discurs d'obertura del Fòrum ha estat a càrrec de la vicepresidenta del Consell de Formentera, Susana Labrador, que ha recordat que el Consell de Formentera ha organitzat aquest festival per celebrar l'Any del Turisme Sostenible.

Susana Labrador ha explicat que aquesta trobada permet conèixer en profunditat "que és la posidònia, els perills als quals està sotmesa i el reptes de conservació, per fer compatible el turisme amb la conservació del medi ambient". La consellera de Presidència del Govern, Pilar Costa, també ha fet un discurs de benvinguda en què ha agraït al Consell de Formentera que hagi dut endavant aquest projecte i ha destacat que el Govern balear també treballa per aconseguir la unió entre el turisme i la protecció del medi ambient, amb projectes com el de l'Impost de Turisme Sostenible.

Ponències i taules redones
Durant tota la jornada s'han succeït conferències d'experts en l'àmbit turístic i mediambiental. Al matí hi ha hagut 5 ponències la primera per videoconferència d'una representant de l'Organització Mundial del Turisme en Innovació i Tecnologia. Seguidament Pierre-Yves Cousteau ha explicat el projecte Cousteau Divers a Formentera, i el biòleg Manu San Félix la seva trajectòria "De Formentera al National Geographic". Per part seva, Elvira Giménez de Greenpeace ha fet la ponència "Los plásticos en los océanos. Presente y futuro". I per últim, Clara Calatayud ha parlat sobre "The shark Odissey" "Ecoturismo y busqueda de la conservación".

Tot seguit, s'ha realitzat la taula redona de Turisme amb la presència de Clara Calatayud, José Chulvi, batle de l'Ajuntament de Xàbia, Juan Pedro Sánchez, vicepresident del Cabildo del Hierro, Pere Muñoz, representant de la conselleria de Turisme del Govern , Vicent Tur, president de l'Associació Hotelera de Formentera i la consellera de Turisme, Alejandra Ferrer. Els tertulians han exposat la necessitat de protegir el medi ambient per crear un producte ecoturístic.

A les 15.00h s'han reprès les ponències amb la intervenció de Oscar Esparza de WWF que ha parlat sobre "La protecció marina en España". Raquel Vaquer-Sunyer del IMEDEA ha fet la seva exposició sobre "¿Qué sabemos de la posidònia?", i Francisco Sobrado del Gen-Gob ha parlat sobre "La mar, una responsabilidad compartida". D'altra banda, Guillem Roca ha fet la seva ponència "Observadores del mar" i per últim Irene Díez de Ecoalf ha presentat "Upcicling the Oceans: una iniciativa d'economía circular que transforma la basura en moda".

Tot seguit s'ha realitzat la taula redona de mediambient, que ha comptat amb la participació de Xavier Pastor, ex president de Oceana, Raul José Alvarez del projecte Ghostfishing, Marià Marí del GEN-GOB, Elvira García de la direcció general de la costa i el mar, Marta Castelló, directora del Parc Natural de Ses Salines d'Eivissa i Formentera, i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera. Els experts han coincidit en la necessitat de decreixer per continuar amb preservació del medi ambient, i en la importància de la conscienciació ciutadana per fer front als reptes de futur.

Projecte de Fondejos de Formentera
Per part seva, la consellera de Medi Ambient de Formentera, Daisee Aguilera, ha aprofitat la celebració d'aquest fòrum per presentar el Projecte de Fondejos del Litoral de Formentera. El projecte, segons ha exposat Aguilera, s'ha elaborat "tenint en compte la capacitat d'acollida d'embarcacions".

Així mateix, la consellera ha dit que la proposta que ara haurà d'estudiar el Govern balear segueix criteris físics, amb la quantificació de l'arena, a partir la cartografia de la posidònia actual, i, on hi ha conflicte d'usos, l'ampliació de la zona de bany fins a 200 metres de la costa. I que també seguex criteris ecològics, ja que es prohibeix el fondeig i la col·locació de qualsevol boia damunt posidònia. "Hem creat una zona d'amortiguació de 10 metres entre la praderia de posidònia i la zona d'arena perquè en cap cas la praderia es vegi afectada pel garreig de les cadenes o les àncores".

El sistema de regulació que proposa el Consell és mixt, en zones àmplies d'arena, com Cala Saona, es permetrà el fondeig sobre arena, i en altres on la praderia està més a prop com Illetes, es posaran algunes boies ecològiques. El número d'embarcacions que podran fondejar dependrà de l'eslora de les embarcacions, de les condicions meteorològiques i de la direcció del vent, segons aquestes 3 variables un sistema de reserves on-line, que serà de pagament, indicarà el nombre d'embarcacions que poden fondejar en cada moment.

Més articles...

Pàgina 354 de 440

354

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat