• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

La pròxima setmana se celebra la VII edició de les Jornades d’Estudis Locals Joan Marí Cardona

Jornades estudis locals joanmaricardona 2017El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que la pròxima setmana, entre el 2 i el 6 d’octubre, tindrà lloc la VII edició de les Jornades d’Estudis Locals Joan Marí Cardona. Totes les conferències es faran a la Sala d’Actes de l’àrea de Cultura i Patrimoni, a partir de les 20h.

“Des de l’any 2011 el Consell Insular de Formentera ha organitzat aquestes jornades, com a cicle anual de conferències dedicades a promoure la investigació en el camp del patrimoni cultural de Formentera i enguany continuem amb aquesta aposta”, segons ha explicat la consellera de Patrimoni, Susana Labrador.

Per aquesta edició s’han proposat les següents persones, pels mèrits que s’indiquen:

-Marina Mayans Marí, farmacèutica, per les seues investigacions en el camp de l’etnobotànica a l’illa de Formentera.

-Benjamí Costa Ribas, arqueòleg director del Museu d’Arqueologia d’Eivissa i Formentera, pels seus coneixements sobre els fons arqueològics procedents de Formentera custodiats en el mencionat museu.

-Maria José Escandell Torres i Ricard Marlasca Martín, arqueòlegs, per haver portat a terme l’excavació de la necròpolis bizantina al c/ del Metge Vicent Riera de Sant Francesc Xavier.

-Francesc Xavier Torres Peters, canonge de la S.E. Catedral d’Eivissa i delegat diocesà de Litúrgia i Patrimoni, pels seus coneixements sobre el patrimoni documental relatiu a Formentera custodiat a l’Arxiu Històric de la Pabordia d’Eivissa.

-Antoni Marimon Riutort, professor titular d’Història Contemporània al Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB, per les seues investigacions històriques sobre l’emigració de la població de les Illes Balears a llatioamèrica.

D’aquesta manera, el programa de conferències queda configurat de la següent manera:

Dilluns 2 Introducció a l’etnobotànica de Formentera
Marina Mayans Marí

Dimarts 3 El patrimoni formenterer conservat al Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera
Benjamí Costa Ribas

Dimecres 4 Una nova necròpolis bizantina a Formentera: els enterraments a la finca de sa Tanca Vella
Maria José Escandell Torres i Ricard Marlasca Martín

Dijous 5 Testimonis documentals de Formentera a l'Arxiu Històric de la Pabordia d'Eivissa
Francesc Xavier Torres Peters

Divendres 6 L'emigració balear a llatinoamèrica. El cas de Formentera
Antoni Marimon Riutort

A l’igual que l’any passat, el Centre de Professorat de Formentera ha inclòs el cicle de conferències dins de l’oferta formativa per al personal docent, de manera que la Conselleria d’Educació del Govern de les Illes Balears reconeixerà els crèdits a aquelles persones interessades que assisteixin a les sessions.

El Servei d’Aigües de Formentera estrena web

web formentera aqualiaEl Consell Insular de Formentera i Aqualia, empresa concessionària del servei municipal d’abastament d'aigua i clavegueram, posen a la disposició dels internautes la pàgina web http://www.aqualia.com/ca/web/aqualia-formentera, un nou canal de comunicació orientat al ciutadà.

A través de la nova web, dissenyada amb una filosofia responsive per adaptar-se automàticament a tot tipus de dispositiu (mòbil, tablet i ordinador), la companyia de l'aigua ofereix als ciutadans un pont de contacte directe a través del qual poden localitzar la seva oficina, conèixer els avisos que afecten a Formentera, accedir a l'oficina virtual Aqualia Online per realitzar les gestions d'Atenció al Client, i estar al dia de tot el relacionat amb el Servei Municipal d'Aigües de Formentera, entre moltes altres opcions.

Des de la pàgina de portada, els usuaris podran accedir a tot el contingut de la web, disponible tant en castellà com en català. Descarregar-se l’app Smart Aqua, passar-se a la e-factura o conèixer les tarifes vigents són algunes de les interaccions que ocupen un lloc preferent dins de la Home.

A més, la pàgina principal ofereix una selecció d'informació rellevant a l'espai “Actualitat”, a través del qual els usuaris podran conèixer les últimes notícies relatives al Servei Municipal d'Aigües de Formentera.

La web ha estat certificada per AENOR, que avala el compliment dels requisits actuals d'accessibilitat relatius al Nivell AA segons la Norma UNEIX 139803:2004.

Amb tota la informació concreta de la gestió de l'aigua a Formentera, Aqualia ofereix un punt més de trobada per satisfer les demandes dels usuaris, adaptant el servei a les seves necessitats i a les possibilitats de les noves tecnologies. Una gestió moderna orientada als ciutadans per garantir un servei transparent i eficaç, segons han explicat.

Sessió informativa sobre la Processionària del Pi a Formentera

Foto lluita processionaria premsaAquest dijous 28 de setembre a les 19.30 hores a la sala d'Actes del Consell de Formentera es farà una sessió informativa sobre la incidència de la Processionària del Pi a l'illa. La cap del Servei de Sanitat Forestal, Sandra Closa, explicarà la campanya de control que el Consell de Formentera i el Govern balear duran endavant a partir del mes d'octubre.

L'any 2007 es va detectar la plaga de processionària del pi per primera vegada a Formentera. A partir d'aquell moment s'hi han dut a terme actuacions per evitar-ne l'expansió. Una d'elles ha estat el parament de trampes de feromones. Actualment hi ha instal·lades 1.102 trampes per tota la zona de massa forestal de l'illa. Es varen instal·lar a mitjans de juliol, i en data de la segona revisió que es va fer a mitjans de setembre es pot dir que el nombre de captures s'ha duplicat si ho comparem amb les xifres de l'any passat, de 2.125 papallones capturades al 2016, a 4.280 captures al 2017.

Atesa aquesta situació actual, i amb l'objectiu de controlar la plaga, les administracions han decidit fer altres actuacions de control, entre les quals s'inclou un tractament aeri d'un producte fitosanitari biològic durant quatre anys.

El tractament aeri
El tractament aeri consisteix en la polvorització dels pinars amb un helicòpter dotat de tecnologia DGPS, que permet controlar en tot moment la dosi i la superfície. S'aplica a ultrabaix volum (una dosi d'1,2 a 3,5 l/ha) d'un producte fitosanitari biològic que s'utilitza en agricultura ecològica, el Bacillus thuringiensis varietat kurstaki, un bacteri que es troba de manera natural al sòl i a les plantes. Aquest tractament té una permanència de dies sobre les fulles, ja que es degrada ràpidament per l'efecte dels raigs ultraviolats. A més, no afecta les abelles i s'utilitza també en el tractament d'altres plagues, com els moscards.

A partir del 2 d'octubre de 2017 a l'illa de Formentera es tractaran 1.500 hectàrees en una doble passada. Les condicions meteorològiques (temperatura, vent, humitat relativa i pluja) i el estadi de desenvolupament de les erugues condicionaran l'època de tractament.

Cal destacar que en 2014 es va voler fer un tractament aeri amb diflubenzuron, un agent químic, que va ser rebutjat per la població de Formentera. El tractament que ara es farà sí que ha rebut el suport de la secció de Territori i Medi Ambient del Consell d'Entitats, on van assistir entre d’altres els apicultors i caçadors de l'illa, i es va consensuar fer aquest tractament aeri amb agent biològic per poder fer front a aquesta plaga. Cal destacar també que el tractament va rebre el suport del plenari.

Altres tractaments
També es continuarà amb el tractament d'eliminació de bosses. La processionària del pi es protegeix del fred amb bosses que teixeix durant l'hivern. Des de l'any 2010 la Conselleria de Medi Ambient —mitjançant l'Ibanat i els agents de medi ambient— i el Consell de Formentera fan campanyes de retirada de bosses de manera manual i mecànica.

Per últim també s'ha afegit un control biològic: hi ha instal•lats caixes per a refugis de ratapinyades, el pròxim mes es col•locaran una quarantena de caixes més, ja que les ratapinyades són grans predadors de papallones en vol.

El Consell de Formentera i el Govern balear han editat uns díptics informatius amb tota la informació sobre la incidència de la Processionària del Pi que es repartiran a la xerrada, entre d'altres indrets.

Formentera celebra la Gala de l’Esport el pròxim divendres

Aquest divendres 29 de setembre a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema) se celebrarà la Gala de l´Esport 2016/2017. Un acte amb el que es “vol reconèixer i premiar els mèrits de les persones, associacions, club esportius i entitats privades que, en l’àmbit de l’illa de Formentera es dediquen a l’esport”, segons ha explicat el conseller del ram, Jordi Vidal.

Els guardons que s’entregaran seran els de:
-Millor esportista de la temporada 2016/2017.
-Millor entitat patrocinadora/col·laboradora
-Millor entitat esportiva
-Nomenament de la persona física amb més relleu en la tasca del foment de l esport
-Dos mencions especials per decisió del Jurat

El Jurat, composat per 15 vocals de les diferents entitats esportives i dels grups polítics amb representació al plenari del Consell, presidit pel conseller d’Esports i amb la presidència d’honor del president del Consell, Jaume Ferrer, es va reunir el dia 17 de juliol a la Sala d’Actes del Consell de Formentera per decidir els guardonats.

La consellera balear d’Esports, Fanny Tur assistirà a la gala. El conseller Jordi Vidal ha aprofitat per convidar a tot el poble de Formentera a que també assisteixi a l’acte d’homenatge als esportistes més destacats de l’illa.

Curs de formació sobre els usos i aplicació de la calç en la restauració de patrimoni històric

Foto ca na francisca castellona 027El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, en col·laboració amb el centre de formació Museo de la Cal de Morón (Morón de la Frontera, Sevilla) i la Petita i Mitjana Empresa de Formentera, ha programat per als dies 16, 17, 18 i 19 d’octubre el curs de formació titulat La calç i els seus usos en la rehabilitació de patrimoni històric i edificis antics.

La consellera de Patrimoni ha explicat que “es tracta d’un curs pràctic —tot i que comptarà també amb una part teòrica— sobre els usos i l’aplicació de la calç en la restauració d’edificis històrics”. Està destinat principalment a professionals relacionats amb el sector de la construcció, arquitectes, arquitectes tècnics i restauradors.

Estarà impartit per Luís Prieto, artesà del centre de formació Museo de la Cal de Morón. Té una durada total de 16 h i es desenvoluparà durant les tardes de 16 h a 20 h. El curs és gratuït i les inscripcions s’han de realitzar a la PIMEF o a l’àrea de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Formentera.

“La correcta elaboració i aplicació dels morters de calç és una de les principals mancances que es detecta a l’hora d’intervenir en immobles que formen part del patrimoni cultural a l’illa de Formentera, motiu pel qual des de l’àrea de Patrimoni Cultural del Consell hem apostat per oferir formació en aquesta matèria als professionals vinculats al sector de la construcció, tenint en compte que són ells els que duen a terme obres en immobles amb valor històric”, segons ha explicat la consellera.

La formació sobre tècniques i materials propis de l’arquitectura tradicional ja es troba contemplada en el Pla Insular de Gestió del Patrimoni Cultural de Formentera 2017-2019, aprovat pel Ple del Consell i vigent actualment.

Més articles...

Pàgina 329 de 403

329

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat