• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Uns especialistes en restauració estudien la situació de can Ramon

foto estudi can ramonEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que un equip especialitzat en restauració de patrimoni històric de la Universitat Politècnica de València ha iniciat aquesta setmana les tasques de medició i estudi de les patologies de l’edificació de can Ramon perquè després es pugui elaborar un projecte de rehabilitació de l’immoble, segons ha informat la consellera del ram, Susana Labrador.

L’estudi que el duen a terme 10 especialistes està dirigit pel Dr. Fernando Vegas, professor titular d’aquesta universitat i membre de la comissió redactora del Pla Nacional d’Arquitectura Tradicional. Les feines estaran finalitzades en 4 mesos i tenen un cost de 21.659 euros.

Història de can Ramon
A més, simultàniament, una arqueòloga, Glenda Graziani, dirigirà un altre estudi històric i sobre l’evolució constructiva del conjunt edificat. Així es dóna compliment al que estableixen les Normes subsidiàries de Formentera a l’hora d’actuar en immobles inclosos en el Catàleg i en l’Inventari del patrimoni cultural de Formentera. Aquesta feina té un pressupost de 6.625 euros.

Futur museu etnogràfic
Aquestes actuacions s’han iniciat una vegada finalitzades les actuacions a la parcel·la de can Ramon per assegurar l’edificació i condicionar la parcel·la i s’han de fer abans d’elaborar el projecte de restauració dels immobles. Recordem que la parcel·la on es troba la casa i l’aljub de can Ramon ha set adquirida pel Consell Insular de Formentera amb la previsió que la casa, una vegada restaurada, “pugui acollir les diferents col·leccions museogràfiques relacionades amb l’etnografia (tant de titularitat pública com privada) que en aquests moments tenim a Formentera”, segons ha declarat la consellera.

La cronologia exacta de la casa encara està per definir, com a molt moderna dataria de la segona part del segle XIX, però hi ha construccions que podrien ser del segle XVIII. Can Ramon figura dins el catàleg del patrimoni cultural de Formentera i té un grau de protecció C. És una casa tradicional pagesa, de més grans dimensions del que era habitual, amb una dedicació a l'agricultura i ramaderia que quasi es podia qualificar d'explotació industrial, vinculada entre altres coses a l’elaboració del vi, segons recull el catàleg. L’aljub vinculat a la mateixa casa també és element d’arquitectura tradicional, amb grau de protecció A.

El reciclatge i el compostatge també s’aprèn a les escoles de Formentera

visita deixalleria premsaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que totes les aules dels centres escolars de Formentera han estat dotades de punts ecològics on els alumnes poden reciclar els residus que es generen a l'escola, amb les bosses de reciclatge, segons ha explicat la consellera del ram, Daisee Aguilera. A més, Ecoembes ha instal·lat als patis escolars contenidors de capacitat superior perquè es dipositen tots els residus reciclats dels centres.

"Aquesta és una aposta perquè els boixos i boixes de la nostra illa coneguin de primera mà com es recicla correctament i la importància mediambiental de fer-ho", ha declarat la consellera que assegura que educant als més petits ens assegurem un "futur més sostenible". Amb aquest objectiu per segon any consecutiu els alumnes fan visites guiades a la Deixalleria i a la Planta de Transferència "per conèixer tot el procés que segueixen els residus a la nostra illa", ha detallat.

Cursos de compostatge
La setmana passada es varen iniciar els cursos de compostatge als centres escolars de l'illa. Entre les tres escoles de primària es faran 10 cursos de compostatge que tindran aplicació pràctica als horts escolars dels centres. Aquests cursos són finançats entre el Consell de Formentera i la conselleria de Medi Ambient del Govern. "L'objectiu és sensibilitzar als infants perquè el reciclatge formi part de la seva vida quotidiana i participen activament en la gestió més sostenible dels residus", ha destacat Aguilera.

Jornada de Cross a Formentera

cartell cross escolarEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Esports, informa que demà dissabte 11 de febrer se celebrarà la final balear de Cross Escolar cadet i juvenil i el primer Cross Popular a l'illa de Formentera. Les curses de camp a través tindran lloc a la zona recreativa de Can Marroig a partir de les 11.00 hores. Per això, l'accés en aquesta zona quedarà restringit a partir de les 10.30 hores.

La direcció general d'Esports, juntament amb la Federació Balear d'Atletisme, han estat els encarregats de convocar la final balear puntuable per al campionat d'Espanya. A més, el Grup Esportiu Espalmador celebra un Cross Popular per adults i per les edats de promoció (iniciació, benjamí, aleví, infantil). Les inscripcions es podran fer a partir de les 10.00 hores a la mateixa zona recreativa i són gratuïtes. El Consell col·labora amb l'organització de tota aquesta jornada esportiva.

Un artista sirià actuarà després de la paella solidària del programa "Formentera amb Síria" del pròxim dissabte

artista siriaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura i l'àrea de Benestar Social i l'ONG Progreso y Desarrollo Humano, han organitzat el programa "Formentera amb Síria". Aquest dissabte 18 de febrer es farà l'acte central del programa. Serà una celebració que començarà a les 14.00 hores amb una paella solidària a l'envelat del pàrquing de Sa Senieta. Com a novetat en la programació d'aquest dia festiu destaquem que hi haurà el concert de l'artista sirià Ashti Abdo (Alep, 1982) que actuarà cap a les 17.30 hores.

Durant l'actuació, el solista projectarà el vídeo de BEJA, composició pròpia sobre la guerra que ha destruït el seu país. Abdo ha tardat 5 anys a escriure aquesta peça que interpreta amb el saz, instrument típic del seu país. Ashti Abdo també interpretarà cançons tradicionals del Kurdistan que relaten vivències de poble kurd, llegendes de refugiats i, fins i tot, històries d'amor.

A la festa també actuaran el grup de clarinets de l'Escola Municipal de Música de Formentera a les 17.00 hores, seguida de l'actuació de dansa a càrrec de Nieves Portas de l'Escola Municipal de Dansa, després animarà la festa l'actuació de Lunares, Voice & Senses i La 22 fins les 23.00 hores que començarà la discomòbil solidària fins a la Cloenda de la festa a la 1 de la matinada.

Visita de Nadia Ghulam
A més, la també refugiada, Nadia Ghulam, farà una xerrada aquest dimecres a les 19.30 hores al Centre Antoni Tur Gabrielet. L'artista també visitarà el punt de venda Formentera amb Síria, instal•lat durant aquesta setmana al mateix centre, i que té el següent horari de dilluns a divendres de 12.00 a 14.00 h i de 18.00 a 20.00 hores. Els diners que es recapten aniran destinats a l'ONG.

Cinema i teatre solidaris
Recordem que el divendres 17 de febrer a la Sala de Cultura (Cinema) a partir de les 21.00 hores hi haurà la Projecció de la pel•lícula documental "Astral" de Jordi Évole. El diumenge 19 de febrer a partir de les 17.30 hores a la mateixa sala hi haurà teatre infantil "Hanna dels tres països" a càrrec d'Iguana Produccions per nens d'entre 6 i 12 anys. Aquest mateix dia a les 20.00 hores es tornarà a projectar la pel•lícula documental "Astral" de Jordi Évole. Les entrades solidàries d'aquests espectacles tindran un preu de 3 euros destinats en el cas del documental a l'ONG "ProActiva Open Arms".

Aquestes activitats han estat organitzades entre el Consell i aquesta ONG formenterera Progreso y Desarrollo Humano, que va nàixer a l'illa a l'any 2012 amb l'objectiu de treballar en l'àmbit social i de cooperació en els anomenats "Països del sud". Tot el que es recapti anirà destinat a una ONG que treballa amb els refugiats siris que hi ha a Grècia, ADSN. També han col•laborat en l'organització el Fons pitiús de cooperació, Carlin, Baleària, Dignitis, Acción Directa Sierra Norte, Formatierra Service i comunica360.

“L’etern mecanoscrit” una obra sobre la importància de la lectura i que es representa al Cinema

foto letern mecanoscrit 2El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que demà dissabte 11 de febrer a les 21.00 hores la companyia de teatre La Impaciència representarà 'L'etern mecanoscrit', una obra que ressalta la importància de la lectura i la necessitat de conservar aquest patrimoni universal. L’espectacle es durà a terme a la Sala de Cultura (Cinema). El preu de l'entrada és de 5 euros, i 3 euros pels menors de 25 anys. La representació té una durada d’una hora i és recomanada per públic a partir de 8 anys, juvenil i adult.

Partint del relat 4.000 anys després de l'eternitat escrit per Salvador Oliva i el Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo, La Impaciència ha creat un espectacle per a un públic juvenil i adult per tal de ressaltar la importància dels llibres, la utilitat de la lectura i la necessitat de conservar i estimar aquest patrimoni universal.

La dramatúrgia dels dos textos permet jugar amb uns personatges que troben en el llibre de Pedrolo una explicació per al seu món. De manera divertida, expliquen el Mecanoscrit mentre reflexionen sobre el seu propi entorn. Les seves experiències i reflexions introdueixen un punt de vista crític sobre el món i les relacions socials. Interpretat pel conegut actor Rodo Gener i Lucca Bonadel, L'etern mecanoscrit es va fer amb el premi 'Bòtil 2012' de la fira de teatre infantil i juvenil de Vilafranca.

Companyia teatral
La Impaciència és una companyia de teatre professional mediterrània que neix de la mà de Luca Bonadei, Rodo Gener i Salvador Oliva, tres actors de reconeguda experiència en el panorama teatral balear i amb unes mateixes inquietuds artístiques. La companyia ha creat espectacles de gran ressò com Una nit vaig somiar que mon pare era Déu (2004), Radiografies (2006) o In-consciència (2009), entre d'altres. Al llarg de la seva trajectòria, han obtingut nombrosos premis.

Més articles...

Pàgina 351 de 403

351

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat