• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Notícies

Presentació de les conclusions del projecte ‘Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera’

foto 2021 posidoniaEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Turisme i Medi Ambient, informa que ahir es va celebrar la presentació via telemàtica del projecte ‘Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera’ elaborat pel GEN-GOB en col·laboració amb Soldecocos. Aquest projecte està emmarcat dins de la convocatòria de 2017 Save Posidonia Project, SPP, impulsada pel Consell de Formentera.

En la presentació, el conseller Antonio J. Sanz, va remarcar “la necessitat de continuar amb l’estudi i la protecció d’aquest bé fonamental per l’ecosistema formenterer” i va avançar que per a la pròxima convocatòria hi ha una partida pressupostària de 112.000 euros i ja s’han presentat onze projectes. “Des del començament del SPP s’han apradinat 252.000 metres quadrats de posidònia i això també significa que existeix un alt grau de conscienciació sobre la seva protecció”, va assegurar el conseller de Medi Ambient.

L’objectiu general de l’estudi és afavorir la implementació de la governança marina; és a dir, la gestió i els usos que es fan del mar, al voltant dels espais Xarxa Natura 2000 (XN2000) de Formentera, determinar la pressió del fondeig, establir un diagnòstic participat sobre la situació ambiental de les praderies i formar estudiants i gestors en l’estudi, l’ordenació i la gestió d’hàbitats submarins d’alt valor ecològic, de forma especial en aquestes praderies de posidònia.

Les conclusions del projecte es varen presentar per Xisco Sobrado, del GEN-GOB, i Immaculada Martínez, de Soldecocos, i està dividit en dos estudis. Per una banda, s’ha fet un estudi de valoració sobre la conservació i protecció de la Posidònia oceànica a Formentera; i un altre, relacionat amb l’impacte del fondeig d’embarcacions en les praderes de posidònia del litoral de Formentera.

Consens generalitzat sobre els beneficis de la Posidònia oceánica
El primer estudi contempla una enquesta entre els agents socials i professionals relacionats amb el fondeig d’embarcacions en el qual es determina que els consultats coneixen els beneficis de la posidònia pel seu valor ecològic, cultural, econòmic i identitari; també hi ha un consens generalitzat sobre els beneficis de la posidònia, a més de la importància de la participació social, com a eina de millora de la governança en la presa de decisions administratives relacionades amb aquest ecosistema.

500 embarcacions diàries amb una eslora mitjana de 26 metres
D’altra banda, l’estudi ofereix dades sobre el fondeig de les embarcacions recreatives que “genera una pressió elevada en el fons marí de Formentera”. Aquests fondejos es concentren a la temporada estival, arribant a un màxim al mes d’agost, quan es concentren entre 14.000 i 24.000 fondejos, amb una mitjana diària de 500 embarcacions en aquesta època estival. D’aquests fondejos, l’1% es produiria damunt de posidònia a l’època estival. A més, les zones amb més pressió són Illetes ponent i Cala Saona.

L’estudi també ha comprovat que les embarcacions que fondegen en posidònia oceànica serien una llanxa, iot o veler amb un rang d’eslora variant entre 6 i 195 metres, amb una eslora mitjana de 26 metres. L’eslora més habitual de les embarcacions seria de 12 metres.

L’altre projecte guanyador d’aquesta convocatòria del SPP va ser l’estudi anomenat ‘Antroposi’ presentat per l’Imedea, un treball que pretén esbrinar com afecten directament les activitats humanes a les praderies de posidònia. Les conclusions d’aquest projecte es presentaran en pròximes dates.

12 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera elimina les llicències en les obres de reforma que no suposen una ampliació

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Territori, recorda que les obres de reforma sense ampliació, no afectades per patrimoni, s’han de sol·licitar per comunicació prèvia (no llicència) i es poden iniciar 10 dies després de la seva petició. “És a dir, basta amb fer una sol·licitud a través de l’OAC o l’OVAC, per la reforma en qüestió, sempre que no signifiqui una ampliació, i en 10 dies es pot començar l’obra”, segons ha concretat el conseller de Territori, Rafael González.

D’altra banda, les obres menors, no afectades per patrimoni, també es poden sol·licitar per comunicació prèvia i es poden iniciar al dia següent de la seva petició. “Amb aquestes millores en l’agilització dels tràmits hem volgut simplificar el procediment en les obres que no suposen cap tipus d’ampliació per fer més àgil el procés tant per als ciutadans, com per les empreses del sector de la construcció”, segons ha destacat Rafael González. Així mateix amb la simplificació d’aquests procediments s’espera alleugerir la càrrega de feina de l’àrea de Territori, ha afegit.

Bonificació
D’altra banda, cal recordar que dins la campanya “Formentera es cuida a cada racó”, creada per reactivar el sector de la construcció local i l’economia en aquests moments de pandèmia, les taxes de les obres menors estan bonificades al 100% i l’impost sobre construccions al 95% fins al 30 d’abril.

11 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Centre de Dia reobre les portes el dilluns 15 de febrer

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Benestar Social, informa que el dilluns 15 de febrer el Centre de Dia reobre les portes i reprèn l’activitat amb totes les mesures de seguretat establertes al nivell 4 reforçat d’alerta sanitària en el qual es troba Formentera.

El centre romandre tancat des del passat 4 de gener per motius de seguretat sanitària; i ara es procedirà a la seva obertura una vegada que s’ha portat a terme la vacunació de tots els usuaris i els treballadors i treballadores, i ha transcorregut el període establert de 10/15 dies des de la segona vacuna, que es va realitzar el passat dia 5 de febrer.

Durant els dies que el centre va romandre tancat el servei s’ha adaptat a les necessitats dels usuaris i s’ha ofert de manera individualitzada amb cita prèvia. El Centre de Dia de Formentera reprendrà l’activitat amb 25 dels 33 usuaris que en l’actualitat tenen plaça assignada. La resta d’usuaris romanen als seus domicilis de manera voluntària.

Cal recordar que a l’entrada de l’usuari al servei es prendran totes les mesures de seguretat que recomana l’autoritat sanitària i es farà un control estricte (rentat de mans, temperatura, mascareta, distanciament...). El centre, a més, proporciona a l’usuari el material de protecció recomanat.


11 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El sepulcre megalític de ca na Costa es pot visitar de manera virtual a la web del Consell de Formentera

foto 2021 ca na costaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que la web de la institució www.conselldeformentera.cat estrena una visita virtual al sepulcre megalític de ca na Costa. Aquest projecte és una proposta del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF), gestionat per la Conselleria de Cultura del Govern balear, en què participen el Consell de Formentera i el Consell d’Eivissa.

La visita a ca na Costa ofereix un complet recorregut en tres dimensions amb explicacions detallades, en català i castellà, en diferents punts del sepulcre megalític. Es pot visitar en aquest enllaç de la web institucional, on també es recull una sinopsi d’aquest jaciment, el mapa de localització, així com el projecte de digitalització de jaciments arqueològics que porta a terme el Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera.

‘Apropar el nostre patrimoni a la gent’
La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha explicat que “l’àrea de Patrimoni va recollir la proposta del MAEF amb molt interès perquè la difusió dels jaciments arqueològics de l’illa és un dels objectius marcats aquesta legislatura i aquesta eina digital ens apropa una mica més a aquests béns”. A més, ha assegurat, la consellera Guasch, “la intenció és ampliar aquesta oferta digital, obrir el nostre patrimoni a la gent i treballar en consonància amb el museu, al que agraeix la gran feina de divulgació que està desenvolupant”.

Amb aquest projecte entre el Consell de Formentera, el Consell d’Eivissa i el Govern balear es pretén difondre de manera accessible a través de la xarxa —tant a la ciutadania local com als visitants virtuals d’arreu del món— la riquesa arqueològica de les dues illes. En el marc del projecte, el MAEF té previst ampliar el catàleg d’elements patrimonials visitables de manera virtual, amb l’objectiu que aquesta eina fomenti també la visita presencial quan les circumstàncies sanitàries millorin.

El mes de març de 2020, el MAEF va presentar les primeres visites virtuals al Museu Monogràfic Puig des Molins i als Hipogeus de la Mula de la necròpolis del Puig des Molins, jaciment gestionat per la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat del Govern de les Illes Balears a través del MAEF. Fruit d’aquesta col·laboració institucional a més del sepulcre megalític de ca na Costa, a la web del MAEF s’han incorporat al projecte de digitalització i difusió les visites virtuals del conjunt arqueològic de ses Païsses de cala d’Hort, el santuari de la cova des Culleram (ambdós a Eivissa).


10 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 5 de 265

5

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat