• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

La Casa de Colònies de Formentera tornarà a obrir tot l’any

Foto casa de coloniesLa consellera de Benestar Social i Joventut Vanessa Parellada, s’ha reunit avui amb el director de l’IBJove, Joan Ferrà i han fet una visita a la Casa de Colònies que gestiona aquest organisme.  A la trobada el director ha anunciat que modificaran el conveni de col·laboració signat amb la institució insular per possibilitar l’obertura de la Casa de Colònies durant tot l’any.

Aquesta ha estat una petició constant del Consell de Formentera des que al 2013 l’anterior Govern balear acurtes la temporada d’obertura de la instal·lació per la qual cosa Vanessa Parellada s’ha mostrat satisfeta. A més, Joan Ferrà ha destacat que s’incrementarà la dotació per fer tasques de manteniment a la instal·lació juvenil fins als 12.000 euros per l’any vinent. Al 2016 ja va haver un augment de la dotació fins a 11.000 euros, mentre que al 2015 la quantia havia estat de 4.115 euros.

La Casa de Colònies de Formentera està situada al nucli urbà de Sant Francesc. La casa té una capacitat màxima de 32 places, que es distribueixen en quatre habitacions compartides de vuit places cada una. Disposa d’una cuina domèstica, sala polivalent, pati exterior, sanitaris i dutxes. S’hi ofereix allotjament sense servei de menjador. Els interessats poden reservar plaça, contactant amb l’Institut Balear de la Joventut, per grups com a mínim de 20 persones, que principalment es dediquen a tasques de formació, d’entreteniment escolar o altres activitats de lleure educatiu.

Cita cicloturista a Formentera

foto presentacio bttEl conseller d'Esports, Jordi Vidal, acompanyat del tècnic de l'àrea, Daniel de la Dueña, del respresentant del Grup Esportiu Espalmador, Jesús Ferrer i la representant de Trasmapi, Nuria de la Torre, han presentat avui la BTT Volta Cicloturista Formentera que se celebrarà entre el 29 i el 31 de octubre a l'illa. S'espera que en aquesta cursa, que no provocarà talls de trànsit, participin devers 100 ciclistes.

A la roda de premsa de presentació han explicat que la volta tindrà 3 etapes, dividides en tres dies, en les que es recorreran 119 kilòmetres i 1.463 metres de desnivell acumulat pels bikers aficionats. Els més exigents podran participar en la ja clàssica XXII BTT LA MOLA que té un recorregut més dur i aquesta edició serà puntuable per la Challenge del Campionat Pitiús de BTT. Aquesta cursa compta amb la participació del ciclista guipuscoà Ibon Zugasti, padrí de l'esdeveniment.

La volta cicloturista ha estat organitzada pel Consell de Formentera amb la col•laboració del Grup Esportiu Espalmador i Unisport Consulting. La cita de caràcter anual es farà sempre a final d'octubre perquè "un grup no massa gros d'esportistes pugui gaudir de l'illa de Formentera i beneficiar-se de la campanya Descobreix Formentera a l'octubre". El conseller ha agraït a la naviliera Trasmapi la seva col•laboració com a patrocinador principal de la volta.

Més informació i inscripcions en www.bttformentera.net. Els resultats es podran consultar a elitechip.com.

Inici de les obres de consolidació de la torre des Trituradors

torre des triturador 19 10 2016El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Infraestructures, informa que demà divendres 21 d’octubre la institució comença a executar de manera subsidiària les obres urgents de conservació de la torre des Trituradors, a càrrec de l’obligat, en aquest cas Salinera Española, SA, que és la titular de l’immoble. El Consell de Formentera ha decidit executar aquestes obres “a causa del greu estat de conservació i pel seu alt valor patrimonial”, segons ha explicat la consellera de Patrimoni, Susana Labrador.

A l’any 2012 la institució va concedir una llicència d’obres a l’empresa arrendatària de l’immoble. “Però la llicència no es va arribar a retirar i per tant les obres de consolidació no s’arribaren a desenvolupar, amb el conseqüent deteriorament progressiu que l’immoble ha seguit patint fins a l’actualitat”, segons la consellera. Per aquest motiu, l’àrea de Patrimoni va iniciar, el 2013, un expedient d’ordre d’execució contra el qual Salinera Española, SA, va interposar un recurs contenciós administratiu que a hores d’ara encara està pendent de sentència.

Obres
El projecte presentat es planteja com a consolidació estructural de caràcter temporal per evitar el col·lapse de l’immoble. L’actuació prevista consisteix en realitzar una sèrie d’anellaments perimetrals repartits en cinc punts de l’alçat de la torre per tal d’evitar l’esbucament dels arcs superiors, tenint en compte que presenten trencs que comprometen seriosament la seva estabilitat estructural, fet que no només posa en perill la conservació del bé sinó, també, la seguretat dels ciutadans. L’execució del projecte està pressupostat en 41.037,15 euros, i 2 mesos d’execució.

Cal destacar, que des de l’àrea de Patrimoni s’ha encarregat la realització de l’estudi arqueològic i històric de l’immoble, en compliment del que estableixen les Normes subsidiàries de Formentera i el mateix Catàleg del patrimoni cultural de Formentera, a l’hora de realitzar actuacions en els béns immobles que formen part del patrimoni històric.

Antecedents jurídics
L’expedient d’ordre d’execució es fonamenta, entre d’altres preceptes legals, en els articles 26 i 27 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, els quals estableixen que els propietaris, titulars de drets o simples posseïdors de béns d’interès cultural o catalogats tenen el deure de conservar-los, mantenir-los i custodiar-los de tal manera que se’n garanteixi la salvaguarda dels seus valors (art. 26). En cas d’incompliment del deure de conservació d’aquests béns, les administracions públiques competents podran ordenar als seus propietaris, titulars d’altres drets reals i posseïdors l’execució de les obres necessàries per preservar-los, conservar-los i mantenir-los. Si els que hi són obligats no executen dites actuacions, les administracions públiques competents podran fer-ne l’execució subsidiària, a càrrec dels obligats (art. 27).

Història de la torre
La torre des Trituradors de la Savina forma part del bé d’interès cultural, en la tipologia de lloc històric, dels elements constructius i d’enginyeria de ses Salines de Formentera, aprovat per acord del Ple del Consell Insular d’Eivissa i Formentera. A més a més, es troba inclosa en el Catàleg del patrimoni cultural de Formentera (element AI-S-5, fitxa núm. 737), amb grau de protecció A. La finalitat d’aquesta torre construïda a mitjan del segle XX era moldre la sal d’una manera més mecanitzada que al Molí d’en Marroig o des Carregador (conegut ara com Molí de Sal), més antic, i que també servia per triturar la sal.

Augmenta l’entrada de vehicles al Parc Natural en temporada baixa

mobilitat sostenibleEl Consell de Formentera informa que entre mitjans de maig i el 2 d’octubre d’aquest any han entrat 76.415 cotxes de no residents, 6.916 més que al 2015, i 145.108 motos de no residents, 19.986 més que en les mateixes dates de l’any passat. La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha destacat que l’augment principal d’entrada de vehicles s’ha donat en els extrems de temporada, evidenciant  les millores d’ocupació dels mesos de maig i setembre. Així mateix la responsable de Medi Ambient ha assegurat que “també hi ha hagut augment de rotació de vehicles durant la temporada alta”.

L’empresa concessionària, Ibifor, ha recaptat 878.108 euros, 62.124 més que al 2015. D’aquest diners els Consell de Formentera rep 140.00 euros, i una part variable depenent dels ingressos, que aquest any ascendeix a 78.175 euros. Aquests sous són reinvertits amb accions de manteniment a la zona del Parc Natural, com la senyalització i l’arranjament dels camins, la instal·lació de cartells i indicacions de localització dins del Parc Natural, a més d’un servei específic de neteja viària i de recollida de residus intensiu, que aquest any ha comptat amb un operari extra, i que contribueixen a la bona imatge d’aquest entorn, així com a la divulgació dels seus valors naturals.

En total hi ha aparcament per 384 cotxes i 1.132 motos en el Parc Natural de ses Salines de Formentera. Recordem que aquest any per primera vegada s’ha prohibit l’entrada als quads per minimitzar els impactes que aquest tipus de vehicles causen i fer més sostenible la conservació del Parc. D’altra banda també s’ha regulat l’accés d’autobusos del servei regular i discrecional per acabar amb les aglomeracions de gent que es produïa en hores punta. Així mateix, s’ha restringit l’entrada dels vehicles de gran volum, que porten mercaderies als restaurants de la zona, durant l’horari de màxima afluència de turistes.

Banys i umbracles
A més aquest estiu l’empresa concessionària ha instal·lat per primera vegada 4 banys químics dobles adaptats per persones amb mobilitat reduïda a la zona del Parc Natural de ses Salines, i el Consell s’ha fet càrrec del servei de neteja.

D’altra banda, la consellera ha explicat que Demarcació de Costes ha fet una rebaixa en el canon anual que el Consell li paga per l’ocupació de la zona dels estacionaments. A canvi, el Consell iniciarà la reposició paulatina dels umbracles dels estacionaments.

S’obri el termini d’inscripció del Curs d’Agricultura per Nens

horta infantil x eva parey 0071El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Agricultura, informa que aquest dijous 20 d’octubre s’obri el termini d’inscripció ordinari per la tercera edició del Curs d’Agricultura per Nens que es perllongarà fins a l’1 de novembre inclòs. Els tallers s’iniciaran el divendres 4 de novembre fins final de juny, i hi haurà tres horaris, un divendres a la tarda de 16.00 a 17.30 i dos dissabte dematí de 10.00 a 11.30 i d’11.30 a 13.00 hores.

El nombre de nens per curs serà aproximadament de 10, els grups s’ompliran per ordre d’inscripció segons la preferència marcada. El curs d’introducció a l’agricultura per a nens és gratuït i l’edat recomanada és d’entre 4 i 12 anys. El curs es farà a l’Hort dels nens, una àrea habilitada a prop de la Capella de sa Tanca Vella de Sant Francesc. Els alumnes han de portar roba còmoda i calçat adequat per als tallers, a més d’ampolleta d’aigua. A més, l’àrea d’Agricultura elaborarà un llistat d’espera per aquells nens que no s’hagin inscrit dins el termini proposat.

El conseller del ram, Bartomeu Escandell, ha declarat que aquest curs es fa per segon any consecutiu després de la bona acollida que han tengut les dues darreres edicions, una durant el curs escolar i altra a l’estiu. L’objectiu és que els més petits es “familiaritzin i gaudeixin de les tasques del camp, tan arrelades a la nostra illa”, segons el conseller, que ha recordat que des de la seva àrea es vol potenciar la recuperació del camp a l’illa, i “fer-ho des de les bases és important”.

Més articles...

Pàgina 359 de 403

359

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat