Divendres, 7 d'Octubre de 2016 13:45
El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que hi ha hagut un increment de 255,8 tones de generació de residus si comparem el període de gener setembre 2015, amb les mateixes dades del 2016. “Per fraccions, hi ha hagut un lleuger increment en la recollida de vidre amb 67,38 tones més, seguit de la fracció d'envasos que ha augmentat en 24,98 tones. Si bé ha baixat en 13,34 tones la recollida del paper i cartró”, segons ha explicat la consellera del ram, Daisee Aguilera.
Entre el període de gener a setembre (ambdós inclosos) les taxes de reciclatge es mantenen sobre el 23%, unes de les més altes de tot l’estat, però essent molt similars a les de l'any anterior en el mateix període, segons ha afegit la consellera. En aquest sentit, per tal d'incrementar les taxes de reciclatge i recuperació de materials valoritzables, que des de fa uns anys s’han estancat, des del Consell de Formentera s'han adquirit 3000 packs de bosses de reciclatge per les fraccions de envasos, paper i cartró i vidre.
A partir del pròxim dilluns 10 d’octubre els ciutadans poden passar a recollir el seu pack per l’àrea de Medi Ambient del Consell, situada en el número 15 del carrer Mallorca de Sant Ferran, de dilluns a divendres entre les 9.00 i les 14.00 h. També s’entregaran als residents que facin ús de les instal·lacions de la Deixalleria, situada en el polígon industrial de Sant Francesc, de dilluns a dissabte de 9.00 a 13.30 h i les tardes de dillluns a divendres de 15.30 a 17.30 h.
El pack consta de tres bosses destinades al reciclatge de vidre, plàstic/envasos i cartró. La consellera de Medi Ambient espera que “augmenti la conscienciació ciutadana envers el reciclatge, i ajudar a que ho puguin fer d’una manera més ordenada”. El cost de la iniciativa ha estat de 13.539,90 euros. Les bosses es repartiran fins final d’existències.
Estalvi per reciclar
Aguilera ha volgut destacar la despesa que suposa el trasllat de residus, sense reciclar, a Eivissa, que costa 137 euros per tona, als que hi ha que sumar la taxa d'abocador de Ca Na Putxa de 30 euros per tona. Així les coses, els ciutadans de Formentera han estalviat 310.910,58 euros per haver reciclat 1.861,74 tones entre els mesos de gener i setembre de 2016. Els residus reciclats no suposen un cost de transport fora de l’illa pels ciutadans, perquè ho assumeixen les empreses recicladores.
Més implicació
D’altra banda, la consellera ha demanat a la ciutadania i als grans productors que ara que estem en època de fi de temporada, quan es realitzen grans neteges, siguin cívics i recordin que no es poden deixar els voluminosos als voltants dels contenidors, ni els que requereixen un tractament específic com pintures, aparells electrònics, bateries i olis. "Si entre tots prenem consciència sobre la correcta gestió dels residus, l’illa estarà més neta i reduïm significativament els costos de tractament i recollida”, ha conclòs.