• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Formentera demana mesures de control per la processionària del pi

foto ple setembre 2016El ple del Consell de Formentera ha aprovat avui per unanimitat una proposta per implantar mesures de control de la processionària del pi a l'illa de Formentera. En concret la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha explicat que amb aquest acord es sol•licita a la conselleria de Medi Ambient del Govern que continuï realitzant el seguiment de la població de la processionària del pi amb trampeig amb feromones.

Així mateix, Aguilera ha dit que "a causa de l'increment en el nombre de captures de papallones es demana al Govern que realitzi un tractament fitosanitari de xoc a les zones més afectades mitjançant un vehicle tot terreny durant el 2016 amb l'agent biològic Bacillus thuringiensis". A més, també es continuarà amb l'eliminació manual de les bosses de processionària i la destrucció amb tirs d'escopeta.

Per últim, la consellera ha demanat que el Govern iniciï la tramitació de les autoritzacions per fer tractament aeris amb el mateix agent biològic, Bacillus thuringiensis. Aquesta decisió ha estat recolçada per la secció de medi ambient del Consell d'Entitats de l'illa, i és que segons ha explicat la consellera "aquest agent és biològic i no afecta a la flora i la fauna, no com el que volia fer servir l'anterior Govern al 2014, el diflubenzuron, que sí ho feia, i per això va comptar amb el rebuig de la societat de Formentera". En aquest sentit, la consellera ha agraït la bona sintonia amb l'actual executiu balear per lluitar contra l'afectació d'aquesta plaga.

D'altra banda, el Consell de Formentera ha fet una passa endavant per demanar un mediterrani lliure de prospeccions amb la sol•licitud de la finalització de la tramitació de l'expedient de "Sondejos exploratoris des de la plataforma Casablanca: Rodaballo promogut per REPSOL". En aquest sentit el ple ha reconegut i ha agraït la feina constant de l'Aliança Mar Blava.

A la sessió plenària també s'ha aprovat una moció conjunta, amb el suport de tota la cambra i l'abstenció dels popular, presentada pels grups polítics PSOE i GxF relativa a donar suport a la campanya pel Dret de les Dones a l'Avortament Segur.

Declaració institucional
El conseller d'Infraestructures i Mobilitat, Rafael González, ha comparegut davant el ple per exposar la feina realitzada fins al moment i la prevista per la present legislatura. El conseller ha explicat que les tres àrees que encapçala, la d'Infraestructures, Mobilitat i Noves Tecnologies, el seu objectiu és posar-les "al servei d'un model d'illa: una Formentera més sostenible i que ofereix una alta qualitat de vida als seus ciutadans".

Pel que fa a la Mobilitat ha destacat que les noves rutes verdes formen una xarxa d'itineraris pensats per a la mobilitat a peu i en bicicleta mitjançant els quals desplaçar-se per tota l'illa de forma segura, tranquil•la i gaudint del nostre entorn natural, així com la potenciació del vehicle elèctric.

Pel que fa a l'àrea d'Infraestructures ha destacat que "aquest any 2016 hem finalitzat les obres de continuació i reforma del carrer Aigua Dolça a es Pujols i hem iniciat al polígon industrial la urbanització del carrer d'accés a la Cooperativa i la Deixalleria". I que tenen previst iniciar en les pròximes setmanes "la reforma de la zona central i el passeig marítim des Pujols, la construcció d'un nou bombeig per a es Pujols i la peatonalització del tram nord del carrer Fonoll Marí".

El conseller també ha parlat sobre la importància d'escoltar i satisfer les demandes de la societat, "per aquest motiu aquesta legislatura hem reservat una important partida de 250.000€ per pressupostos participatius", segons ha declarat.

Per últim, Rafael González ha assegurat que des de l'àrea de Noves Tecnologies també es pretén "facilitar la vida quotidiana de la gent amb l'impuls de la tramitació electrònica i la facilitació de l'accés a la informació institucional, d'oci o turística per mitjans electrònics".

El Govern reforestarà la zona afectada per l’incendi d’Espalmador

foto visita zona afectada espalmadorEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, el conseller de Presidència, Bartomeu Escandell i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, han acompanyat avui matí al conseller de Medi Ambient del Govern, Vicenç Vidal Matas, a fer una visita a la zona afectada per un incendi a Espalmador el passat 13 d'agost.

El conseller balear ha presentat el pla de reforestació de la zona afectada. Vicenç Vidal ha explicat que es farà un tancament perimetral de la zona per seguretat, i per evitar que la gent visiti el lloc, la segona actuació es basarà en la tala i trituració de la vegetació cremada, per finalment passar a fer el procés de reforestació amb llavors de savines. Finalment també es farà una tasca de conscienciació per evitar imprudències com la que va provocar aquest incendi, segons ha assegurat.

Per part seva el president del Consell ha agraït la visita del responsable de Medi Ambient, una petició que per acord de plenari s’havia demanat al Govern “per la necessitat de retornar aquest espai natural tan sensible al seu estat”. Jaume Ferrer també ha demanat que les feines s’iniciïn el més aviat possible.

Continua l’aposta del Consell per la investigació científica

MIRADOR PREMSAEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura i Patrimoni, ha presentat avui la convocatòria de la beca d'investigació del Consell per l'any 2016 dotada amb 6.000 euros. Les àrees temàtiques que està acotada aquesta beca són les branques d’arts, humanitats i ciències socials.  

“La convocatòria d’aquesta beca per cinquè any consecutiu suposa una aposta ferma per recolzar la investigació i la producció científica relacionada amb l’illa de Formentera”, segons ha explicat la consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador. Les bases ja han estat publicades al BOIB i els interessats poden presentar els projectes a la convocatòria fins al 14 octubre.  Una vegada finalitzi el termini de presentació, una comissió avaluadora formada per diferents membres valorarà els projectes presentats en «base a l’interès científic, la coherència i la metodologia, i els currículums dels investigadors».

En la primera edició l'any 2012 va resultar guanyador el projecte “De qui venim: anàlisi psicocultural de la gent gran a Formentera”, dirigit per Josep Maria Garcia-Borés Espí. En l’edició de 2013 es va seleccionar “Estudi ecotoponímic de les véndes de gregal de l’illa de Formentera”, codirigit per Vicent Ferrer Mayans i Raquel Guasch Ferrer. El projecte guanyador al 2014 va ser “L’estudi de les comunitats prehistòriques de Formentera a partir de l’anàlisi funcional dels artefactes lítics i ossis”, dirigit per Maria Bofill Martínez i al 2015 va resultar guanyadora la Dra. Francesca Tugores Truyol amb el projecte “Formentera vista pels viatgers”.

Formentera demana control d’entrada d’oliveres per evitar l’arribada de més serps

foto control serpsEl conseller de Medi Ambient del Govern, Vicenç Vidal i el cap de Servei de Protecció d'Espècies del Govern, Joan Mayol varen presentar ahir a les 20.00 hores a la Casa del Poble de la Mola els resultats de la campanya de captació de serps a l'illa de Formentera. Des de final abril hi ha instal·lades 76 trampes a l’illa de Formentera amb les que s’han capturat 262 serps. La UIB ja ha analitzat les dades de les serps capturades i hi ha un 44% que havien menjat sargantanes, segons ha destacat el conseller. Amb les dades el conseller ha dit “que hi ha esperança de que es pugui eradicar la presència de serps a l’illa de Formentera”.

A l’acte també han assistit el conseller de Presidència i Medi Rural, Bartomeu Escandell, i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera. La consellera va explicar que després dels bons resultats el Consell ha adquirit 60 gàbies més per ampliar la campanya. Les gàbies, fetes per l'Escola d'Arts i Oficis d’Eivissa, tenen un nou disseny i són mediambientalment més "ètiques". Estan bicompartimentades i així els ratolins estan separats de les serps. Fet que permet que els ratolins segueixin amb vida i la captura de més serps continuï. Ja s’han començat a instal·lar per la Mola, Es Caló, Sant Ferran i Migjorn, segons ha declarat la consellera que assegura que de moment només s’ha detectat presència d’aquesta espècia invasora a la Mola i rodalies.

“Formentera agraeix aquesta campanya que realitzem de forma conjunta amb el Govern però demanem més mesures”, ha dit Aguilera. I és que, la consellera Daisee Aguilera pensa que per frenar l’arribada d’aquesta espècie invasora el més important és que hi hagi “control d'entrada d'arbres ornamentals com les oliveres, principal vector de transport d'aquesta espècie invasora”. Aguilera també ha aprofitat la trobada per agrair “l’excepcional col·laboració dels veïns de la Mola i la resta de la ciutadania”.

L’Obra Social ”la Caixa” i el Consell de Formentera renoven el seu compromís amb la gent gran de l’illa

signatura conveni fundacio la caixaEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha signat un conveni de col·laboració amb Josep Marí, director de l'oficina 00187 de CaixaBank a Sant Francesc Xavier, per desenvolupar el programa de Gent Gran a 2 centres de gent gran de l’illa. Així han renovat el seu compromís per promoure l’envelliment actiu, segons han declarat. La consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada, també ha estat present a la signatura.

En concret, el conveni afecta al Club de Jubilats i Pensionistes de Formentera i al Centre Social i de Majors de Sant Ferran. En el que portem d'any, aquests centres han acollit una desena d'activitats i tallers dels quals ja han participat més de 200 persones grans. A més, des de l'Obra Social "la Caixa" han informat que faran extensiu alguns projectes de promoció de la salut i les noves tecnologies a altres centres de gent gran.

El programa de Gent Gran és el més emblemàtic de l’Obra Social “la Caixa” i els seus orígens es remunten a 1915. Des de fa un segle, els projectes posats en marxa pel programa s’han anat adaptant a les realitats per donar resposta, juntament amb agents com el Consell Insular de Formentera, a les noves necessitats socials d’aquest col·lectiu, segons han explicat des de la Caixa.

La nova generació de persones grans
L’objectiu del programa de Gent Gran és fomentar la participació activa de les persones grans i fer-les presents en la nostra societat, adaptant-se alhora a les seves necessitats actuals. El programa inclou tallers de promoció de la salut i el benestar, projectes de participació social i voluntariat, i projectes de formació en tecnologies de la informació i comunicació.

Més articles...

Pàgina 361 de 403

361

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat