• Català
  • Castellano
  • English

Notícies

Inaugurada la mostra «1715. La fi del regne enmig del mar?»

expo 1715 premsa«1715. La fi del regne enmig del mar?» és la mostra itinerant que es va inaugurar al Born Centre Cultural de Barcelona, i recorrerà totes les illes. Ahir, dilluns 9 de novembre, es va inaugurar a la sala d'exposicions de l'Ajuntament de Sant Francesc. L'exposició fa una mirada a la Guerra de Submissió (1705-1715), des de la perspectiva de les Illes Balears i Pitiüses, ara que es compleix el tricentenari d'aquest fet històric.

La mostra pretén donar a conèixer la participació de les Illes Balears en aquell episodi, poc coneguda i gens reconeguda, tant pel que fa a l'aportació dels mariners i dels artillers que auxiliaren el setge de Barcelona, com pel que fa a la guerra en El Regne enmig del Mar, a les illes, segons ha explicat el comissari de la mateixa, Bartomeu Mestre. L'exposició ha estat produïda pel Born CC de Barcelona, en col·laboració amb l'OCB i la Comissió Cívica del Tricentenari 1715-2015.

La mostra es fonamenta en uns texts breus i una vintena d'imatges sobre dotze plafons. Cada plafó va encapçalat per dos versos de Guillem d'Efak extrets de l'obra El Regne enmig del Mar (Siau qui sou!). La podeu visitar de 9.00 a 14.00 hores de dilluns a divendres fins al pròxim 21 de novembre.

Conferències
A més, amb motiu de l'exposició s'han organitzat dues conferències. El pròxim dilluns 16 de novembre l'historiador local, Santiago Colomar, oferirà la conferència «Les Pitiüses i la Guerra de Successió: la derrota d'un model polític», a les 20.00 hores a la mateixa sala d'exposicions.

I el divendres 4 de desembre, l'escriptor i comissari de la mostra, Bartomeu Mestre, oferirà una conferència il·lustrada «De la presa (1715) a la represa (2015)», a les 20.00 hores a la biblioteca Marià Villangómez.

Jaume Ferrer es mostra insatisfet per l'aportació del Govern en el trasllat de residus

Presentacio pressupostos premsaLa consellera d'Hisenda i Administracions Públiques del Govern Balear, Catalina Cladera, i el director general de Pressuposts i Finançament, Joan Carrió, acompanyats pel president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer han fet la presentació dels Pressupostos de la CAIB del 2016 aquesta tarda a la seu del Consell de Formentera.

Catalina Cladera ha destacat que són uns pressupostos que aposten «pels serveis socials, l'educació, la salut i les polítiques d'ocupació». Per part seva, el director general de Pressuposts ha explicat que el Govern destinarà durant el 2016 «2,8 milions d'euros per iniciar la construcció del Col·legi Públic de Sant Ferran». En el pressupost del 2017 es destinarà una altra partida fins a arribar als 3,7 milions d'euros que es calcula serà el cost total del centre que «esperen estigui enllestit per al curs escolar 2017-2018», segons ha afegit el director general.

El president del Consell de Formentera ha agraït als responsables balears que s'hagin traslladat a l'illa per presentar els comptes, «un fet que no ha passat en els darrers 4 anys», segons ha assenyalat. Jaume Ferrer ha mostrat la seva satisfacció perquè els pressupostos «per fi contemplin una partida per la construcció de l'escola de Sant Ferran», una petició que des de feia anys ha demandat la institució insular i que estava fixada com a línia vermella perquè Formentera doni suport a aquests pressupostos.

L'altra línia que s'havia marcat el Consell de Formentera però no s'ha complit del tot. El Consell havia demanat que el Govern es fes càrrec del total de la despesa del cost del trasllat de residus, valorat en devers 1 milió d'euros, i en els pressupostos de la CAIB només s'han reservat 300.000 euros per aquesta despesa, per això, el president ha explicat que «presentaran una esmena per demanar que es facin càrrec del cost total d'aquesta despesa».

Formentera disposarà d'una carta arqueològica subaquàtica

signatura conveni arqueo sub premsaEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer i el president de l'Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM), Sebastià Munar han signat avui un conveni per «establir les bases de l'acció concertada entre el Consell i l'Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima per elaborar la carta arqueològica subaquàtica de Formentera», segons ha explicat Jaume Ferrer.

El president ha recordat que «en el Pla insular de gestió del patrimoni cultural de Formentera per a 2015-2016, l’elaboració de la carta arqueològica subaquàtica figura com a actuació prioritària dins les intervencions arqueològiques programades». L’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima és una associació sense ànim de lucre que té per finalitats «investigar, protegir i divulgar el patrimoni cultural marítim de les Illes Balears», segons ha destacat Jaume Ferrer.

El conveni que s'ha signat té una durada de 5 anys, en cada campanya el Consell de Formentera aportarà 2.000 euros als investigadors perquè facin front a diferents despeses i facilitarà l'allotjament a l'equip, segons ha explicat la consellera de Patrimoni, Susana Labrador. La consellera ha destacat la importància que tindrà per al Consell tenir aquesta carta arqueològica subaquàtica, ja que «localitzarà i descriurà el nostre patrimoni marí, i així podrem fer una gestió i protecció del mateix».

Ajuda per localitzar el patrimoni
Sebastià Munar ha explicat que «la carta arqueològica passarà a ser titularitat del Consell. La seva consulta haurà de ser restringida a experts per evitar espolis». El president de l'institut ha destacat que aquest és un document viu que sempre ha d'estar renovant-se, per això Munar ha demanat ajuda a la població de Formentera en general, i pescadors i gent de mar en particular perquè en cas de trobar restes arqueològiques dins la mar avisin al departament de Patrimoni del Consell o als GEAS de la Guàrdia Civil perquè el puguin protegir.

Formació
Des de l'IBEAM es faran cursos per internet per difondre la necessitat de protecció del Patrimoni submarí. L'institut també preveu fer tallers entre els més joves per conscienciar-los des de petits. Així mateix gravaran un documental amb les feines desenvolupades per fer la carta arqueològica. Sebastià Munar ha destacat que «ara hem iniciat una campanya de crowdfunding per poder-lo dur endavant».  De moment, a més del Consell de Formentera i els GEAS amb el projecte col·laboren altres empreses com Trasmapi, Fundació Abel Matutes, Decathlon, Vellmarí, Marina de Formentera, Ibiza Fun Rent Car i Global Star Events, als que han mostrat el seu agraïment.

Formentera ajuda a apropar aigua potable a un miler d'habitants de Nicaragua

Visita Fons PitiusEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i la consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada, s'han reunit avui amb l'alcaldessa de Telpaneca, Bernarda Castillo, i l'alcalde de las Sabanas, Jalmer Ribera, així com el gerent de la Unitat de Concertació i Cooperació Municipalista (UCOM), Absalón González, i la coordinadora del Fons Pitiús de Cooperació, Fina Darder.

En la trobada, els polítics formenterers han pogut conèixer de primera mà a on es destinen els recursos que Formentera dona al Fons Pitiús de Cooperació cada any perquè desenvolupin projectes solidaris a Nicaragua. En concret, segons ha explicat el president, «Formentera ha destinat enguany 30.000 euros». Amb aquesta partida es va apropar l'aigua a una zona d'un miler d'habitants del municipi de Palacagüina, «que abans havien de fer llargues caminades per accedir a aquest recurs vital», segons ha explicat l'alcaldessa de Telpaneca.

El Consell de Formentera seguirà ajudant com a membre del Fons Pitiús de Cooperació a dur endavant aquests tipus de projectes, de fet per al pròxim any s'espera poder apropar aigua a un altre indret on també tenen dificultat d'accés, segons ha explicat Fina Darder, que ha afegit que «en aquest cas es preveu que 700 veïns siguin els beneficiaris». Els alcaldes d'aquestes localitats de Nicaragua han volgut mostrar el seu agraïment als responsables del Consell de Formentera i a tota la ciutadania de l'illa pel suport econòmic que els han donat.

Un total de 42.000 euros per ajudes al fons de reutilització de llibres i a infantil

El Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Educació, ha tret les ajudes econòmiques per al fons de reutilització llibres de text per al curs 2014-2015. En total la institució insular destinarà 42.000 euros a aquesta convocatòria que es dedica «a la concessió de subvencions per a l’adquisició dels llibres per als fons de reutilització de llibres de text als centres de primària i secundària, així com ajuts individuals per a l’adquisició de llibres de text per als estudiants que cursin estudis d’educació infantil, a Formentera, per al curs 2014-2015, i que estiguin empadronats en aquesta illa», segons ha declarat la consellera d'Educació, Susana Labrador.

La consellera ha explicat que s'ha produït un retard en aquesta convocatòria perquè «s'han introduït uns canvis a les bases reguladores, consensuats entre el Consell i els centres escolars de l'illa, i aquest tràmit ha allargat el procés». Les ajudes per aquest curs 2015-2016 es trauran durant el curs escolar com és habitual, segons ha manifestat. Labrador ha destacat que l'objectiu d'aquesta subvenció és «promoure l’ús solidari i cooperatiu dels llibres de text reutilitzables així com ajudar a les famílies amb més càrregues o menys recursos».

Famílies nombroses i monoparentals
Es poden beneficiar de les ajudes els centres educatius de primària i secundària de l’illa de Formentera que desenvolupin el programa de reutilització de llibres de texts, així com l'alumnat que cursi estudis d’educació infantil a l'illa, l'alumnat que sigui membre de família nombrosa que cursi estudis d’educació infantil, de primària, o de secundària, a Formentera, i que formin part del programa de reutilització dels llibres de text, i l'alumnat que sigui membre de família monoparental que cursi estudis d’educació infantil, de primària, o de secundària, a l’illa, i que formi part del programa de reutilització dels llibres de text.

Sol·licituds fins al 10 de desembre
Els centres públics rebran 70 euros per a alumnat adscrit de primària i 90 euros per a alumnat adscrit de secundària. En el cas de l’alumnat d’educació infantil el Consell pagarà fins al 50% de l’import de la factura, i en el cas de famílies nombroses i monoparentals, fins al 100% de l’aportació al fons. Els interessats poden recollir les sol·licituds a l'OAC, el termini per entregar-les és fins al 10 de desembre. Les subvencions es concediran en règim de concurrència competitiva.

Més articles...

Pàgina 393 de 403

393

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat