• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Premsa Notícies

El Consell i el Club de Tennis Illa de Formentera signen el conveni per a la gestió de les pistes municipals de tennis i pàdel

foto 2022 conveni tennisLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i el president del Club de Tennis Illa de Formentera, Jorge Jiménez, han signat avui un conveni per atorgar una subvenció d'11.000 euros per a la gestió, el manteniment i la neteja de les instal·lacions municipals de tennis i pàdel.

El Club de Tennis Illa de Formentera haurà de permetre l'accés, l'ús i el gaudi d'aquestes instal·lacions a entitats esportives, entre d'altres; i es compromet al manteniment ordinari de les instal·lacions. La consellera d'Esports, Paula Ferrer, també ha estat present a la signatura del conveni.

12 de juliol de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Ana Juan planteja una 'profunda reflexió' sobre el creixement turístic i defensa les 'regulacions valentes' per la protecció del territori

foto 2022 debat de l estat A· Ana Juan planteja que s'ha d'aturar i pensar si cal créixer més turísticament

· La presidenta del Consell anuncia la pròxima obertura de l'oficina de l'habitatge, de la residència i del centre d'emprenedoria

La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha obert avui la primera sessió del debat sobre l'estat de Formentera a la sala de plens amb un discurs que ha defensat els projectes de regulació que ha començat aplicar aquesta legislatura el Consell de Formentera, com ara Formentera.eco i la regulació de s'Estany des Peix, i ha llançat una reflexió a la societat formentera si cal continuar creixent turísticament. "Avui en dia, estam en un punt de mira perillós que pot fer que Formentera acabi morint d'èxit si no actuam i posam les mesures per preservar la nostra illa. Nosaltres, els formenterers i formentereres, i també molts dels nostres visitants, estam comprovant que aquesta amenaça l'estam patint en les carreteres, les platges, els camins, el litoral... I que aquesta amenaça no només posa en perill el nostre model turístic, sinó que està trastocant la forma de vida de la nostra gent", ha assenyalat la presidenta.

Protecció de territori i creixement turístic

La presidenta, que ha recordat que "en la protecció de nostre territori està la nostra raó de ser", ha defensat els projectes de Formentera.eco, "pioner" i el de regulació de s'Estany des Peix, "una regulació que no existia enlloc de les Balears i que a Formentera, ningú, fins avui, s'havia atrevit a fer". Ana Juan ha subratllat que "recuperar s'Estany des Peix ens ajudarà a valorar la importància de preservar la nostra natura, a recuperar part de la nostra identitat i a mostrar a les noves generacions que hi ha esperança i que aquesta meravellosa illa té un futur prometedor".

Sobre el creixement turístic i la congelació de prop de 3.800 places turístiques a Formentera per la llei turística, la presidenta ha reflexionat: "Si estam aplicant polítiques de regulació, de veritat volem continuar creixent? Hem de ser coherents amb la nostra illa i amb les polítiques que aplicam".

D'altra banda, Ana Juan ha destacat la feina que ha fet el Consell de coordinació amb altres administracions i l'aportació de Formentera a lleis balears de turisme, de consells, de joventut o d'educació, una coordinació que també ha suposat l'obertura del col·legi de Sant Ferran, la posada en marxa del servei del 061 durant tot l'any i del servei d'hemodiàlisi, per exemple.

Transport marítim i port de la Savina

En aquest sentit, la presidenta també ha fet referència a l'aprovació del decret de transport marítim "que ha de ser l'eina per millorar i regular la mobilitat marítima, les excursions turístiques i garantir la mobilitat dels residents, amb les barques de primera i darrera hora del dia". Ana Juan ha assenyalat que "s'ha de continuar treballant per millorar i adequar al nostre port i a les nostres necessitats amb criteris de sostenibilitat medi ambiental, econòmica i social" i ha lamentat que "malauradament, el port de la Savina està patint les conseqüències d'una guerra entre interessos econòmics, que hem vist abans en altres ports propers, i que està afectant de manera greu molts negocis i empresaris de l'illa i també a la mateixa operativitat i seguretat del port". Ana Juan ha dit: "Aquí no hi ha vacil·lacions possibles: el Consell i jo mateixa, com a representant en el consell d'administració de l'Autoritat Portuària, sempre defensarem l'interès general per damunt dels interessos particulars, i sempre defensarem un port més social pensat per als nostres residents, per als nostres pescadors i, en definitiva, per a Formentera".

Habitatge

A més de l'equilibri mediambiental, la presidenta també ha parlat de l'equilibri social, "que el tenim també en alerta vermella pels problemes gravíssims per culpa de l'accés a l'habitatge. La nostra obligació com a representants polítics és cercar solucions i tractar de minimitzar aquest impacte, per exemple, oferint l'oportunitat a aquells habitatges que han quedat fora del lloguer turístic es puguin oferir com a lloguer per tot l'any. Si la llei ens ho permet, endavant. Crec que estam davant una bona oportunitat per intentar-ho i hem de ser valents", ha assenyalat Juan. Així, la presidenta ha anunciat que "després de l'estiu obrirem l'oficina de l'habitatge a Formentera, un projecte que la pandèmia ens va aturar, però que és absolutament necessari. El Consell ha d'acompanyar i ajudar els nostres residents a trobar una llar a un preu digne i també estam treballant en la creació d'una borsa d'habitatge ètic".

Projectes en marxa

Durant el seu discurs, la presidenta ha fet un repàs a la feina feta en les diferents àrees del Consell i ha marcat alguns dels projectes que es posaran en marxa en breu o que estan en tramitació, com ara la residència, que obrirà després de l'estiu, la nova contracta de residus, la primera pèrgola fotovoltaica a un aparcament públic de Formentera, la implantació del sistema de retorn d'envasos, el centre d'emprenedoria o les noves graderies del camp municipal de futbol.

Finalment, la presidenta ha tengut un record per al manteniment i la valoració del patrimoni, material i immaterial de Formentera, "perquè representa la visió de futur d'un poble, i és molt important posar en valor tots aquells elements que configuren el que som i donen sentit a l'illa que projectam". En aquest sentit, Ana Juan ha tengut un record per la concessió el passat divendres de la Medalla d'Or de Formentera i per als majors de la nostra illa. "Quan parlam d'illa de futur, de noves generacions, de camins cap a la sostenibilitat, de models d'illa, els hem d'escoltar i aprendre'n, perquè ells també tenen molt a dir, perquè són una font de saviesa i són els que guarden el veritable llegat de Formentera", ha dit.

La segona sessió del debat es celebrarà el dijous 14 de juliol, a les 9 hores, amb les proposicions dels grups polítics.

11 de juliol de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Els coneixedors i transmissors de les tècniques artesanals tradicionals rebran la Medalla d'Or de l'illa

foto 2022 honorifiques sant jaumeAvui s'ha celebrat el ple extraordinari amb un únic punt de l'ordre del dia: la proposta d'atorgament de les Distincions Honorífiques per a l'any 2022, amb motiu de la celebració de Sant Jaume, Diada de Formentera.

El Ple ha aprovat per unanimitat: atorgar la Medalla d'Or de Formentera als coneixedors i transmissors de les tècniques artesanals tradicionals. Segons ha explicat la presidenta, Ana Juan, “aquest premi s'atorga en reconeixement a la seua tasca per transmetre i compartir entre generacions les tècniques que —aprofitant els recursos de l'illa, com ara la fusta, la pedra, la vegetació— bastiren en el seu dia les necessitats de la casa, el camp i la mar, i que avui esdevenen part del nostre valuós patrimoni immaterial”.

Els tres premis Sant Jaume recauran sobre:

Llibreria Tur Ferrer (1962)
En reconeixement a la primera llibreria i papereria de l'illa de Formentera, un establiment singular al cor de Sant Francesc, amb més de seixanta anys de trajectòria comercial, i que continua a dia d'avui en el sector amb una gestió familiar, de tracte directe i pròxim.

Can Platé (1922)
En reconeixement a una trajectòria empresarial familiar, que s'inicià precisament fa cent anys de la mà de Joan Ferrer Castelló amb la inauguració del que avui coneixem com Fonda Platé, trajectòria i emprenedoria que continuen avui amb la tercera i quarta generació al capdavant d'una empresa vinculada al turisme sempre a la recerca de l'excel·lència.

Marià Castelló Martínez (Formentera, 1976)
En reconeixement a l'originalitat de la seua obra amb un personalíssim llenguatge arquitectònic propi, i pel respecte exemplar que mostren les intervencions sobre patrimoni cultural de l'illa, a més de la seua ja reconeguda i premiada aportació a l'arquitectura contemporània.

Fills adoptius

També s'ha acordat atorgar la distinció en la categoria de Fills adoptius a:

Maria Teresa Matilla López (Salamanca, 1957)
En reconeixement a la seua trajectòria com a divulgadora de la pintura durant anys a l'illa, tot contribuint a desenvolupar la imaginació i creativitat de tants formenterers i formentereres, així com pel seu compromís i participació ciutadana de l'illa.

Miquel Àngel Riera Planells (Eivissa, 1970)
En reconeixement a la labor realitzada al llarg dels catorze anys com a mossènyer de les parròquies de Sant Francesc Xavier i el Pilar de la Mola, i per l'impuls i compromís envers l'associacionisme juvenil, l'acompanyament de famílies necessitades i acollida social.

La presidenta ha felicitat, en nom propi i de tot l'equip de Govern, a tots els premiats i els ha convidat l'Acte institucional de lliurament de les distincions honorífiques de l'illa que se celebra el diumenge 24 de juliol a les 20.00h al Jardí de ses Eres, a Sant Francesc. Ana Juan també ha agraït la feina feta als integrants de la Comissió de les Distincions Honorífiques.

8 de juliol 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera valora positivament la Proposició de llei de successió paccionada o contractual de les Illes Balears

El Consell de Formentera ha mostrat la seua satisfacció perquè els grups polítics amb representació parlamentària han registrat a la cambra autonòmica una Proposició de llei de successió paccionada o contractual de les Illes Balears, elaborada pel Consell Assessor de Dret Civil de les Illes Balears.

El conseller d'Economia, Hisenda i Serveis Generals, Bartomeu Escandell, ha agraït la feina feta pels representants de Formentera en aquest Consell que ha permès "adaptar a la realitat actual els pactes successoris en vida, que des de Formentera sempre hem defensat, i que és una figura molt utilitzada a la nostra illa", segons ha explicat Escandell. "Amb aquesta modificació dotam de més seguretat jurídica l'ús d'aquest tipus de transmissions", ha afegit el conseller, que espera que l'aprovació final es faci de manera ràpida.

En la llei, la regulació dels pactes ha quedat diferenciada en dos títols: un per a Formentera i Eivissa, i altre per a Mallorca i Menorca. Així, respon a la idiosincràsia de cada una d'aquestes illes respecte del Dret Civil propi. Des del Consell de Formentera també es demana que la llei s'inclogui en el Llibre III Sobre disposicions aplicables a les Illes d'Eivissa i Formentera, de la Compilació de Dret Civil de les Illes Balears, i que aquest segueixi sent autònom.

El Consell Assessor de Dret Civil de les Illes Balears és un òrgan de consulta i assessorament del Parlament i del Govern de les Illes Balears en matèria de dret civil a les illes. Aquesta proposta compta també amb l'informe favorable del Consell Assessor del Dret Civil propi d'Eivissa i Formentera.

Cal destacar que els pactes successoris no estan reconeguts a totes les legislacions civils espanyoles, només a les de Balears, Galícia, País Basc, Catalunya, Navarra i l'Aragó.


7 de juliol de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 6 de 366

6

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat