• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Notícies

Les vendes de l’illa, protagonistes del calendari del 2021 del Consell de Formentera

foto 2021 calendari 2El Consell de Formentera, a través del Servei d’Assessorament Lingüístic, informa que ha dedicat el calendari d’enguany a les vendes de l’illa de Formentera. A banda de recollir les catorze vendes municipals oficials des de 1983 (les sis de Sant Francesc, les quatre de Sant Ferran i les altres quatre del Pilar de la Mola) i d’explicar-ne els seus confins, el calendari ofereix, mes a mes, diverses píndoles sobre l’origen d’aquesta divisió tradicional pròpia de les illes Pitiüses, i que durant el repoblament del segle XVIII es va traslladar a l’illa.

En aquest sentit, la consellera de Patrimoni i Política Lingüística, Raquel Guasch, destaca que “és important aprofitar tota oportunitat per donar a conèixer i recordar aspectes de la nostra història i realitat per poder transmetre’ls amb normalitat. I aquesta campanya, n’és un exemple més”.

El calendari explica, per exemple, com aquest terme, a poc a poc, es generalitzà i passà a expressar la pertinença d’una mateixa rodalia, i a descriure aspectes d’organització civil i eclesiàstica, com ara, la celebració de la salpassa, és a dir, el costum de beneir per Pasqua el porxo de les cases, seguint un ordre establert venda per venda.

S’han editat 2.000 calendaris i es poden aconseguir en els punts amb atenció ciutadana habituals del Consell de Formentera.

5 de gener de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Els Reis Mags visitaran Formentera el pròxim 5 de gener amb una cavalcada sense aturades i respectant les mesures sanitàries

cartell 2020 reis magsEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i conjuntament amb l’Associació de Reis Mags informa que els Reis Mags d’Orient han confirmat que aquest any també visitaran Formentera el pròxim 5 de gener. Això sí, Ses Majestats Reials han informat que la visita estarà adaptada a la normativa sanitària i es farà respectant totes les mesures anticovid.

Recorregut i horaris
Els Reis Mags d’Orient faran un recorregut per tota l’illa sense aturades, per assegurar el manteniment de les normes vigents d’higiene i seguretat.

La cavalcada començarà el seu recorregut al Far de la Mola a les 16.00 h i continuarà a través de la PM 820-2 passant per tots els nuclis urbans de l’illa. El primer poble serà el Pilar de la Mola a través de l’avinguda de la Mola a les 16.15 h, tot seguit es passarà per davant des Caló de Sant Agustí sobre les 16.30 h fins arribar a Sant Ferran de ses Roques on els ciutadans d’aquest poble podran veure els reis pel carrer de Joan Castelló Guasch sobre les 16.45 h, seguidament es reprendrà el recorregut per la circumval·lació del carrer de la Universitat en direcció as Pujols on es passarà per la circumval·lació del poble, carrer de Barcelona, cap a les 17.00 h. Des d’allí, es continuarà per la PM 820-2 fins arribar a la Savina on els reis passaran per l’avinguda de la Mediterrània, continuaran pel passeig de la Marina i el carrer de s’Almadrava i marxaran de la Savina de nou per l’avinguda de la Mediterrània sobre les 17.15 h. El recorregut continuarà a través de la PM 820-2 direcció Sant Francesc Xavier on s’endinsaran pel poble a través del carrer del Pla del Rei cap a les 17.30 h aproximadament per després continuar per la carretera des Cap fins a les pista municipal a les 17.45 h i, finalment, tornaran a Sant Francesc a través de la circumval·lació, carrer de sa Tanca Vella, on es té previst acabar el recorregut de la visita dels Reis Mags d’Orient cap a les 18.00 h.

El Consell de Formentera ha editat un mapa amb el recorregut per facilitar l’assistència a les persones interessades. Es planteja recórrer tota la illa per tal que les famílies no es desplacin a un mateix lloc a saludar-los evitant aglomeracions i es recomana que els nens i nenes surtin a veure a Ses Majestats Reials al punt més proper a les seves cases. Així mateix, donada la situació epidemiològica, des del Consell es demana que es limiti la sortida a saludar als Reis als menors acompanyats únicament pels seus progenitors i/o tutors, és a dir, als grups de familiars estables i es recomana que enguany les persones vulnerables i els adults sense menors a càrrec no s’apropin als punts de pas per evitar les aglomeracions i per facilitar que siguin els boixes i boixos els que gaudeixin de la visita dels Reis amb total seguretat.

En els punts on es preveu més assistència és a Sant Francesc i Sant Ferran. En aquests punts, s’intensificarà la presència de personal del Consell per controlar el número màxim d’assistents i vetllant perquè les persones es reuneixin per nuclis familiars i que els grups de convivents se separin entre si més de 2 metres i mantinguin les mascaretes posades en tot moment.

La consellera de Cultura i Festes, Susana Labrador, ha destacat l’esforç que s’ha fet per poder fer arribar la màgia dels Reis Mags als més petits en aquest any tan excepcional. Tot i això ha demanat a la població que segueixen les indicacions de l’organització per evitar contactes socials fora del grup bombolla o aglomeracions. “Es tracta de que siguem responsables i anem amb els boixos i boixes al lloc més proper a la nostra casa, bé sigui al poble o al seu pas per la carretera, i que ho fem sempre mantenint la distància i les mesures de seguretat per poder gaudir de la visita de Ses Magestats sense posar-nos en perill, ni a nosaltres, ni als nostres veïns”. Així mateix, la consellera ha agraït a l’Associació Reis Mags de Formentera la seva gran feina i dedicació per poder fer arribar un any més als Reis Mags a la nostra illa.

Cal destacar que la visita de Ses Magestats es podria cancel·lar si la situació epidemiològica així ho requereix.

2 de gener de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La ITV de Formentera finalitza l’any 2020 amb llista d’espera zero i prop de 6.000 vehicles inspeccionats

foto 2020 ITVEl servei d’Inspecció Tècnica de Vehicles del Consell de Formentera ha finalitzat l’any 2020 amb llista d’espera zero, després d’un any on va haver de suspendre el servei des de mitjans de març fins a l’11 de maig a causa de la crisi sanitària de la covid-19.

El servei va començar l’any 2020 amb una llista d’espera de 20/30 vehicles i quan es va reprendre l’activitat al mes de maig a més es van haver de recol·locar prop de 350 vehicles de lloguer programats per aquests mesos. El conseller de Serveis d’Inspecció, Antonio J. Sanz, ha destacat “l’esforç desenvolupat pel personal de l’àrea en aquest any tan complicat” i ha assenyalat que “la incorporació d’un tercer mecànic i la reorganització del treball han estat essencials per aconseguir la llista d’espera zero i millorar l’atenció a l’usuari”. “Ja des del mes de setembre estam treballant sense llista d’espera i per el pròxim any volem millorar el servei amb nova maquinària”, ha anunciat el conseller.

El mes de juliol, amb 1.542 vehicles va ser el mes amb més inspeccions; i el 28 de setembre, amb 108 revisions, el dia amb més vehicles inspeccionats de l’any. En total, l’any 2020 s’han inspeccionat prop de 6.000 vehicles.

En l’actualitat, el servei d’ITV de Formentera compta amb una plantilla de tres mecànics i dos auxiliars administratius. L’horari d’atenció al públic és de dilluns a divendres de 7.30 a 14.00 hores, i enguany també s’ha ampliat l’horari dels dijous, que serà de manera ininterrompuda de 7.30 a 20.30 hores.

El Consell recorda que per sol·licitar cita per a la inspecció de vehicles es pot cridar al telèfon 971 32 31 30 o també per correu electrònic itv@conselldeformentera.cat.

31 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Balanç de l’actuació dels Bombers de Formentera del 2020

foto 2020 bombers 2Els Bombers de Formentera durant l’any 2020 han realitzat un total de 163 serveis, mentre que al mateix període de 2019, es varen fer un total de 213 serveis. La davallada en el nombre de serveis és a causa de la baixada en el serveis relacionats amb tasques preventives, ja que el 2019 se’n varen realitzar 93, i el 2020, a causa de l’estat d’alarma, 43.

“La nova situació excepcional viscuda ha fet que els bombers no visitassin les escoles d’estiu, i no participassin en activitats organitzades pel Consell o altres feines de prevenció”, segons ha destacat el conseller d’Interior, Josep Marí. El conseller ha volgut agrair “la dedicació especial del cos de bombers que ha demostrat el seu caràcter de servei essencial aquest any marcat per la pandèmia”.

Incendis
Pel que fa als incendis, els bombers han fet 35 actuacions durant el 2020, mentre que al 2019 en varen fer 31. Els focs en terreny forestal o agrícola aquest any han cremat menys d’1 hectàrea, mentre que al 2019 es varen cremar 5,3 hectàrees d’aquests tipus de sols.

D’altra banda, el cos de bombers ha actuat en 23 salvaments o rescats durant aquest 2020, mentre que l’any passat varen fer 17 actuacions d’aquests tipus. Els serveis per falses alarmes han set 19, mentre que el 2019 es va actuar en 20 ocasions. Per assistència tècnica, els bombers s’han mobilitzat aquest 2020 en 43 ocasions i el 2019 en 52.

Nou vehicle
El Consell de Formentera ha adquirit una nova furgoneta, model Ford Transit, per valor de 38.148€, per als Bombers del Consell i els membres de Protecció Civil . El vehicle servirà per a trasllat de personal i càrrega de material divers (avituallament als incendis, material per a inundacions, rescats...) quan alguns dels dos cossos de seguretat ho necessitin.

30 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 10 de 265

10

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat