• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Notícies

Formentera Jazz Festival torna de manera virtual el 22 i 23 d’agost amb concerts i connexions en directe a través de les xarxes

cartell 2020 FJF 2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que el Formentera Jazz Festival d’enguany se celebrarà finalment de manera virtual els pròxims 22 i 23 d’agost amb una proposta innovadora amb concerts i connexions en directe a través de les xarxes socials del festival.

La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha assenyalat que arran de la pandèmia de la covid-19 “s’ha canviat la proposta presencial que inicialment s’havia decidit mantenir per una fórmula innovadora i, a la vegada, que no posi en risc la salut i que mantengui l’essència del festival i posi en valor la natura i l’entorn de l’illa”. La consellera de Cultura ha subratllat que aquesta decisió “s’ha pres davant la incertesa del moment actual ja que la majoria dels músics venien de fora de Formentera”.

La programació constarà de diverses ‘Connexions amb l’Illa’, transmetent en directe des de diferents enclavaments en plena natura de Formentera (cova, un far, un vaixell...) per escoltar-la i observar-la. Així mateix, alguns dels artistes previstos per a aquesta edició, com ara Federico Nathan, Valmuz, Pere Navarro i Yadira Ferrer presentaran els seus millors continguts audiovisuals en una sèrie de mini concerts en línia especials per al #FJF2020.

També hi haurà un espai per conèixer millor la tasca de Plastic Free Formentera, en matèria de recollida de microplàstics, així s’ha organitzat una recollida virtual i es convida als participants a recollir escombraries i/o microplàstics en els seus llocs d’origen i enviant-ne vídeos a través de les xarxes socials amb el hashtag #RecogidaFJF2020.

El seguiment del festival es podrà fer per les xarxes socials del festival:

Facebook: formenterajazzfestival
Instagram: formenterajazzfestival
Web: formenterajazzfestival.com
Hashtags: #FJF2020 #FormenteraJazz20 #FJF6


30 juliol de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Oberta la convocatòria del concurs de projectes del Save Posidonia Project amb un pressupost de 112.000 euros

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que el passat dijous 23 de juliol es va publicar al BOIB la convocatòria específica del concurs de projectes del Save Posidonia Project per a l’any 2019. Aquesta convocatòria ha sofert una demora a causa de la covid-19, però manté la quantia de 112.000€ recaptats fins a l’1 de desembre de 2019.

El termini de presentació de sol·licituds va començar el passat divendres 24 de juliol, amb una durada de 40 dies hàbils, per la qual cosa es podran presentar els projectes fins al 17 de setembre.

Tal com recorda el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, “l’objectiu primordial és la sensibilització perquè es prenguin les accions oportunes en la conservació de la Posidònia oceànica, una espècie bàsica en l’ecosistema de les Illes Balears, i especialment a les costes de Formentera”.

Poden presentar projectes les persones, entitats o equips científics, fins a esgotar la quantia recaptada per Save Posidonia Project indicada, que ascendeix als 112.000€.

La primera edició del Save Posidonia Project va premiar els projectes presentats per l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) i pel grup ecologista GEN-GOB, subvencionats amb els diners recaptats.

30 juliol de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell se suma a la campanya SOS Patrimoni per contribuir a localitzar i salvaguardar el patrimoni arqueològic submergit

foto 2020 SOS PatrimonioEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que s’afegeix a la campanya SOS Patrimoni, que té per objectiu contribuir a localitzar, documentar i salvaguardar el patrimoni arqueològic submergit. Amb aquesta finalitat s’han editat fulletons informatius que recorden la fragilitat d’aquest patrimoni cultural, l’espoli que ha patit al llarg dels anys i la importància de la col·laboració ciutadana a l’hora d’aportar informació que permeti conèixer, estudiar i protegir aquests béns que són testimoni de la nostra història.

Tal com ha assenyalat la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, “aquesta campanya està adreçada principalment als col·lectius vinculats amb la mar, com ara centres de busseig o pescadors, tenint en compte que són ells els que més habitualment tenen coneixement d’indrets amb presència de restes arqueològiques subaquàtiques o en localitzen durant el desenvolupament de la seva feina”.

“No extreure les restes quan es localitzen”
La consellera de Patrimoni ha incidit en la “importància de no extreure les restes quan es localitzen, tenint en compte que si es treuen del seu context, es perd la major part de la informació que els arqueòlegs necessiten per poder entendre els fets històrics, a més de comprometre greument la seva conservació quan s’extreuen del medi aquàtic”.

D’aquesta manera, es faciliten les dades de contacte amb el Consell Insular de Formentera, com a administració que té les competències en matèria de patrimoni cultural, perquè aquelles persones que localitzin restes arqueològiques submergides ho puguin comunicar a través del telèfon 971 32 12 75 o de l’adreça electrònica patrimoni@conselldeformentera.cat.

La campanya SOS Patrimoni manté el disseny i els objectius de les efectuades anteriorment per altres administracions i centres de la resta de l’Estat, com ara el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, el Museo Nacional de Arqueología Subacuática o, més recentment, el Consell Insular de Mallorca, entre d’altres.

L’adhesió a aquesta campanya es troba relacionada amb l’elaboració de la Carta Arqueològica Subaquàtica de Formentera, projecte que realitza l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima, iniciat l’any 2015 i del qual enguany es porta a terme la darrera campanya.

29 juliol de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Pla de gestió de Formentera Xarxa Natura 2000 es presenta a l’illa i es constitueix la mesa de seguiment per a l’ordenació de fondeigs a s’Estany des Peix

foto 2020 xarxa natura 2La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer; el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat del Govern balear, Llorenç Mas, i el conseller insular de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, han presentat avui el Pla de gestió de Formentera Xarxa Natura 2000, així com la mesa de seguiment per a l’ordenació de fondeigs a s’Estany des Peix, que s’ha constituït avui mateix.

El pla de gestió engloba un total de 8.518,49 hectàrees repartides en cinc espais de la Xarxa Natura 2000. D’aquests, n’hi ha dos (la Mola i cap de Barbaria) que són espais maritimoterrestres mentre que els altres tres (cala Saona, platja de Migjorn i ses Platgetes) són exclusivament marins. En tots aquests espais, s’hi ha contrastat la presència de 12 tipus d’hàbitat d’interès comunitari, cinc dels quals de tipus prioritari.

“Aquest pla és molt important per a Formentera, ja que tot l’àmbit marí que envolta l’illa queda protegit de manera efectiva i és una passa endavant en el camí que hem emprès des de fa anys per tenir una illa protegida”, ha assenyalat Alejandra Ferrer. En aquest sentit, Ferrer ha recordat que des del Consell “s’està treballant juntament amb el Govern perquè es desenvolupi el projecte de regulació dels fondejos a tot el litoral de l’illa”.

A més, la presidenta del Consell ha destacat “la importància de la concessió de la gestió de s’Estany des Peix per poder regular aquest espai protegit que és patrimoni de Formentera”.

Els usos i activitats amb aquest pla queden regulats per fer-los compatibles amb la conservació de l’espai, així com amb l’execució de mesures de gestió que afavoriran l’estat favorable dels diferents hàbitats i espècies. Així, per exemple, es preveuen mesures concretes per a mesurar els impactes humans sobre el dofí mular o la tortuga babaua.

Regulació s’Estany des Peix
D’altra banda, el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha anunciat que el Consell ja disposa de la concessió administrativa de la Demarcació de Costes per gestionar i ordenar els fondeigs a s’Estany des Peix. Aquesta concessió és per un període de 15 anys, prorrogables a 15 anys més.

Aquest projecte es va signar l’any passat entre el Consell i el Govern balear i contempla la instal·lació de 285 fondejos (207 ecològics i 78 a una zona de pantalans flotants) a més de la regulació d’activitats i neteja de la zona.

En primer lloc, el conseller Sanz s’ha mostrat “molt satisfet perquè es fan dues passes molt importants per protegir el medi terrestre i també el medi marí”. El conseller ha destacat que s’ha aconseguit desencallar aquest projecte “emblemàtic per a l’illa” i hi ha subratllat que “aquest projecte permet recuperar l’equilibri ecològic amb usos tradicionals d’aquest indret”.

Després de la roda de premsa, s’ha celebrat la primera reunió de seguiment, formada per tres persones del Consell i tres persones del Govern, en la qual s’ha començat a elaborar un calendari per a la gestió de s’Estany des Peix. El conseller ha destacat el treball conjunt i de coordinació amb el Govern perquè sigui el Consell, “l’administració més propera”, la que gestioni aquest espai.

Tal com recull el conveni, per l’adjudicació dels amarraments, el Consell elaborarà i proposarà un reglament d’ús que establirà els requisits mínims per accedir a un amarrament que vetlli per la conservació dels valors mediambientals i tradicions propis de l’estany.

Per part seva, el Govern assumeix el seguiment i el control científic dels efectes de les instal·lacions en la flora, la fauna i el medi ambient i, si escau, l’execució de projectes de recuperació i de conservació dels hàbitats associats a l’estany, amb la col·laboració del Consell insular. El projecte està finançat amb 652.154€ provinents dels fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

28 juliol de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 2 de 234

2

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat