• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Notícies

Els Reis Mags visitaran Formentera el pròxim 5 de gener amb una cavalcada sense aturades i respectant les mesures sanitàries

cartell 2020 reis magsEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i conjuntament amb l’Associació de Reis Mags informa que els Reis Mags d’Orient han confirmat que aquest any també visitaran Formentera el pròxim 5 de gener. Això sí, Ses Majestats Reials han informat que la visita estarà adaptada a la normativa sanitària i es farà respectant totes les mesures anticovid.

Recorregut i horaris
Els Reis Mags d’Orient faran un recorregut per tota l’illa sense aturades, per assegurar el manteniment de les normes vigents d’higiene i seguretat.

La cavalcada començarà el seu recorregut al Far de la Mola a les 16.00 h i continuarà a través de la PM 820-2 passant per tots els nuclis urbans de l’illa. El primer poble serà el Pilar de la Mola a través de l’avinguda de la Mola a les 16.15 h, tot seguit es passarà per davant des Caló de Sant Agustí sobre les 16.30 h fins arribar a Sant Ferran de ses Roques on els ciutadans d’aquest poble podran veure els reis pel carrer de Joan Castelló Guasch sobre les 16.45 h, seguidament es reprendrà el recorregut per la circumval·lació del carrer de la Universitat en direcció as Pujols on es passarà per la circumval·lació del poble, carrer de Barcelona, cap a les 17.00 h. Des d’allí, es continuarà per la PM 820-2 fins arribar a la Savina on els reis passaran per l’avinguda de la Mediterrània, continuaran pel passeig de la Marina i el carrer de s’Almadrava i marxaran de la Savina de nou per l’avinguda de la Mediterrània sobre les 17.15 h. El recorregut continuarà a través de la PM 820-2 direcció Sant Francesc Xavier on s’endinsaran pel poble a través del carrer del Pla del Rei cap a les 17.30 h aproximadament per després continuar per la carretera des Cap fins a les pista municipal a les 17.45 h i, finalment, tornaran a Sant Francesc a través de la circumval·lació, carrer de sa Tanca Vella, on es té previst acabar el recorregut de la visita dels Reis Mags d’Orient cap a les 18.00 h.

El Consell de Formentera ha editat un mapa amb el recorregut per facilitar l’assistència a les persones interessades. Es planteja recórrer tota la illa per tal que les famílies no es desplacin a un mateix lloc a saludar-los evitant aglomeracions i es recomana que els nens i nenes surtin a veure a Ses Majestats Reials al punt més proper a les seves cases. Així mateix, donada la situació epidemiològica, des del Consell es demana que es limiti la sortida a saludar als Reis als menors acompanyats únicament pels seus progenitors i/o tutors, és a dir, als grups de familiars estables i es recomana que enguany les persones vulnerables i els adults sense menors a càrrec no s’apropin als punts de pas per evitar les aglomeracions i per facilitar que siguin els boixes i boixos els que gaudeixin de la visita dels Reis amb total seguretat.

En els punts on es preveu més assistència és a Sant Francesc i Sant Ferran. En aquests punts, s’intensificarà la presència de personal del Consell per controlar el número màxim d’assistents i vetllant perquè les persones es reuneixin per nuclis familiars i que els grups de convivents se separin entre si més de 2 metres i mantinguin les mascaretes posades en tot moment.

La consellera de Cultura i Festes, Susana Labrador, ha destacat l’esforç que s’ha fet per poder fer arribar la màgia dels Reis Mags als més petits en aquest any tan excepcional. Tot i això ha demanat a la població que segueixen les indicacions de l’organització per evitar contactes socials fora del grup bombolla o aglomeracions. “Es tracta de que siguem responsables i anem amb els boixos i boixes al lloc més proper a la nostra casa, bé sigui al poble o al seu pas per la carretera, i que ho fem sempre mantenint la distància i les mesures de seguretat per poder gaudir de la visita de Ses Magestats sense posar-nos en perill, ni a nosaltres, ni als nostres veïns”. Així mateix, la consellera ha agraït a l’Associació Reis Mags de Formentera la seva gran feina i dedicació per poder fer arribar un any més als Reis Mags a la nostra illa.

Cal destacar que la visita de Ses Magestats es podria cancel·lar si la situació epidemiològica així ho requereix.

2 de gener de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La ITV de Formentera finalitza l’any 2020 amb llista d’espera zero i prop de 6.000 vehicles inspeccionats

foto 2020 ITVEl servei d’Inspecció Tècnica de Vehicles del Consell de Formentera ha finalitzat l’any 2020 amb llista d’espera zero, després d’un any on va haver de suspendre el servei des de mitjans de març fins a l’11 de maig a causa de la crisi sanitària de la covid-19.

El servei va començar l’any 2020 amb una llista d’espera de 20/30 vehicles i quan es va reprendre l’activitat al mes de maig a més es van haver de recol·locar prop de 350 vehicles de lloguer programats per aquests mesos. El conseller de Serveis d’Inspecció, Antonio J. Sanz, ha destacat “l’esforç desenvolupat pel personal de l’àrea en aquest any tan complicat” i ha assenyalat que “la incorporació d’un tercer mecànic i la reorganització del treball han estat essencials per aconseguir la llista d’espera zero i millorar l’atenció a l’usuari”. “Ja des del mes de setembre estam treballant sense llista d’espera i per el pròxim any volem millorar el servei amb nova maquinària”, ha anunciat el conseller.

El mes de juliol, amb 1.542 vehicles va ser el mes amb més inspeccions; i el 28 de setembre, amb 108 revisions, el dia amb més vehicles inspeccionats de l’any. En total, l’any 2020 s’han inspeccionat prop de 6.000 vehicles.

En l’actualitat, el servei d’ITV de Formentera compta amb una plantilla de tres mecànics i dos auxiliars administratius. L’horari d’atenció al públic és de dilluns a divendres de 7.30 a 14.00 hores, i enguany també s’ha ampliat l’horari dels dijous, que serà de manera ininterrompuda de 7.30 a 20.30 hores.

El Consell recorda que per sol·licitar cita per a la inspecció de vehicles es pot cridar al telèfon 971 32 31 30 o també per correu electrònic itv@conselldeformentera.cat.

31 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Balanç de l’actuació dels Bombers de Formentera del 2020

foto 2020 bombers 2Els Bombers de Formentera durant l’any 2020 han realitzat un total de 163 serveis, mentre que al mateix període de 2019, es varen fer un total de 213 serveis. La davallada en el nombre de serveis és a causa de la baixada en el serveis relacionats amb tasques preventives, ja que el 2019 se’n varen realitzar 93, i el 2020, a causa de l’estat d’alarma, 43.

“La nova situació excepcional viscuda ha fet que els bombers no visitassin les escoles d’estiu, i no participassin en activitats organitzades pel Consell o altres feines de prevenció”, segons ha destacat el conseller d’Interior, Josep Marí. El conseller ha volgut agrair “la dedicació especial del cos de bombers que ha demostrat el seu caràcter de servei essencial aquest any marcat per la pandèmia”.

Incendis
Pel que fa als incendis, els bombers han fet 35 actuacions durant el 2020, mentre que al 2019 en varen fer 31. Els focs en terreny forestal o agrícola aquest any han cremat menys d’1 hectàrea, mentre que al 2019 es varen cremar 5,3 hectàrees d’aquests tipus de sols.

D’altra banda, el cos de bombers ha actuat en 23 salvaments o rescats durant aquest 2020, mentre que l’any passat varen fer 17 actuacions d’aquests tipus. Els serveis per falses alarmes han set 19, mentre que el 2019 es va actuar en 20 ocasions. Per assistència tècnica, els bombers s’han mobilitzat aquest 2020 en 43 ocasions i el 2019 en 52.

Nou vehicle
El Consell de Formentera ha adquirit una nova furgoneta, model Ford Transit, per valor de 38.148€, per als Bombers del Consell i els membres de Protecció Civil . El vehicle servirà per a trasllat de personal i càrrega de material divers (avituallament als incendis, material per a inundacions, rescats...) quan alguns dels dos cossos de seguretat ho necessitin.

30 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Pla de Fosses 2021-2022 inclou tasques d’excavació al cementeri de Sant Francesc

foto 2020 pla fosses El Pla d’Actuacions en Fosses de la Guerra Civil 2021-2022 del Govern de les Illes Balears preveu dur a terme una primera actuació al cementeri nou de Sant Francesc Xavier, a Formentera. Així ho va aprovar la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears el passat 19 de novembre, un òrgan que compta amb la participació del Fòrum per a la Memòria d’Eivissa i Formentera. I així ho han explicat avui la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, i el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, en la presentació que s’ha fet al mateix cementeri. La vicepresidenta Ana Juan i l’historiador Antoni Ferrer també han assistit a l’acte.

L’actuació prevista al cementeri nou de Sant Francesc Xavier és una de les més importants que es duran a terme, pel nombre de víctimes que s’hi podrien localitzar i la delimitació clara de les zones on seria viable l’exhumació. La incorporació d’aquesta actuació dins el tercer pla d’exhumacions és fruit de l’estudi històric elaborat per Antoni Ferrer, que dona per definitiva la xifra de 58 víctimes mortals del penal de Formentera entre 1941 i 1942 i defineix tres indrets del cementiri de Sant Francesc on es poden dur a terme intervencions viables per tractar de localitzar les seves restes.

L’informe, elaborat a partir de les investigacions dutes a terme fins avui i de les aportacions de diferents testimonis, recull les condicions inhumanes en què vivien els presos a Formentera: amuntegats, en instal·lacions insalubres i amb una falta generalitzada d’aliments que els abocava a la fam i, finalment, a la mort.

Per determinar la xifra exacta de víctimes mortals de la presó de Formentera, Antoni Ferrer afegeix noves fonts documentals. Fins ara s’havien analitzat els llibres del Registre Civil de Formentera i el llibre de defuncions de la parròquia de Sant Francesc Xavier, i Ferrer afegeix dues fonts més, fins ara inexplorades: els expedients d’Administració de justícia de l’Arxiu del Consell de Formentera i els padrons municipals d’habitants. Els resultats són coincidents i corroboren la xifra de 58 víctimes mortals.

Per la seva banda, la consellera de Patrimoni ha agraït al Govern balear “l’acció ferma per recuperar aquesta part de la memòria històrica i dignificar les 58 víctimes mortals, una acció bàsica per ser una societat més civilitzada i avançada i poder finalment tapar ferides”. Així mateix ha agraït l’estudi històric fet per Antoni Ferrer. Tot i això, Raquel Guasch ha assenyalat que “queda una assignatura pendent que és la dignificació des Campament perquè sigui un espai on també es recuperi la memòria històrica”.

Lloc d’inhumació
Sobre el lloc d’inhumació de les víctimes, l’estudi explica que el cementeri nou de Sant Francesc es va inaugurar el 1940, uns mesos abans que es produís la primera mort documentada a la presó de Formentera, datada l’abril de 1941. No s’han trobat testimonis directes d’aquells enterraments, però sí que hi ha dos testimonis secundaris que coincideixen a indicar com a possible ubicació dos dels quatre quadrants dels quals consta el cementeri nou, ubicats a la part oest i que ja estaven acabats de construir l’any 1938. L’historiador conclou, a partir de la documentació consultada, que les inhumacions es varen fer d’acord amb el ritu cristià catòlic. El que no podem saber és si en el seu dia les tombes estaven identificades.

L’estudi inclou, com a novetat, no només informació de les víctimes mortals sinó també de la totalitat de persones que varen estar empresonades al penal de Formentera —prop de 1.500 noms— a partir de la transcripció de llistes dels padrons i el seu processament.

Fosses intervingudes actualment
Des de l’any 2014, a les Illes Balears s’ha excavat a 17 fosses: Sant Joan (2014), Porreres (2016, 2020), Sant Ferran (Formentera, 2017), Pla de Fosses 2018 (Alaró, Marratxí, Sencelles, Calvià, ses Figueretes, Llucmajor, Santa Maria, Montuïri, el Pou de s’Àguila a Llucmajor, el Pou de Son Lluís a Porreres), Pla de Fosses 2019-2020 (4 actuacions noves a Son Coletes, Manacor, Bunyola, Coll d’Artà i Valldemossa; segones intervencions a Sencelles, Porreres, ses Figueretes, Pou de Son Lluís i Santa Maria).

29 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 2 de 257

2

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat