• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Hemeroteca Turisme Els mercats estacionals marquen l’inici de la temporada turística a Formentera

Els mercats estacionals marquen l’inici de la temporada turística a Formentera

mercarsantferranArrenca la temporada d’estiu, i Formentera comença a omplir-se de vida amb l’obertura dels mercats estacionals que inunden els carrers d’alegria i color. Parada obligatòria per als turistes que visiten l’illa, Formentera alberga mercats de gran tradició com és la fira artesanal de la Mola, inaugurada l’any 1984, el Mercat Artístic de Sant Ferran en marxa des del 2008 o el Mercat Artesà de Sant Ferran, on es poden trobar tot tipus d’objectes de gran qualitat fets de manera artesanal amb materials com ceràmica, fusta, plata, pedra, petxines o vidre.

Avui en dia el mercat de la Mola s’ha consolidat com un lloc de prestigi on els artesans de la nostra illa poden oferir al públic les seues creacions. Compost de 72 parades, aquesta fira artesanal arrenca la temporada a partir de l’1 de maig i constitueix un dels llocs emblemàtics de l’illa on es respira el moviment hippy, que va arribar a Formentera a la recerca de la pau i la llibertat. Hi han exposat les seues obres artistes de reconegut prestigi internacional que han fet del mercat de la Mola un referent fora de la nostra illa.

Pel que fa al Mercat Artístic de Sant Ferran, enguany celebra la seua quinta edició i es consolida com un mercat de referència a Formentera, on tenen cabuda diverses disciplines artístiques com pintura, fotografia i escultura i per on han passat artistes residents a Formentera com Núria Fortuny, Raquel Caramazana, Robert Hawkins o Aaron Keydar.

A més d’oferir als visitants una mostra artística, s’organitzen tallers i activitats infantils per als mesos de juliol, agost i setembre, entre les que destaquen contacontes, tallers creatius, pintura corporal o projeccions àudiovisuals.

Obert cada dia a partir del 30 de maig, excepte els dimecres i diumenge per no coincidir amb la fira de la Mola, la dinamització d’aquest mercat s’ha produït de manera progressiva, amb la consolidació de 6 parades fixes i 1 parada per artistes convidats, que aporten al nucli de Sant Ferran un caire més viu social i culturalment.

El mercat artesà de Sant Ferran està obert de dijous a dissabte de les 21h a les 00.00 h a partir del 30 de maig i complementa la tradicional fira de la Mola, oferint un producte de qualitat fet de manera artesanal. Inaugurat l’any passat, la bona acollida d’aquest mercat ha fet que dupliqui el seu nombre de parades, passant de 10 a 20 parades, el que suposa la revitalització del poble de Sant Ferran.

Els artesans que han accedit al mercat compten amb la carta d’artesà o titulacions equivalents, així com amb el vistiplau de la Comissió d’Artesania i la Comissió de veïns de Sant Ferran. El Consell de Formentera ha donat passes fermes en la promoció d’una acreditació oficial d’artesania, passant de 10 titulacions de carta d’artesà a 28 en els darrers dos anys. Durant el mes de maig, es farà entrega de 12 titulacions de cartes d’artesà i 1 de mestre artesà, el que fa un total de 8 mestres artesans. 

La importància de la carta d’artesà és bàsica per incorporar en els futurs mercats artesans, així com per garantir la continuïtat dels que actualment tenen parada. Cada any són més nombroses les peticions per obtenir una autorització de venda en els mercats de l’illa.

Altres mercats que tenen presència a Formentera, són els mercats comercials de Sant Francesc i des Pujols, que obren des de principi de maig fins al final de temporada i que ja compten amb una llarga trajectòria a Formentera amb un total de 25 llocs de venda a Sant Francesc i 47 as Pujols.

Centre Antoni Tur “Gabrielet”
El centre Antoni Tur “Gabrielet” ha suposat, des de la seua inauguració el març de l’any passat, posar a l’abast de la ciutadania un equipament que té com a objectiu fomentar l’artesania i els productes alimentaris elaborats seguint procediments tradicionals a Formentera. Aquest centre consta de dos naus separades de 76,26 m2 cadascuna, per la qual cosa la part d’Artesania esdevé un lloc idoni per exposar, investigar i difondre l’artesania desenvolupada a Formentera, tant la creativa com la de tipus tradicional, així com oferir formació relacionada amb la matèria.

La Comissió Assessora d’Artesania és l’òrgan encarregat d’elaborar la programació del centre, que es va iniciar l’any passat amb una exposició d’artesania tradicional. Enguany, el calendari d’exposicions té prevista una programació des d’abril fins a setembre, així com oferir cursos de formació durant l’hivern.

Calendari d’exposicions:
Del 4 a l’11 de maig.  Exposició Col·lectiva d’Art. 
Del 15 de maig al  15 de juny. Exposició de l’Associació d’Artesans de Formentera.
Del 18 de juny al 15 de juliol. Exposició a càrrec de Jordi Torrent.
Del 17 de juliol al 14 d’agost. Exposició de l’associació d’artistes de Formentera.
Del 14 al 31 d’agost. Exposició a càrrec de la dissenyadora Eva Cardona.
De l’1 al 16 de setembre. Exposició a càrrec de Sol Courregues.
Del 25 al 20 de setembre. Exposició a càrrec de Juan Antonio Cànaves.

 

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat