• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Hemeroteca Turisme Formentera reitera els problemes de connectivitat marítima i aèria

Formentera reitera els problemes de connectivitat marítima i aèria

port webDesprés de diverses reunions, cartes i converses mantingudes amb el conseller de Turisme del Govern Balear, Carlos Delgado i amb el director general de Ports i Aeroports, Antonio Deudero, des de l'àrea de Mobilitat del Consell de Formentera tornem a trobar-nos en una situació complicada pel que fa al transport aeri i marítim per als habitants de Formentera.

Per aquest motiu, des del Consell Insular de Formentera s'ha sol·licitat al Govern Balear que es realitzin els tràmits legals i les negociacions necessàries, tant a nivell marítim com aeri, per donar solució a la manca de connectivitat de la ciutadania de Formentera, tant a nivell marítim com aeri.

Antecedents
Destacar que després de l'aprovació de la Llei 11/2010 d'Ordenació del Transport Marítim de les Illes Balears, en la qual es qualifica la línia Eivissa- Formentera d'interès estratègic, i en vista que el Decret pel qual es desenvolupa el règim especial de prestació del transport marítim entre les Illes Balears, segueix sense estar aprovat, no és possible la regulació de tarifes, freqüències i tracte de mercaderies.

En data 15 agost de 2011, va finalitzar la pròrroga signada entre el Govern Balear l'empresa Trasmapi, respecte al trajecte Eivissa - Formentera de les sis del matí. Aquest contracte va ser signat per primera vegada a l'agost 2007, sent prorrogat fins l'any 2011.

Aquesta connexió marítima assegura a la ciutadania de Formentera el mètode de transport per poder arribar als primers vols del matí sense haver de passar nit sempre a Eivissa. Després de diverses negociacions durant l'any 2012 amb les navilieres es va aconseguir establir un trajecte a les 7.00 del matí que permetia l'arribada a l'aeroport d'Eivissa per agafar el vol de les 8.35 del matí a Palma de Mallorca (aeroport de connexió principal per poder sortir de les Balears). Aquest vol va ser eliminat quedant només els vols 7,30 i 8,15 del matí, al primer era impossible arribar i el segon molt complicat, i qualsevol retard o inconvenient suposaven la pèrdua del vol.

A petició del Consell Insular de Formentera, la Direcció General de Ports i Aeroports del Govern Balear va realitzar gestions perquè es retardés el vol de les 8.15 a les 8.35, possibilitant d'aquesta manera l'arribada dels formenterers a aquesta connexió.

A dia d'avui ens trobem de nou davant del mateix problema, havent-se canviat de nou l'horari del vol Eivissa – Palma a les 8.15 del matí. L'únic vol al qual pot accedir el ciutadà de Formentera de manera segura és el de les 9.45 de matí, fet que implica la pèrdua de moltíssimes connexions, a més de la impossibilitat d'acudir a cap administració, reunió o treball abans de les 11.00 del matí.

Des del Consell de Formentera volem posar aquest fet de nou en el coneixement del Govern Balear i reiterar que a causa de l'anterior, la situació de les connexions amb Formentera empitjora cada vegada mes, quedant la nostra connectivitat a mercè de les decisions de les navilieres i les companyies aèries.

D'altra banda, tot i havent arribat a un acord amb les navilieres per establir un trajecte a les 21.00 de la tarda i a les 7.00 del matí, aquests no supleixen els serveis que es necessiten des de Formentera, impedint que es puguin accedir a diverses connexions aèries, i a més creant greus perjudicis als que tenen malalts a la UCI, per l'horari de visita reduït o als qui realitzen cursos a la tarda que acaben a les 21.00 hores.

Reiterem que en el cas de Formentera, al trobar-nos en una situació de més aviat triple insularitat, tot el referent a transport marítim es converteix en un tema d'importància vital per als seus habitants i aquesta situació de reducció massiva de connectivitat, a part de suposar un greu perjudici als residents suposa també un gravíssim perjudici econòmic a les nostres empreses que dia a dia es veuen més afectades per la impossibilitat de ser competitives al mateix nivell que la resta de les Illes Balears.

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat