• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Presentació de l’app "Audioguies del Mar de Formentera" per conèixer la història marítima i pesquera de l’illa

foto 2021 audioguiesAvui s’ha fet la presentació de les "Audioguies del Mar de Formentera", una aplicació mòbil que dona a conèixer la importància mediambiental, els valors naturals i el patrimoni cultural i històric de les zones de Xarxa Natura 2000 i les reserves marines de Formentera, i conservar aquesta part de la història marítima i pesquera de l’illa.

Aquesta iniciativa sorgeix de la Societat per al Desenvolupament de les Comunitats Costeres (Soldecocos) i ha estat executada amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través del Programa Pleamar, cofinançat per el Fons Europeu Marítim i de Pesca, on han col·laborat l'Organització de Productors Pesquers Artesanals Llotja de Conil (OPP72), la Confraria de Pescadors de Formentera, Gen-Gob i WWF-Espanya, i el Consell de Formentera.

App

L’app es pot descarregar als dispositius mòbils posant la cerca: Audioguia del Mar de Formentera. Té informació sobre diferents itineraris que transcorren pel patrimoni cultural, natural i marítim-pesquer, georeferenciats en un mapa i il·lustrat amb fotografies històriques, que són, a més, àudio-descrites amb les veus, la memòria i el coneixement de protagonistes locals: pescadors artesanals, dones de la mar, investigadors, naturalistes, etc. Dins del mateix projecte també s’ha realitzat una Audioguia del Mar de Cadis.

L’objectiu, segons ha explicat a la presentació Francisco Sobrado, representant de Soldecocos, és "involucrar la societat local i els visitants en les activitats de promoció i conservació del patrimoni mediambiental i etnogràfic marítimopesquer de Formentera amb la finalitat de reconèixer els valors ecològics, socioculturals i econòmics d’aquest patrimoni i les bones pràctiques ambientals".

El conseller de Medi Rural, Josep Marí, ha mostrat la seva satisfacció perquè s’hagi pogut desenvolupar aquesta aplicació "tan completa, que va ser una demanda del sector pesquer de l’illa, i que permet posar en valor aquesta part tradicional de la nostra cultura". L’app està en quatre idiomes, català, castellà, anglès i italià, i es difondrà a través dels canals d’informació turística del Consell perquè aquesta eina arribi també als visitants.

A la presentació s’han entregat unes plaques amb codis QR que enllacen amb l’app per descarregar-la des del mòbil. Aquestes plaques es posaran en diferents punts de l’illa perquè la ciutadania pugui conèixer l’aplicació. El patró major de la Confraria de pescadors de Formentera, Iván Pérez Marí, ha mostrat la seva satisfacció perquè aquesta iniciativa, que reconeix la feina, tradició i patrimoni del seu sector, hagi sortit endavant. A la trobada també han assistit la vicepresidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, el representant del Gen-Gob, Marià Marí i, per videoconferència, José Luis García Varas, responsable del Programa Marí de WWF Espanya.

Documental

El projecte complet pretén desenvolupar un pla de divulgació i sensibilització del patrimoni pesquer i també inclou un vídeo documental, "Paisatges i memòries del litoral", protagonitzat per pescadors de Formentera posant en valor les maneres de vida lligades a la mar, el patrimoni marítim-coster i els espais marins protegits, amb especial atenció als espais de la Xarxa Natura 2000.

Es podrà veure en una sessió oberta a la ciutadania aquesta tarda a les 19.30 h a la sala d’actes del Consell. L’accés és gratuït, no fa falta reserva prèvia. Es respectaran els protocols sanitaris vigents. Dins de la iniciativa també s’ha realizat un documental de Cadis.

D’altra banda, cal destacar que ahir es va fer una sessió de formació al sector pesquer de Formentera sobre l’aplicació amb l’objectiu que siguin els mateixos pescadors, protagonistes d’aquesta història els que difonguin l’aplicació.

A continuació, s'hi inclouen els enllaços de descàrrega de les Audioguies i els enllaços de YouTube dels documentals.


AUDIOGUIES DEL MAR FORMENTERA

Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.soldecocos.formentera&hl=es&gl=US

iOS
https://apps.apple.com/us/app/audioguias-del-mar-formentera/id1593399168#?platform=iphone 

 

AUDIOGIES DEL MAR CADIS

Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.soldecocos

iOS
https://apps.apple.com/us/app/audioguias-del-mar-cadiz/id1587883020#?platform=iphoneCURT DOCUMENTAL FORMENTERA

https://youtu.be/rn7-hECeLP0


CURT DOCUMENTAL CADIS

https://youtu.be/wdOblcvLCLY 

 

19 de novembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Neteja de s'Estufador i es Ram amb motiu de la Setmana de la Prevenció de Residus

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, conjuntament amb Qué Celeste i Plastic Free Formentera han organitzat per a aquest dissabte 20 de novembre una neteja de les zones de s'Estufador i es Ram amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. El punt de trobada serà la plaça de l'Església de la Mola a les 9.30 hores. Es recomana portar un bon calçat, ja que es caminarà per zona rocosa, i es recorda que els menors han d'anar acompanyats.

17 de novembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2021 neteja estufador

Formentera recull prop de 300 tones de matèria orgànica dels grans i mitjans productors de l'illa

foto 2021 compost AEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que ha finalitzat la campanya de recollida de fracció orgànica que enguany, per mor de la covid-19, va començar el mes juny em comptes de maig, com en campanyes anteriors. Cal recordar que el 2020 no es va poder fer aquesta recollida per motius sanitaris. En total, enguany s'han recollit 295,385 tones de matèria orgànica que es posaran a disposició de la Cooperativa del Camp per abonar els camps. En l'anterior campanya de 2019 es varen recollir 704,11 tones de l'anomenada cinquena fracció, enfront de les 541,77 tones recollides el 2018 i les 100 tones el 2017.

Dels residus recollits enguany, s'han retirat de manera manual entre el 7 i el 10 % com a impropis en pes. Aquest descart està format principalment per vaixelles, coberteries, envasos de plàstic, paper film, embolcalls de tovalloletes per a les mans, pisa, estris de cuina, etc.

Enguany han participat mig centenar de negocis de l'illa, i el conseller de Medi Ambient, Antoni J. Sanz, ha valorat que "malgrat que la participació ha set inferior a la de fa dos anys, en què varen participar prop de 150 negocis, és important mantenir la consciència ecològica de les petites i grans empreses de l'illa i traslladar el missatge que hem de treballar en una millor una gestió dels nostres residus" i ha agraït la col·laboració dels negocis involucrats en la recollida.

Sanz ha recordat que aquesta recollida iniciada pel Consell s'impulsarà amb l'entrada del nou contracte de residus, que preveu la recollida de matèria orgànica en contenidor destinat a la ciutadania. "Serà una passa més per assolir l'objectiu marcat per la Llei 8/2019 de residus i sòls contaminats, que determina que el pes de les fraccions a reciclar i/o reutilitzar ha de ser el 50 % del total", assegura el conseller de Medi Ambient.

Curs de compostatge domèstic

D'altra banda, el Consell de Formentera vol organitzar un curs de compostatge domèstic si hi ha demanda de la ciutadania. Per això, aquelles persones interessades a realitzar el curs poden apuntar-se a l'àrea de Medi Ambient mediambient@conselldeformenetera.cat o cridar al telèfon 971 321 210 ext. 1. En el moment que hi hagi un grup suficient es realitzarà el curs.

28 d'octubre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Comença el tractament aeri pel control de la processionària del pi

El Consell de Formentera informa que el Servei de Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern balear ha començat avui per la zona de la Mola el tractament aeri pel control de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) a Formentera. El tractament es va prorrogar un any més a petició del Consell de Formentera; així es fa per cinquè any consecutiu i s'aplicarà aquest tipus de tractament a unes 1.600 hectàrees aproximadament. La previsió és que es facin dues passades del producte en dies no consecutius, que es decidiran d'acord amb la previsió meteorològica.

27 d'octubre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Campanya de reciclatge 'per elles'

foto 2021 per ellesLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan; la vicepresidenta Alejandra Ferrer; la presidenta de la junta local de Formentera de l'AECC, Pepita Gabaldar; i el representant d'Ecovidrio Iván Tolsa han presentat avui la campanya 'Recicla vidre per elles' que impulsen juntament el Consell i Ecovidrio en col·laboració amb el Govern balear i la Fundació Sandra Ibarra amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama.

La campanya té l'objectiu de mobilitzar els ciutadans a reciclar envasos de vidre per tenir cura del medi ambient i contribuir així a una causa solidària: la prevenció del càncer de mama. Des d'avui i durant les pròximes setmanes, dos contenidors roses estaran ubicats a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. Ecovidrio transformarà els envasos de vidre dipositats en els contenidors en una donació a la Fundació Sandra Ibarra de Solidaritat Davant el Càncer.

Segons les últimes dades relatives al 2020, els habitants de Formentera varen reciclar un total de 670 tones d'envasos de vidre, la qual cosa suposa que cada habitant en va reciclar 56,3 kg de mitjana.

20 d'octubre de 2021
Area de Comunicacio
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 5 de 57

5

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix