• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Una informadora ambiental conscienciarà a comerciants i ciutadans de Formentera sobre la bona gestió dels residus

Foto RP Campanya gestio residusEl Consell de Formentera ha presentat avui les novetats de la campanya d’estiu per millorar la gestió dels residus “La imatge de l’illa depèn de tots”. La presentació l’ha realitzada la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, i ha comptat amb la presència del gerent de Ferrovial Servicios Baleares, empresa concessionària del servei de gestió de residus, Eduardo Azcona, la cap de servei de Ferrovial Servicios a Formentera, Silvia Carcelero, el gerent de Podarcis, empresa consultora encarregada de desenvolupar la campanya, Dani Ramón i la nova informadora ambiental, Begoña Jiménez.

La consellera ha explicat que l’objectiu d’aquesta campanya és “conscienciar a  la població a través de la informació”. Precisament s’ha contractat durant 6 mesos a una informadora mediambiental, que anirà porta per porta als comerços de l’illa per explicar com es fa una bona gestió dels residus. També farà feina a peu de carrer, a les bateries de contenidors, on realitzarà tasques de conscienciació ciutadania i detectarà possibles punts negres dels que informarà al Consell i Ferrovial perquè puguin resoldre els problemes del servei amb més agilitat o dur endavant actuacions, bé sancionadores o de replanteig del servei.

Jornada de neteja
Una de les primeres accions d’aquesta campanya del 2016 serà una Jornada de neteja del fons marí que es farà el pròxim dissabte 21 de maig al matí. Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de diversos centres de busseig i empreses d’activitats subaquàtiques que participaran en la jornada de neteja que es farà des de Punta Pedrera, Es Caló de s’Oli i Espalmador “per tenir aquests fons marins el més nets possible en vista a la temporada”, segons ha explicat la consellera. La trobada serà a les 9.00 hores davant la Torre de Formentera Mar, a la Savina. Els interessats es poden inscriure telefonant al 971321210 o enviant un email a infoambiental@conselldeformentera.cat.

D’altra banda també s’ha editat un fulletó informatiu, així com cartells i adhesius, amb bones pràctiques sobre la gestió de residus que la informadora repartirà a punts estratègics de l’illa i on es fa incidència en l’augment de les sancions, i és que segons la darrera modificació de l'ordenança s’han afegit un tipus de sancions més elevades que oscil•len les lleus entre 150 i 900 euros, les greus entre 900 i 45.000 euros, i les molt greus entre 45.000 i 1.750.000.

El fulletó informatiu també té un codi QR amb el qual els ciutadans poden omplir un enquesta per veure com valoren el servei de gestió de residus i fer suggeriments per millorar-lo. L’any passat es varen recollir més de 8.000 tones de residus a Formentera, dels que el 24 per cent eren reciclats, amb aquesta iniciativa, presentada avui dia internacional del reciclatge, es vol incrementar el nombre de recollida selectiva.

Els escolars de Formentera amb el reciclatge de piles

Foto campanya pilesLa Fundació sense ànim de lucre Ecopilas ha fet avui una recollida de piles a les tres escoles de Formentera. L'objectiu d'aquesta campanya ha estat divulgar els beneficis del reciclatge d'aquest material contaminant entre els més joves, i "també els hem ensenyat els contenidors de reciclatge de piles", segons ha explicat el president de la fundació , José Pérez, perquè els tinguin les eines per saber on dipositar-les fora d'aquesta campanya i així recollir el major nombre de piles a Formentera.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, i el conseller d'Esports, Jordi Vidal, han assistit a la recollida feta en l'escola Mestre Lluís Andreu. La responsable de Medi Ambient ha destacat la importància de fomentar la conservació de medi ambient des de petits, prova d'això és "la campanya de recollida de residus a les platges que ja es va fer amb les escoles", segons ha declarat.

Aquesta fundació patrocina la Mitja Marató Illa de Formentera i també demana als corredors que portin les seves piles usades quan vagin a recollir el dorsal per participar demà a la cursa. Per part seva, el conseller d'Esports ha agraït el patrocini, i ha destacat que aquesta acció s'emmarca dins el programa de foment de valors esportius Esport és +.

Posada en marxa d’un projecte pilot de control de serps a la Mola

Foto reunio serpsAhir a les 20.00 hores a la Casa del Poble de la Mola el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, i el conseller de Medi Ambient del Govern Balear, Vicenç Vidal varen assistir a la presentació del “Projecte pilot pel control d'ofidis a l'Illa de Formentera” que duen endavant el Consell de Formentera en col·laboració amb el Govern balear.

La consellera de Medi Ambient va explicar que des del passat 29 d’abril s’han instal·lat 18 gàbies fetes per l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa, on s’han capturat 20 serps, “fet que demostra que han estat efectives”. Avui continua la instal·lació amb 5 gàbies més, i en funció de les necessitats s’arribaran a instal·lar fins a 100 trampes. “Aquestes gàbies han estat repartides per la Mola, zona principalment afectada, però es col·locaran en altres punts de l’illa per tractar de descobrir si hi ha més zones afectades”, segons ha explicat la consellera que ha demanat ajuda a la ciutadania per tractar de controlar aquesta plaga, “cada vegada que vegin una serp és important que avisin a l’àrea de Medi Ambient del Consell de Formentera”.

El conseller de Medi Ambient del Govern ha recordat que “les espècies invasores són una gran amenaça per la biodiversitat i per això hem fet aquest pla pilot per tractar de controlar-les”. Tot i això ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat i ha recordat que les serps capturades, serp blanca o Rhinechis scalaris, “no són una amenaça per la població”. El Govern es el coordinador d’aquestes tasques a les Pitiüses, ja que Eivissa també està afectada. Un altre dels objectius que es plantegen és definir una estratègia per la prevenció de noves entrades d'ofidis que es produeix primordialment en oliveres ornamentals procedents de la península.

Campanya gratuïta de retirada de vehicles abandonats en terrenys privats

Foto retirada vehicle abandonatEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que fins al pròxim 31 de maig es durà endavant una campanya voluntària de retirada gratuïta de vehicles abandonats en terrenys privats. Aquesta campanya es du endavant amb la col·laboració de l'entitat concessionària de l'explotació del centre de descontaminació de vehicles, Ca Na Negreta, i està dirigida a cotxes, motocicletes i ciclomotors abandonats en propietat privada.

"L'objectiu d'aquesta campanya és contribuir a la millora del paisatge i el medi ambient de Formentera, ja que la retirada d'aquests vehicles contribuirà a minimitzar l'impacte visual generat pel seu abandó així com a la disminució del risc de contaminació del sòl", segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

El període per formular la sol·licitud de retirada s'inicià aquest dilluns 2 de maig i finalitza el 31 de maig. Es plantegen diferents casos. Si el titular del terreny i del vehicle coincideixen, haurà de sol·licitar mitjançant petició formal, incloent-hi document que acrediti la titularitat del terreny (escriptura compulsada, últim rebut de l'IBI, taxa de residus, etc.), així com una autorització expressa per accedir al lloc on el vehicle està abandonat.

Si el titular del vehicle no és el titular del terreny, haurà de presentar reclamació formal de retirada del vehicle, incloent les dades del mateix i preferiblement autorització del propietari del terreny, que haurà d'adjuntar document que acrediti la titularitat del terreny (escriptura compulsada, últim rebut de l'IBI, taxa de residus, etc.). Si el titular del terreny no és el titular del vehicle, haurà de presentar la sol·licitud de retirada del vehicle, juntament amb algun document que acrediti la titularitat del terreny (escriptura compulsada, últim rebut de l'IBI, taxa de residus, etc.) En cas que sigui possible haurà de presentar còpia de la documentació, així com una autorització expressa del titular del vehicle si disposa d'ella.

En cas que no pugui contactar amb el titular del vehicle se seguirà la tramitació que desenvolupa l'ordenança, la qual cosa requerirà un temps major en la seva retirada i dependrà de cada cas. Per a més informació els interessats es poden adreçar a l'àrea de Medi Ambient del Consell de Formentera.

La consellera ha remarcat que una vegada finalitzi el termini per sol·licitar la retirada voluntària de forma gratuïta, es procedirà a aixecar actes d'aquells vehicles abandonats en propietat privada, amb la corresponent sanció administrativa que pot arribar als 3000 euros.

Formentera retira 12.000 bosses de processionària del pi

Foto lluita processionaria premsaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, ha informat sobre el balanç de la campanya per lluitar contra la processionària del Pi que afecta a l’illa, especialment a la zona d'Es Cap de Barbaria. La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera ha destacat que durant el període tardor-hivern 2015-2016 “s’han tret gairebé 12.000 bosses de processionària del pi, gràcies al personal contractat per la institució, la feina dels voluntaris i dels treballadors de l’IBANAT”, als qual ha agraït l’ajuda.

Daisee Aguilera ha detallat que d’aquestes bosses més de 4.000 estaven buides d’erugues, gairebé 6.000 plenes, i 1.900 han estat destruïdes amb l'eliminació mecànica mitjançant tirs d'escopeta. La consellera ha recordat que per fer aquestes feines la institució ha contractat a “dos tècnics especialitzats que han fet la retirada manual de bosses de processionària, dels treballadors de l’IBANAT, dependents del Govern, i que també s’ha comptat amb l’ajuda de voluntaris i propietaris afectats, així com els caçadors d’Es Cap de Barbaria, que han fet l'eliminació amb tirs d'escopeta de les bosses de les copes dels pins que no es podien eliminar manualment”.

L’objectiu d’aquestes accions ha set controlar l'extensió de la plaga des del focus amb més densitat de bosses per massa forestal, corresponent a la zona de l'antic agroturisme en Es Cap de Barbaria, cap a al nord i nord-est de l'illa de Formentera, essent actualment el límit de distribució la carretera de Cala Saona. Encara que és cert que s'han rebut avisos de la presencia puntual de bosses a diferents punts de l'illa a la Mola i a punts del Parc Natural de ses Salines, segons un estudi fet per la conselleria.

La responsable de Medi Ambient ha assenyalat que les bones temperatures de l'hivern han propiciat que la tendència que havia hagut en els darrers anys a augmentar el nombre de bosses de forma exponencial es mantengui. A més, ha explicat que degut que no s'ha pogut actuar sobre la totalitat de les bosses la tendència futura serà a augmentar el nombre d'exemplars i la zona de distribució. Per això, ara Aguilera espera traslladar aquesta problemàtica als responsables del Govern perquè puguin dur endavant un pla de lluita.

Més articles...

Pàgina 64 de 68

64

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix