• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Formentera celebra la primera jornada d’eficiència energètica

Jornada Eficiencia Energetica premsaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient i l'àrea de Mobilitat, ha presentat avui la primera Jornada d’Eficiència Energètica que se celebra a l’illa amb motiu del Dia Internacional que du el mateix nom i que tindrà lloc el pròxim dissabte 5 de març. Per aquesta jornada s’han muntat a la plaça de la Constitució 8 estands amb informació sobre mobilitat i edificació sostenible, així com energies netes.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha explicat que la idea d’organitzar aquesta jornada va nàixer en el col·loqui posterior a la projecció del documental “Eivissa i Formentera 100% renovables”, el passat 15 de desembre, “on es va veure que una gran part de la població de Formentera demandava informació i assessorament sobre eficiència energètica”.

“Per això avui hem reunit aquí a les administracions i agents relacionats amb l’eficiència energètica amb l’objectiu final d’ajudar a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle ara que el canvi climàtic és evident”, segons ha declarat Aguilera.

Per l’acte, l’ONG Amics de la Terra, la cooperativa sense ànim de lucre Som Energia, l’Institut Balear de l’Habitatge, l’IBAVI i ECOform, una empresa d’energia sostenible han muntat 4 estands amb informació del seu sector. A més, l’arquitecte de l’IBAVI, Carlos Oliver, ha fet dues visites guiades, entre les 12.00 i 14.00 hores, i els 16.00 i 17.00 hores als habitatges de protecció oficial que estan construint a Sant Ferran i que “són pioners en eficiència energètica a totes les illes”, segons ha recordat la consellera.

Mobilitat sostenible

Pel que fa a l’àrea de Mobilitat, el conseller Rafael González ha explicat que un dels principals objectius de la seva conselleria és “potenciar la mobilitat sostenible i els vehicles elèctrics a l’illa”. Aquest tipus de transport “va en la línia de la tranquil·litat i protecció del medi ambient que volem per Formentera”.

El conseller ha recordat que a l’illa hi ha “12 punts de càrrega elèctrica gratuïta on poden recarregar fins a 28 vehicles”. A més el Consell ofereix “incentius fiscals com que els vehicles elèctrics només paguen el 25 per cent del impost de circulació”. Altra dels avantatges que ha presentat avui Rafael González és que els vehicles elèctrics poden aparcar gratuïtament a l’aparcament regulat de la Savina i accedir de franc al Parc Natural de Formentera.

A la celebració de les jornades 3 lloguers de vehicles elèctrics, Ok Cars, Cooltra, Europcar han exposat part de la seva flota i també ha estat present l’empresa Es Brolls, de venda de bicicletes elèctriques. Per part seva, el director general d’Energia i canvi climàtic del Govern, Joan Groizard ha assistit a la presentació de la jornada i ha destacat que “a les illes fa falta un canvi de model energètic”.

Més esforços per lluitar contra el becut vermell

RP dades becut vermellEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Rural, ha explicat avui les dades d'afectació de la plaga del becut vermell a l'illa de Formentera. El conseller del ram, Bartomeu Escandell ha destacat els esforços que des de la institució s'estan duent endavant «per lluitar contra la seva propagació», i també ha demanat «col·laboració ciutadana perquè els veïns que tinguin palmeres que puguin estar afectades contactin amb la seva conselleria per demanar assessorament i ajuda per combatre la plaga».

Bartomeu Escandell ha explicat que el Consell de Formentera, amb ajuda del Govern Balear, destinarà 42.000 euros durant el 2016, 7.000 euros més que al 2015, a la campanya per lluitar contra el becut vermell. Aquest any les feines començaran a principi de març, i s'allargaran fins a final d'any, en lloc de com al 2015 que es feren de juliol a desembre. «Aquest increment d'esforços és una resposta a l'increment de nombre de palmeres afectades que es varen detectar al 2014, que foren 98, front a les 178 que es detectaren l'any passat», segons ha destacat el conseller.

El coordinador del projecte i especialista en la matèria, el treballador de Tragsa, Joan Argente, ha explicat que amb la campanya del 2016 es vol donar continuïtat a les mesures establertes al 2015. «Les feines es basen en fer prospeccions de camp per establir el radi d'actuació, detectar els exemplars afectats i fer un seguiment de l'eliminació que fan els professionals, així com mantenir les xarxes de trampeig per fer una captura massiva d'adults», segons ha explicat l'especialista.

Recollida i gestió de residus gratuïta pels particulars

A més, aquesta campanya destina més del 40 % del seu pressupost a la recollida i gestió dels residus que generen els exemplars afectats, «per ajudar en els costos que tenen els particulars», segons ha destacat el conseller. Amb aquestes feines també es controla els moviments i introduccions de vivers a l'illa, així com una campanya divulgativa. De fet, es promouen cursos de formació pels professionals de l'illa que aquest any es faran el primer i segon cap de setmana de març.

Des del 2011 quan es va detectar la primera palmera afectada a l'illa s'han censat un total de 3.000 palmeres, i s'ha actuat sobre 280 per estar afectades pel becut vermell segons ha explicat Joan Argente que també ha recordat que «la poda de palmeres només es pot fer al desembre i gener per evitar la propagació del becut».

El Consell allarga la campanya per lluitar contra la processionària del pi

Foto lluita processionaria premsaEl Consell de Formentera va iniciar una campanya de dues setmanes de durada el passat 14 de gener per lluitar contra l'expansió de la processionària del pi a la nostra illa, des de la conselleria de Medi Ambient han decidit allargar la seva durada en dues setmanes més per «poder abastar una zona més ampla i reduir la possibilitat de l'extensió de la plaga cap a altres zones de l'illa», segons ha declarat la consellera del ram, Daisee Aguilera.  

Aquesta campanya consisteix a fer batudes per retirar les bosses de processionària dels pins a la zona més afectada de l'illa, Es Cap de Barbaria. «Aquesta manera de combatre la processionària pensem que és més compatible amb la cura del medi ambient, no com les fumigacions aèries que el Govern volia fer amb diflubenzuron durant la passada legislatura, i a les quals els Consell i bona part de la ciutadania de l'illa es va oposar». I és que, «aquest tipus de fumigacions estan prohibides per la llei estatal, Real Decret 1311/2012, de 14 de setembre de 2012 i europea, directiva 2009/128/CE, i només es realitzen en casos excepcionals», segons ha afegit.

El Consell ha contractat a dos operaris especialitzats en treballs forestals per lluitar contra aquesta espècie invasora. A més, «s'està coordinant a un grup de voluntaris per fer les batudes, tant de manera manual, per la part baixa de l'arbre, com de manera mecànica per la part alta», ha declarat la consellera.

Col·laboració dels caçadors

La conselleria insular compta també amb la col·laboració del club de caçadors d'Es Cap que està fent batudes a la copa dels pins, «amb les seves escopetes peguen tirs per destruir les bosses de la part alta dels arbres afectats». Per aquestes feines, el Consell ha comprat 2.500 cartutxos, que han tengut un cost de 600 euros.

Actuació de l'IBANAT

Per part seva, l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), organisme que depèn de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear, en col·laboració amb la institució insular també ha engegat diverses actuacions a Formentera per atacar els focus de processionària que hi ha a l’illa.

El Consell i l'IBANAT inicien una campanya per lluitar contra la processionària

Foto treballador forestal. Autor Baide 22.16.00El Consell de Formentera en col·laboració amb el Govern Balear ha iniciat una campanya per lluitar contra l'expansió de la processionària del pi a la nostra illa. Així ho ha assegurat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, que ha explicat que ahir dimecres 13 de gener s'han començat a fer batudes per retirar la bosses de processionària dels pins a la zona més afectada de l'illa, Es Cap de Barbaria.

Batudes manuals i mecàniques

«Hem contractat durant dues setmanes a dos operaris especialitzats en treballs forestals per lluitar contra aquesta espècie invasora. A més, des de l'àrea de Medi Ambient del Consell es coordina a un grup de voluntaris per fer les batudes, tant de manera manual, per la part baixa de l'arbre, com de manera mecànica per la part alta», segons ha declarat la consellera. La conselleria compta també amb la col·laboració del club de caçadors d'Es Cap per fer les batudes a la copa dels pins, «amb les seves escopetes pegaran tirs per destruir les bosses de la part alta dels arbres afectats». La conselleria de Medi Ambient ha comprat 2.500 cartutxos, que han tengut un cost de 600 euros, per dur endavant aquesta tasca que s'iniciarà entre aquesta i la pròxima setmana depenent de la meteorologia. Aguilera ha recordat que «si hi ha persones que volen formar part d'algun dels dos grups de voluntaris s'han d'adreçar a les dependències de la conselleria, i que els particulars amb pins afectats també poden demanar allà assessorament».

Actuació de l'IBANAT

Per part seva, l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), organisme que depèn de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear, ha engegat diverses actuacions a Formentera per atacar els focus de processionària que hi ha a l’illa.

Des del dimarts 12 de gener i durant dues setmanes el personal de l’IBANAT presta assessorament als tècnics del Consell Insular de Formentera, que han sol·licitat col·laboració en aquesta tasca, i s’encarrega de tallar i cremar les bosses de processionària a la finca pública del cap de Barbaria. Si és necessari, aquesta col·laboració entre la Conselleria i el Consell Insular es pot allargar més de les dues setmanes establertes inicialment, segons han assenyalat.

El Consell retira 11 embarcacions abandonades a la costa de Formentera

Embarcacions retirades fotoL'àrea de Medi Ambient del Consell de Formentera ha retirat 11 embarcacions o elements flotants nàutics abandonats, 8 a l'Estany des Peix i 3 a la zona d'Es Caló. Així ho ha explicat la consellera del ram, Daisee Aguilera, que ha destacat que «aquestes embarcacions sense identificar presentaven desperfectes i estaven varades a la zona de domini públic marítim terrestre, un fet que està prohibit segons l'ordenança d'ús i aprofitament de platges i zones de bany de Formentera».

Identificació

Un zelador de Medi Ambient del Consell de Formentera va identificar 7 d'aquest elements flotants el passat 21 de setembre i va col·locar un adhesiu a cadascuna de les embarcacions per informar al titular de que «si en un mes no s'havia retirat de la zona de domini públic el Consell actuaria de manera subsidiària i traslladaria l'element al dipòsit municipal», segons Aguilera.

«Com que ningú ho va reclamar el Consell va procedir a la seva retirada, i es va publicar un anunci al tauler d'edictes del Consell per tal que els interessats retiressin del dipòsit les embarcacions o elements nàutics flotants en un termini màxim de 15 dies hàbils, previ abonaments dels costos de retirada i taxa de dipòsit a càrrec dels titulars», ha afegit la consellera. Al no ser reclamades en el termini atorgat, es va procedir a la descontaminació del residu mitjançant el seu desballestament al centre autoritzat.

El mateix procés s'ha realitzat amb altres 4 embarcacions abandonades, dues a Estany des Peix, i dues a Es Caló i que el zelador va localitzar els passat 28 i 30 d'octubre. Aquest dimecres 13 de gener finalitza el termini, i si abans no els reclama ningú passaran a ser desballestades al gestor autoritzat, ha conclòs la consellera.

Més articles...

Pàgina 66 de 68

66

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix