• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

El Consell de Formentera reclama "d'una vegada" solucions al problema elèctric

foto consell premsaEl President del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha informat avui que "enviarà una carta dirigida al conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Joan Boned i al director general d'Endesa a les Illes Balears, Ernesto Bonín, per mostrar la indignació de l'illa i demanar que es prenguin d'una vegada mesures per garantir que l'illa de Formentera tingui un correcte servei d'energia elèctrica".

El president del Consell ha afegit que "no es poden seguir produint sense avís previ talls de llum de tantes hores, que afecten tanta gent, a més tinguent en compte que estem al mes de gener, quan la demanda és baixa, i sense haver-se produït tormenta elèctrica".

Jaume Ferrer ha recordat que el subministre elèctric i la modernització de la planta des Ca Marí és un dels projectes de legislatura consensuats per tots els partits polítics de Formentera "que no s'ha solucionat en la darrera legislatura de Bauzà i s'ha posat sobre la taula del nou Govern Balear des del primer dia d'aquesta legislatura".

Ferrer ha recordat que "el conseller Joan Boned va visitar les instal·lacions de l'illa al mes de setembre i va comprovar que les demandes que estem realitzant són plenament justificades".

Reclamacions a Endesa

Sobre la responsabilitat de la companyia Endesa, Ferrer ha dit que "més enllà del rendiment de la xarxa elèctrica, també hi ha un problema d'actitud molt deficient. Endesa té a l'illa milers d'abonats, entre els quals el propi Consell de Formentera, que paguen cada mes uns diners per un servei. No obstant, no hi ha cap punt d'informació a l'illa, la companyia només es contacta per telèfon i és complicat trobar informació quan es necessita."

Durant el transcurs de l'avaria, el Consell de Formentera, a través de la consellera de Medi Ambient i Energia, Daisee Aguilera, es va posar en contacte amb Red Elèctrica Espanyola, que ben aviat va informar que la seva estructura funcionava correctament; també va contactar a Endesa, que a les 22:45 hores va confirmar que hi ha havia dos talls sobre una mateixa línia sense localitzar, i amb la conselleria de Territori, Energia i Mobilitat. Tota la informació que el Consell de Formentera va anar obtenint la va publicar a l'instant a les seves xarxes socials.

El president ha animat a la població afectada "a fer valer els seus drets, igual que la companyia privada fa valer els seus cada mes quan passa el rebut, i que telefonin al número 800760909, que és el número gratuït del centre d'atenció al client d'Endesa, per posar reclamacions".

El documental «Ibiza y Formentera 100% renovables» es projecta el pròxim dimarts al cinema

renovables

El documental «Ibiza y Formentera 100% renovables» es projectarà el pròxim dimarts 15 de desembre a les 20.00 hores a la sala municipal de Cultura (cinema). La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha agraït a l'associació sense ànim de lucre, Camarógrafos por el cambio, creada per Miguel Ángel Villagrasa, Ulises Petinto i Fani Alonso que duguin a l'illa aquest film que han realitzat.

Col·loqui posterior

El Consell de Formentera col·labora amb 800 euros en aquest documental que vol que els espectadors es facin la següent pregunta: És possible unes illes Pitiüses 100% renovables?. Per debatre sobre aquest tema després de la projecció es farà una taula redona en la qual participaran els autors, la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, Sandra Benbeniste, del Fons de Preservació d'Eivissa, Jordi Salewski, d'Amics de la Terra i el públic assistent.

 

Visita escolar a la nova deixalleria

Visita deixalleria premsaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha organitzat una visita a la nova deixalleria de l'illa per mostrar als escolars «com funciona aquesta instal·lació i quins són els residus que no tenen cabuda als contenidors i s'han de portar a aquesta nau», segons ha explicat Javier Asensio, tècnic de Medi Ambient, que els ha acompanyat en aquesta trobada.

Un total de 34 nens i nenes de l'escola de Sant Ferran han comprovat avui matí de primera mà les funcions de la deixalleria. Abans, els boixos han visitat també la planta de transferència i han vist com es pesen i es compacten els fems. L'objectiu d'aquesta visita és conscienciar als infants de què passa amb els residus i la importància del reciclatge, segons ha destacat el tècnic.

Formentera ajorna la neteja de platges prevista per diumenge pel bon temps

Neteja escoles platgesEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha ajornat la jornada popular de neteja de platges prevista pel pròxim diumenge 22 de novembre a la zona de Ses Illetes. «Degut als dies de bon temps seguits que ha fet, i a la tasca de neteja que han dut endavant els escolars de l'illa, des de l'àrea de Medi Ambient hem decidit ajornar aquesta neteja popular prevista per diumenge fins que hi hagin temporals i tornin a arribar de la mar residus a les platges», segons ha explicat la responsable de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

Balanç jornades neteja escoles

En total en les jornades de neteja de les escoles, que finalitzaran el pròxim 27 de novembre, participaran 380 alumnes d'entre 4 i 12 anys en la neteja de diferents platges del Parc Natural de Ses Salines a Formentera, Migjorn i ses Platgetes. Al finalitzar les jornades de neteja els tècnics de Medi Ambient ofereixen un taller de reciclatge amb els alumnes i es separen els residus pel seu reciclatge. «L'objectiu és conscienciar des de la infància de la importància de reciclar els fems», segons ha manifestat la consellera que ha volgut agrair a les escoles la seva implicació i col·laboració.

El 25 per cent dels residus que es generen a Formentera es reciclen

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, ha presentat avui el balanç de la generació residus de l’illa de Formentera en el que portem d'any. "Des de gener fins ara, un de cada 4 residus que s’han generat a l’illa han estat reciclats", segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera que ha agraït l'esforç que fan els ciutadans que separen els fems en origen al seu domicili.

“Aquesta és la cara amable de la notícia, però l’altra part la trobem en algunes conductes incíviques d’alguns ciutadans que deixen fora dels contenidors residus que haurien d’estar dipositats a la deixalleria”, segons ha declarat la consellera. Per denunciar i perseguir aquests fets des de la conselleria de Medi Ambient s'han fet unes ferratines que es posaran en els mateixos residus quan es detecti que han estat abandonats "per iniciar una investigació i tractar de cercar i sancionar als culpables”, segons ha afegit.

60 sancions
De fet, durant el 2015 ja hem detectat i sancionat a 60 infractors, el mateix nombre que durant tot el 2014. Aquestes sancions que recull l’ordenança municipal poden anar des dels 50 euros, fins als 3.000 euros. Per això, la consellera ha aprofitat la roda de premsa per “fer una crida especial a la població perquè faci servir la nova deixalleria a l’hora de dipositar els residus especials que generin”.

Més reciclatge, més estalvi
Daisee Aguilera també ha parlat sobre els costos de la gestió de residus i ha destacat que “només es paga el pretractament i trasllat de la fracció rebuig, ja que de les fraccions selectives, les que reciclem, els sistemes integrats de gestió es fan càrrec del trasllat, de forma que es genera un estalvi directe pels contribuents”. Així mateix el reciclatge als domicilis també té beneficis mediambientals, segons ha recordat la consellera que ha assenyalat que “se li dóna una altra vida als materials perquè siguin reutilitzables”.

Conscienciació des de petits
El tècnic de Medi Ambient, Diego Ojeda, ha presentat les dades de Formentera pel que fa al tractament dels residus. Diego Ojeda ha explicat que “Formentera presenta una gran estacionalitat en la generació de residus, la producció més gran es dóna durant els mesos d’estiu”. Aquest any, des de gener a octubre, s’ha incrementat un 2,5% la generació de residus respecte al 2014. Pel que fa a la taxa de reciclatge és similar a la de l’any passat, situant-se en un 24,90%, mentre que el 2014 va ser del 24%. Per incrementar aquest percentatge la consellera ha parlat de la necessitat de conscienciar als més petits “amb campanyes informatives i pràctiques com les jornades de neteja de platges que ha organitzat l’àrea de Medi Ambient amb els escolars de l’illa”.

Recollida de mobles i voluminosos
D’altra banda, el tècnic ha explicat que enguany “s’han realitzat de forma gratuïta (cridant al 900 102 656), 260 recollides a domicili de mobles i altres utensilis que per la seva mida no caben als contenidors o són contaminants”.

Diego Ojeda també s’ha referit a la nova deixalleria que va entrar en funcionament al mes de maig de 2015 i on 4.065 usuaris han portat els residus que no es poden llençar als contenidors. “Des que va obrir-se s’han recollit més de 600 tones assimilables a urbans de residus, i unes 5 tones, de residus tòxics i perillosos”. El tècnic ha recordat que el seu horari és dilluns a dissabte de 9 a 13:30 hores, i les tardes de dilluns a divendres de 15:30 hores a 17:30 hores, i ha animat a la població que faci servir aquestes instal·lacions.

 

Més articles...

Pàgina 67 de 68

67

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix