• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

10 anys de Consell, 10 anys avançant en l’autogovern de Formentera

Foto debat estat de formentera 2017 2El plenari del Consell Insular de Formentera ha celebrat avui el primer debat polític sobre l'estat de Formentera amb la intervenció de tots els partits polítics amb representació al plenari. Aquest debat és de caràcter anual i s'ha de fer durant el primer semestre de l'any, tal com està estipulat pel Reglament Orgànic del Consell (ROC). La primera exposició correspon al president de la institució insular, Jaume Ferrer, que ha fet la seva presentació sobre la situació general de l'illa, el balanç d'actuacions del Consell i les línies mestres de la seva acció de govern en aquest any especial en què “fa deu anys de la creació del Consell de Formentera”.

Després de 10 anys de la creació del Consell el president ha explicat que Formentera ha guanyat capacitat d’autogovern i “ara els errors i els encerts en matèries molt delicades per aquesta illa obeeixen a decisions preses per polítics que han estat votats pels habitants d'aquesta illa”. “En segon lloc, el Consell de Formentera ens ha donat més capacitat per influir. No és el mateix ser un dels 67 municipis de les illes Balears que ser un dels 4 consells insulars”, segons ha destacat Jaume Ferrer.

Debat sobre l'estat de l'illa
El president ha recordat que en el debat sobre l’estat de l’illa de l’any passat “vàrem ser capaços d'acordar mesures que han estat de tracte preferent en l'activitat política d'aquest darrer any a Formentera”.

De les conclusions del debat de 2016 en varen sorgir 18 acords, que inclouen iniciatives de tots els grups polítics. S'han fet avenços en tots els acords, entre els que ha destacat l'adaptació de la sala d'actes del Centre de Dia perquè pugui acollir les sessions plenàries del Consell de Formentera. El president també ha fet especial referència a que s’hagi celebrat “la ponència especial d'estudi sobre la composició del Consell de Formentera en aquesta illa” tal i com es va acordar en el debat de l’any passat instar al Parlament a fer-ho, entre d’altres mesures.

Participació ciutadana
El president també ha destacat “la gran sort de ser una societat i un poble que participa en la vida pública”. I ha parlat sobre la segona edició dels projectes participatius en la qual les entitats de Formentera han presentat 28 projectes i es troben en fase de preselecció d'aquests projectes per decidir a què es destinaran els 325.000€ que el pressupost destina a inversions provinents dels projectes participatius.

A més, Jaume Ferrer ha anunciat que durant els propers mesos aquesta institució seguirà avançant per definir tres plans sectorials molt importants. El Pla Director de Residus, el de Joventut, el d'Igualtat i el de Mobilitat. En tots aquests plans es contempla la participació de la gent a traves del Consell d'Entitats. En aquest sentit ha afegit que “amb la gent també definim les reformes dels pobles. Recentment s'han fet reunions amb els veïns de la Savina per informar i dialogar de les obres previstes al seu nucli. En els propers dies, consultarem als veïns de Sant Ferran què en pensen de la línia de millora que ha preparat el Consell de Formentera per la seva localitat”.

Vivenda per viure
El president ha fet una menció especial al problema de l’habitatge que hi ha a l’illa. “Estem col·laborant amb el Govern Balear en tot el que està al nostre abast. La competència de vivenda és del Govern Balear. Hem proporcionat mitjans per facilitar que la ciutadania participés en un estudi de la situació de la vivenda, una mesura que vam aprovar, al passat debat. A més, Jaume Ferrer ha dit que properament es lliuraran les vivendes de protecció oficial en règim de lloguer, construïdes amb materials i tècniques sostenibles en un terreny cedit per aquest Consell de Formentera”.

A més, ha explicat que estem fent servir els recursos i les competències d'inspecció turística per intentar atenuar la tendència que una gran part de l'habitatge es destini a lloguer turístic. El reglament d'estades turístiques, primer, i el servei d'inspecció, després, estan donant els seus fruïts i ja és conegut per la majoria de la població, que publicitar i comercialitzar turísticament una vivenda sense la corresponent autorització turística no està permès, i comporta sancions.

Altres elements que, segons el president són claus per garantir la qualitat i la dignitat de vida de les formentereres i formenterers són la Residència de persones majors i el Tanatori. Aquestes infraestructures ocuparan terrenys propers al Centre de Dia i l'Hospital de Formentera.

La Residència per a majors ha de significar que moltes persones que per edat i estat de salut no poden ser ateses a l'illa ho puguin estar, i que la seva situació no impliqui un trencament tant gran en la seva vida com haver d'abandonar l'illa.

El tanatori serà realitat abans. L'obra serà licitada properament. Amb aquesta infraestructura hem de donar un salt endavant per comptar amb un lloc on dir adéu als nostres familiars, amics i veïns amb intimitat i dignitat, segons ha explicat al seu discurs.

Esport
Jaume Ferrer també ha destacat la importància de l'esport per millorar els hàbits saludables i fomentar els vincles de col·laboració i amistat. “Després de crear l'escola d'atletisme i de practicar durant tot aquest any el programa de valors, que ha servit de guia per un programa més ample a nivell de Balears, arriba el torn de l'escola de vela, que des d'aquest mateix estiu començarà la seva activitat en la futura ubicació del centre d'esports nàutics, a la Savina”.

Sant Ferran, centre cultural
El president ha anunciat que Sant Ferran es convertirà “en un futur proper, l'epicentre cultural de Formentera. I allí hi hem de traslladar el gruix de les infraestructures i serveis culturals”.

Amb la construcció de la nova escola de Sant Ferran, que té prevista la seva posada en marxa entre finals del 2018 i principis del 2019, les actuals instal·lacions de l'escola serviran per renovar i donar lloc a serveis i activitats culturals, artesanals, musicals i vinculades amb les arts escèniques, segons Jaume Ferrer.

Defensa de l'illa
En el seu discurs el president ha expressat que es continua amb ”l'objectiu de millora gradual de l'entorn rural i del paisatge. Aquest any el Consell de Formentera tornarà a oferir subvencions per arreglar parets de pedra seca, soterrar esteses aèries i rehabilitar elements patrimonials protegits, com cases pageses, molins, sènies, aljubs o pous”.

Jaume Ferrer ha explicat que “un estiu més el principal repte és l'abundant nombre d'embarcacions que tenen com a objectiu fondejar al nostre litoral”. Sobre aquesta qüestió, el president ha dit que “hem aconseguit que el pressupost del Govern reculli una partida de 200.000€ més, molt important per potenciar el servei d'informació al fondeig, que volem que sigui enguany ja des de Cala Saona a Punta Prima, i fins i tot Es Caló”.

A més, el màxim dirigent del Consell ha recordat que s’ha iniciat un projecte de sensibilització i captació de fons destinats a la protecció de la posidònia, el "Save Posidonia Project". I aquest estiu posarem en marxa la campanya per a la utilització per part de la ciutadania de la Línia Verda, una nova eina de comunicació d'incidències, que permetrà una detecció més ràpida de bateries de contenidors amb residus mal llançats, incidències d'enllumenat públic, entre d'altres.

El president ha destacat que el Consell continua la seva aposta per la protecció del camp, amb la renovació de l'acció concertada amb la Cooperativa del Camp per continuar amb el projecte de Fons de Terres, entre d’altres mesures.

Mobilitat sostenible
D’altra banda, Jaume Ferrer ha declarat que l’aposta per la mobilitat elèctrica segueix, i ha recordat que aquest darrer any Formentera ha signat un conveni amb la marca de vehícles Citroën per promocionar el model del e-Mehari elèctric.

Sobre mobilitat a l’illa, el president ha declarat que “som conscients que l'estiu passat va haver-hi algunes zones massificades que volem que ho deixin d'estar, per això estem amb converses amb el Govern per regular l'accés a sa Tanca d'Allà Dins, al Cap de Barbaria”.

A les portes de l'estiu, Jaume Ferrer, ha explicat que és molt satisfactori dir que les grans obres que depenen del Consell són a punt d'acabar. I ha recordat que aquest hivern hem intentat explicar el nostre model d'illa a Islàndia, a Berlín, a Madrid o a Londres, entre altres. Als llocs on hi ha públic que valori un lloc diferent, natural i per disfrutar amb tranquil·litat.

Tot i això, el president ha dit que encara no hem resolt el finançament de la promoció turística. Les Illes Balears han inaugurat el Palau de Congressos de Mallorca, pagat entre tots, una obra milionària, però encara no ha solucionat el finançament de la promoció turística a totes les illes. Vivim d'un conveni que no és suficient, i ho continuarem reclamant.

Arxiu del cas Punta Prima
Per últim, el president ha fet referència a que la justícia ha arxivat el cas Punta Prima. “És una sentència que es pot recórrer, d'acord, però és una sentència amb un text contundent, que no deixa lloc a dubtes que les coses aquí es fan d'acord a Llei. Seguidament, els portaveus de tots els grups polítics han portat a debat la intervenció del president, que finalment ha tancat el debat.

Un cop acabada la sessió i fins demà, dins l'horari del Registre general d'entrada, els grups polítics poden presentar proposicions relacionades amb el debat de l'estat a Formentera, per posteriorment convocar una altra sessió extraordinària en la qual es debatran i portaran a aprovació les proposicions presentades per tots els partits polítics. La segona sessió tindrà lloc el pròxim divendres a les 8.00 hores a la sala de Plens del Consell de Formentera, situada al Centre de Dia.

El TSJIB arxiva el cas Punta Prima i declara que el cas no perjudiqui la reputació dels polítics querellats

El 7 d'abril passat, la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha emès una interlocutòria en la qual acorda el "sobreseïment lliure i l'arxiu definitiu per no constituir els fets objecte de delicte" del 'cas Punta Prima', així com ha declarat que "la formació de la causa no perjudiqui la reputació dels querellats".

El cas Punta Prima és una querella de l'entitat Sunway S.L., que en data 1 de febrer de 2012 va interposar acusant de prevaricació administrativa per haver reduït l'edificabilitat d'uns terrenys a la zona de Punta Prima contra els polítics de l'equip de govern del grup de Gent per Formentera Jaume Ferrer, Sònia Cardona, Bartomeu Escandell, Josep Mayans i Sílvia Tur.

El vicepresident del Consell i un dels polítics querellats, Bartomeu Escandell, s'ha mostrat avui content davant aquesta resolució que ve a confirmar que "des del Consell de Formentera sempre hem intentat fer les coses bé i en benefici de l'interès general de l'illa".

Signat un conveni amb Espai Frumentària pel foment de l’oferta cultural de Formentera

Foto signatura conveni espai frumentaria 2017El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i el president d'Espai Frumentària, Miquel Costa, han signat un conveni de col·laboració en matèria de promoció i difusió cultural per l'any 2017.

L'objectiu del conveni és contribuir a reforçar el ventall d'oferta cultural de Formentera durant aquest any. Entre les activitats que organitzaran destaquen els actes culturals i artístics, com "El 7 a les 6", Filmoteca, Concerts i Exposicions entre d'altres, així com l'aula de teatre i creació i producció teatral. Per fer possibles aquestes activitats el Consell col·labora econòmicament amb una aportació màxima de 6.000 euros.

L'associació Espai Frumentària, constituïda a l'illa l'any 2013, és una entitat que treballa pel foment i difusió de la creació i la producció teatral i per la dinamització i la divulgació d'activitats artístiques i culturals, segons es recull en els seus estatuts.

Nova bomba elèctrica submergible pels bombers de Formentera

Bomba electrica submergibleEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Presidència, informa que els bombers han adquirit una bomba elèctrica submergible que pot extreure 1.600 litres d'aigua per minut. El cost de l'aparell ha estat de 2.000 euros.

La finalitat de la bomba és doble, d'una banda serveix per extreure aigua quan hi hagi inundacions i d'altra banda pot extreure aigua del mar, estanys o piscines per alimentar els vehicles amb aigua en cas d'incendi. La màquina és fàcilment traslladable, ja que pesa devers 20 quilos.

Recordem que actualment la flota vehicles dels bombers són 2 pick ups i dos camions, i que 7 bombers conformen el cos de bombers del Consell de Formentera.

El Ple aprova la creació de nous espais marins protegits

Foto ple marc 2017El Consell de Formentera ha celebrat avui la sessió ordinària del mes de març. Una sessió en què s’ha donat suport unànime a la proposta relativa a la creació de nous espais marins protegits per assegurar el futur de la pesca tradicional a Formentera. Així ho ha explicat el vicepresident i conseller de Presidència i Medi Rural, Bartomeu Escandell.

Fem aquesta proposta al Govern balear i al ministeri de Medi Ambient perquè protegeixen tres noves àrees marines a la zona de la punta de sa Creu, dins aigües interiors, i el sec des Ram i el Baix Fondo, situades en aigües exteriors, segons Bartomeu Escandell. ”Així, esperem que es pugui assegurar el futur de la flota pesquera tradicional i de la biodiversitat”, ha declarat el conseller. Formentera no es pot entendre sense la seva activitat pesquera tradicional i el valor afegit que la pesca suposa per la gastronomia de la que gaudeixen residents i turistes, segons Bartomeu Escandell.

Aquesta proposta és fruït d’un estudi tècnic encarregat pel Consell de Formentera a l’empresa especialitzada TRAGSATEC, i compta amb el vistiplau de la Confraria de Pescadors de Formentera i amb el de la Direcció General de Pesca de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, tant en les zones com en el grau de protecció proposat.

Recuperació del camp
En el ple s’ha donat suport per unanimitat a la proposta d'aprovació de les bases reguladores de l'acció concertada entre el Consell Insular de Formentera i la Cooperativa del Camp de Formentera “per la continuïtat durant l’any 2017 del programa públic de recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera per part de la Cooperativa del Camp de Formentera”.

El conseller de Medi Rural ha recordat que la institució va posar en marxa a l’any 2015 un projecte de recuperació del camp que ha arribat fins l’actualitat. “Hem apostat per dotar de finançament a la Cooperativa del Camp i al projecte de Cens de Terres per recuperar terços de conreu que havien quedat abandonats després del canvi de model econòmic que hi ha hagut a l’illa”, ha declarat. La finalitat, segons ha afegit, és doble “d’una banda recuperar el sector primari i d’altra recuperar del paisatge rural”. Es destinaran 95.000 euros a aquest programa públic durant el 2017.

Suport a Ràdio Illa
Altra proposta aprovada per tots els grups polítics ha estat l'aprovació de les bases reguladores de la renovació de l'acció concertada entre el Consell Insular de Formentera i l'Associació Cultural Audiovisual de Formentera (ACAF) per a la producció de continguts de l'emissora pública insular Ràdio Illa.

“D’aquesta manera volem donar continuïtat a aquest model de ràdio que funciona sense component polític directe a través d’una associació”, ha explicat el conseller de Presidència. Durant els darrers anys s’ha produït un canvi important en la ràdio de referència de Formentera, que ha passat de ser una ràdio amateur a professionalitzar-se amb la contractació de personal qualificat. Per donar suport a aquest projecte “cohesionador” de la societat de Formentera aquest 2017 es destinaran 50.000 euros, 10.000 més que al 2016, segons es va acordar a l’Ens de Gestió Audiovisual, ha explicat Bartomeu Escandell.

Parets de pedra seca
A la sessió també s’ha aprovat la proposta de declaració de la tècnica tradicional de construcció amb pedra seca com a bé d'interès cultural immaterial. La consellera de Patrimoni, Susana Labrador, ha destacat que aquesta proposta es fa mentre es tramita “la candidatura a nivell internacional perquè sigui declarat com a part de Patrimoni Cultural i Immaterial per la UNESCO”. Labrador ha recordat que a més d’aquest reconeixement que la resta de consells de les illes també estan tramitant, des de Formentera també s’impulsen altres mesures de protecció, “bé sigui amb cursos, com els que s’han fet aquest any, o amb subvencions per arranjar-les”. L’objectiu, ha afegit, “protegir el patrimoni de Formentera i que no es perdi a través del temps”.

Al ple s’ha donat compte de la renúncia de la consellera del Grup Popular, Gabriela Mayans, que serà substituïda per la persona que correspongui en la llista.

Declaracions institucionals
D’altra banda, a la sessió plenària s’ha llegit la declaració Institucional amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona 2017. Amb aquesta declaració el Consell de Formentera es suma a totes les veus que clamen per un futur en igualtat i exempt de violència de gènere, ja que la seva eradicació és determinant per caminar cap a la igualtat real entre dones i homes. També ens reafirmem el nostre compromís amb els drets humans i, en conseqüència, amb els drets de les dones, amb la igualtat real d'oportunitats entre dones i homes i fem explícit el nostre reconeixement a tothom qui ha contribuït amb la seva tasca i esforç a l'eradicació de les situacions de desigualtat ja superades, al temps que reiterem la nostra ferma determinació d'avançar en la superació de les que encara perviuen avui dia.

Segons es recull al text, la institució a través del ple, “Insistim en la necessitat que continuïn implantant-se polítiques encaminades a fomentar la feina i l'emprenedoria femenina, més educació per a la igualtat d'oportunitats, més incorporació de les dones a la societat de la informació i més recolzament a les dones que viuen a l'àmbit rural. Reivindiquem la necessitat de dotar les entitats locals de les competències en aquesta matèria així com de prou mitjans i recursos per a, en col·laboració amb el Govern de l'Estat i el de les Illes Balears, assegurar la implementació adequada de totes les polítiques i iniciatives necessàries per garantir la igualtat de gènere i l'empoderament de les dones i els seus drets.

Compareixença
La consellera de Benestar Social i Recursos Humans, Vanessa Parellada, ha destacat que “aquest any en què celebrem el 10è aniversari del Consell de Formentera, es veu que en els darrers 10 anys, l'àrea de Benestar Social ha passat de ser un petit departament de serveis municipals bàsics a una gran àrea amb competències municipals i insulars”.

Vanessa Parellada ha destacat que la Unitat de Treball Social és el centre neuràlgic de l'àrea de Benestar Social. Les treballadores socials d’atenció primària han intervingut al 2016 en 352 casos, fonamentalment de família (97), majors (70) i salut mental (41), fent feines d'assessorament, orientació, tramitació d'ajudes i derivació a serveis especialitzats. S´han fet 27 instal·lacions noves del Servei de Teleassistència, i el Servei d’Atenció al Domicili (SAD) ha beneficiat 48 usuaris/famílies, dels quals un 61% són persones majors que demanden, sobretot, el servei d'higiene personal. Hem atorgat tres tipus de prestacions: 40 ajuts d'emergència social amb un cost total d'11.810 euros assumit íntegrament pel Consell, 12 prestacions de Renda Mínima d’Inserció acompanyades d'un pla d’inserció i reinserció social i laboral i 17 subvencions individuals.

Ajudem les famílies també mitjançant el programa de suport a infància i família, en el qual hem ajudat 4 famílies amb beques per a l’escoleta, 8 per adquisició de material escolar o llibres de text, 9 perquè els seus infants poguessin realitzar activitats esportives i 9 per l'escola d’estiu, entre d’altres.

Un recurs al servei de les persones usuàries és el servei de psicologia, que pretén avaluar i facilitar intervencions terapèutiques individuals i grupals, de les quals se n'han beneficiat 16.

L'atenció a dones víctimes de la violència de gènere és una de les tasques més delicades. El 60% de les dones ateses van denunciar i es van establir 14 ordres d'allunyament. De les 27 víctimes, 21 van arribar per la via de l'emergència, és a dir, un cop havien acudit a l'hospital o a la Guardia Civil. Les dones ateses per aquesta via solen tenir fills (12 de 21), la major part dels quals menors d’edat (16 de 21), segueixen essent parella del seu agressor (13 de 21), pateixen maltractament psicològic o físic i psicològic, i tenen una edat mitjana de 45 anys, segons ha explicat.

Sobre el departament d'Immigració, ha dit que “es troba plenament consolidat i es dedica fonamentalment a informar i orientar la població estrangera d’origen extracomunitari, promoure el seu accés als serveis públics en igualtat de condicions i aconseguir l'enteniment i la integració amb la població d'acollida”. Durant el 2016 es va atendre gairebé 470 persones, en un total de 1.088 cites i amb l'obertura de 166 nous expedients.

I sobre joventut, Vanessa Parellada ha dit que a través del programa «Formentera marxa» s’ha tractat de fomentar alternatives d'oci més saludables i la sensibilització a escoles i institut. Per renovar l'impacte en alumnes de l'institut, hem canviat el format amb la col·laboració d'una entitat externa especialitzada, i el tècnic del programa ha continuat treballant habilitats socials, autocontrol emocional, presa de decisions i resolució de conflictes amb alumnes de primària. El temps alliberat l'hem dirigit a organitzar activitats de lleure a Sant Ferran les tardes de dijous a dissabte durant l'horari en què obre el pati escolar.

A Sant Francesc, les activitats de lleure vénen marcades pel casal de joves, que compleix també enguany 10 anys, en els quals ha ofert una programació mensual d'activitats de diferents tipus per a joves d'entre 10 i 26 anys, essent els més assidus d'edats entre 14 i 17. El jovent també participa en els diferents esdeveniments promoguts per altres àrees del Consell i entitats (Festa Intercultural, Dia Internacional de la Dona, Diades escolars, etc.).

Pel que fa als recursos humans, la consellera ha destacat que després d’una primera etapa de creixement i una segona etapa de consolidació que es va iniciar ara fa un any. “Avui, amb la perspectiva d'un any, aquella hipòtesi de la que us vaig parlar em sembla del tot encertada”. I ha afegit que els esforços es destinen a “donar estabilitat i qualitat de treball als professionals que fan possible que aquesta institució funcioni cada dia, dins del que permet el marc legal actual”.

Més articles...

Pàgina 124 de 139

124

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE