• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Minut de silenci en memòria de les víctimes de la Covid-19

foto 2020 minut de silenciEl Consell de Formentera ha convocat avui a les 12 del migdia un minut de silenci davant la casa consistorial en memòria de les víctimes de la pandèmia de la Covid-19. La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, així com la resta de consellers i conselleres de Govern i oposició i treballadors de la institució s'han sumat a la mostra de dol.

Ahir el Govern central va declarar 10 dies de dol oficial a tot el país que finalitzaran el 6 de juny. Durant aquest temps les banderes de la seu del Consell de Formentera onejaran a mitja asta en record de les víctimes.

27 de maig de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

L'equip de govern del Consell de Formentera demana al Govern que instauri el servei del 061 a l'illa

L'equip de govern del Consell de Formentera, a través del conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, ha presentat al pròxim ple ordinari una proposta en la qual es demana a la conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears que “estableixi les mesures pertinents per instaurar” una base del 061 a l'Hospital de Formentera. La proposta destaca que aquest restabliment del servei “ha d'anar coordinat amb l'obertura de fronteres i atenent els criteris de separació de pacients amb simptomatologia respiratòria”.

A més de la instauració d'aquest servei del 061, la proposta de l’equip de govern sol·licita que “en cas de reprendre nivells d'activitat hospitalària a l'illa semblants als de 2016, es reprengui els reforços de personal de l'Hospital de Formentera, sense modificació del servei 061”.

“Una necessitat més enllà de reforços estiuencs”
El conseller Rafael Ramírez ha assenyalat que des del Consell de Formentera són “conscients que la nova situació arran de la crisi sanitària ha de fer repensar els circuits de totes les administracions; no obstant això, el fet de disposar del servei 061 és una necessitat que va més enllà dels reforços estiuencs perquè s'ha de permetre la correcta assistència als pacients tant si presenten símptomes respiratoris com si no ho fan”.

A la proposta es recorda que a la situació actual de crisi sanitària pel Covid-19 s'ha comprovat que les mesures més efectives són el distanciament social i la neteja de mans, “i per tal motiu als centres sanitaris s'han establert circuits diferenciats per a pacients amb simptomatologia respiratòria i no respiratòria”. Establir aquests circuits diferenciats es complica quan, per exemple, ha de sortir una ambulància d'urgència sanitària amb un metge i un infermer.

“El fet de disposar d'un servei diferenciat de 061, permetria que el centre sanitari disposàs de circuits diferenciats per a possibles casos de Covid-19 apareguts a Formentera amb el canvi de les condicions de mobilitat cap a la nostra illa, i la consegüent afluència de més persones a la nostra illa, tant de residents com de visitants”, assenyala el conseller Ramírez a la proposta.

21 de maig de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El ple del Consell de Formentera, celebrat de manera telemàtica, dona suport a la ajudes econòmiques, socials i turístiques

foto 2020.v ple telematicEl Consell de Formentera ha celebrat avui un ple extraordinari i urgent de manera telemàtica. Aquest ha estat el primer ple virtual de la seva història celebrat per la institució insular, s'ha fet en línea, i ha estat retransmès en obert pel canal YouTube del Consell. Amb aquest format s'ha pogut respectar les normes de seguretat i distanciament derivades de la crisi del coronavirus. El 29 de maig se celebrarà un ple ordinari amb els mateixos paràmetres.

A la sessió extraordinària s'ha donat compte de les resolucions de presidència aprovades des de l'inici de l'estat d'alarma sanitària per la Covid-19, així com dels escrits presentats pels grups polítics PSIB-PSOE i GxF, que demanen que l'assignació econòmica destinada als seus respectius grups polítics s'abonin a l'ONG Formenterers Solidaris, durant la vigència de l'estat d'alarma “per tal que puguin seguir desenvolupant la seva tasca d'ajut a les persones que més ho necessiten”, tal com hi han coincidit ambdós grups.

Mesures econòmiques i socials
D'altra banda, el ple ha ratificat la proposta de mesures econòmiques i tributàries per fer front a l'impacte econòmic i social produït arran de la pandèmia de la Covid-19. Aquesta proposta ha sortit endavant amb els vots a favor de l'equip de Govern Gent per Formentera-PSOE, i l'abstenció del grup de l'oposició Sa Unió.

El conseller d'Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, ha explicat que aquesta crisi sanitària també és social i econòmica, i per fer-li front des del Consell de Formentera, entre d'altres mesures també s'haurà de refer el pressupost aprovat al mes de novembre. “En aquest sentit seguirem aprovant ajudes de caràcter econòmic dirigides a persones, famílies i teixit empresarial per fer front a la situació extraordinària provocada per la Covid-19”, segons ha argumentat el conseller.

“La primera prioritat del Consell ha estat ajudar les famílies que ho necessitaven, ja estem donant suport a 400 nuclis familiars i 900 persones, i seguirem en aquesta línia”, segons ha explicat. La institució insular destinarà el 20% del seu superàvit 200.000€ a aquesta primera atenció, a més gràcies a la col·laboració de les associacions s'ha alliberat els 325.000€ destinats a pressupostos participatius per aquest 2020 per pal·liar la crisi que provocarà la Covid-19.

D'altra banda, Bartomeu Escandell ha detallat que de manera consensuada amb el sector empresarial i el teixit productiu de l'illa s'ha fixat un full de ruta de mesures econòmiques per ajudar a superar la crisi econòmica que vindrà. “El 31 de març es va suspendre la recaptació del Consell de Formentera per alleujar la pressió tributària i vàrem demanar a l'Agència Tributària de les Illes Balears una ampliació del període de recaptació, que s'allargarà de manera excepcional fins a l'1 de desembre de 2020, entre altres mesures que hem pres dins les nostres competències”.

Suspensió del cobrament de la taxa d'ocupació de la via pública
Bartomeu Escandell ha informat que el Consell ha suspès el cobrament de la taxa per ocupació de via pública tant de comerciants, com dels mercats per a aquest any. A més, per obtenir autoritzacions temporals d'activitats per espectacles i amenitzacions musicals a establiments se suspèn excepcionalment l'obligatorietat dels mesos mínims d'obertura. Paral·lelament s'està contactat amb Costes perquè redueixi o elimini la taxa d'ocupació que paguen els quioscs de platja i altres serveis de la zona de domini públic.

Mesures turístiques
Així mateix, s'ha aprovat amb el vot a favor de tots els grups polítics, les mesures en matèria turística, que com ha recordat el conseller d'Hisenda, Bartomeu Escandell, "estan consensuades amb el sector empresarial de l'illa i es fan amb l'únic propòsit de minimitzar l'impacte sanitari, econòmic i social arran de la crisi que vivim". La proposta acorda prorrogar el cobrament fins a final d'any 2020 de les noves altes d'activitats turístiques i d'Estades Turístiques en Habitatges; allargar 12 mesos la vigència de les autoritzacions existents d'Estades Turístiques en Habitatges; i prorrogar la vigència del pla de qualitat 2015-2019 en habitatges d'ús turístic fins a l'any 2022.

En darrer lloc, el conseller també ha explicat que “estam treballant conjuntament amb el Govern balear per a l'aprovació d'una línia d'ajudes específica per a autònoms”.

15 de maig de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

L'ocupació de les terrasses dels establiments podrà augmentar, amb sol·licitud prèvia al Consell, si es garanteix el pas del vianants i dels vehicles d'emergències

El Consell de Formentera ha aprovat un decret de Presidència que permet ampliar l'ocupació de les terrasses d'establiments d'hosteleria i restauració durant l'estat d'alarma, mentre les terrasses habituals no puguin tenir l'ocupació de taules del 100%. Les ampliacions però han de ser aprovades prèviament pel Consell de Formentera, que vetllarà per garantir el pas dels vianants i dels vehicles d'emergència si n'és el cas.

Les peticions s'han de realitzar de forma telemàtica a través de l'OVAC, en un apartat específic creat per a aquest tràmit: https://ovac.conselldeformentera.cat. Aquesta ampliació temporal de les terrasses serà gratuïta. Cal recordar, que el Consell, donades les circumstàncies extraordinàries provocades per la Covid-19, bonificarà també al 100% la taxa d'ocupació de les terrasses.

D'altra banda, en cas de sol·licitar l'ocupació de via pública del local adjacent, s'haurà de disposar de l'autorització del titular del local. En tot moment s'hauran de respectar les normes que estableixin les autoritats sanitàries: 2 metres de distància entre taules, higiene dels espais, entre d'altres.

11 de maig de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

“La Fase 1 de desconfinament ens ha donat l'oportunitat de tornar a veure els nostres éssers estimats però hem de ser prudents perquè la crisi sanitària no ha finalitzat”

foto 2020 cartaAquesta setmana ha estat molt emocionant i intensa. Formentera ha tingut l'oportunitat d'entrar a la Fase 1 del pla de desescalada del confinament. Això ha permès que puguem gaudir de més llibertat i sobretot que puguem tornar a visitar els nostres familiars i amics de Formentera als que hem retrobat després de 50 dies. Amb l'entrada a aquesta fase, ha finalitzat el confinament més dur al que ens ha portat aquesta pandèmia mundial, però no ens podem relaxar ja que la crisi sanitària no ha acabat: encara són moltes les persones que moren cada dia a d'altres indrets, i encara són molts els contagis.

Hem passat uns dies molt durs, on hem enyorat els nostres éssers estimats, els nostres costums i fins i tot la nostra rutina diària. El canvi de fase ha suposat una enorme alegria però hem de ser conscients que encara no és moment de baixar la guàrdia perquè aquesta passa endavant no signifiqui en un futur una passa enrere.

Amb l'entrada a la Fase 1 del desconfinament hi ha un canvi molt important a la nostra vida i és que es permeten les reunions socials de fins a 10 persones i que els petits comerços i terrasses de restauració han pogut obrir les seves portes. Això ens ha donat la possibilitat de reactivar la nostra vida social i també és una petita passa cap a la reactivació econòmica. Però tot aquest esforç que hem fet confinats no tendrà cap sentit si ara ens deixam portar per la inconsciència: ara és més necessària que mai la responsabilitat i la precaució de totes i tots els formenterers perquè en aquests encontres respectem les mesures establertes per les autoritats sanitàries perquè el perill de contagiar-se no ha marxat i no podem tornar a posar en risc la capacitat del nostre sistema sanitari. Per això, us demanem especialment que continueu protegint les persones més vulnerables. Hem passat d'una fase de control a una fase de responsabilitat on tractar adequadament les llibertats que anam recuperant és responsabilitat individual i col·lectiva de tothom.

Com a Consell de Formentera, aquesta setmana, a més d'emocionant, ha estat molt intensa. El dilluns Formentera va entrar a la Fase 1 de desconfinament dins la crisi de la Covid-19 i ho va fer de manera avançada a la resta de l'Estat. Ens hem convertit, junt amb 3 illes de les Canàries, en un laboratori que ajudarà la resta del territori nacional a poder aplicar els canvis a les properes setmanes. Els focus nacional i internacional han apuntat cap a la nostra illa i som el mirall que mostra el futur que espera a altres territoris espanyols.

Per poder garantir cada passa de la desescalada cal que aquest procés es faci respectant les característiques de cada territori i dotant de més capacitat de decisió les comunitats autònomes i les entitats locals, ja que són els territoris que després hauran d'aplicar i controlar les mesures sanitàries, higièniques i socials que ens han de permetre arribar als nostres objectius.

La desescalada no ha fet més que començar. Queda un llarg camí per endavant que haurem de recórrer tots junts per poder passar d'aquest primer desconfinament intern a les properes fases que, si les dades sanitàries ens acompanyen, podrem anar travessant poc a poc.

Hem de ser conscients que, si bé és cert que Formentera ha començat com una de les primeres illes aquesta desescalada, això no és una competició i que per poder fer passes endavant i obrir l'illa, primer a les nostres illes veïnes, després a la resta de l'Estat i finalment esperem que al món, cal que també es recuperi i vagi avançant en aquesta camí la resta de l'Estat.

Tots junts hem fet una gran feina i per això no em cansaré mai d'agrair-vos l'esforç que heu fet fins ara, però encara hem de continuar treballant plegats des de la consciencia, la responsabilitat, el sentit comú i la prudència. I, amb aquestes premisses, estic segura que continuarem fent passes endavant.

Alejandra Ferrer
Presidenta del Consell de Formentera


9 de maig de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 18 de 87

18

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1