• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Sala de Premsa Hemeroteca

Obert el termini d'inscripció al concurs de fotografia Beni Trutmann

Iria Sanchez. 1r premi colorLa consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Formentera, Sònia Cardona i la tècnica de cultura de la institució, Anna Costa, han presentat avui les bases de participació del XIII concurs de fotografia Beni Trutmann, dotat amb 3 premis de 500, 300 i 200 euros per a cada una de les dos categories existents: fotografia en blanc i negre i fotografia en color, en ambdós casos s'accepten tant instantànies analògiques com digitals.

Sònia Cardona ha explicat que l'objectiu de la convocatòria és “continuar amb la trajectòria de Beni Trutmann d'adquirir un compromís amb la natura i el patrimoni cultural de Formentera”.

Beni Trutmann va ser un fotògraf genial que va néixer a Locarno (Suïssa), l'any 1935, i va morir un 28 d'abril del 2002 a Formentera. La data de lliurament dels premis i de l'exposició de les fotografies que el jurat consideri millors coincidirà, com cada any, amb la data de la seva mort. Trutmann conegué Formentera l'any 1958, i al llarg de 44 anys la fotografià, deixant un llegat de més de 30.000 fotografies.

Els interessats en participar han d'entregar les imatges en paper fotogràfic que tinguin un mínim de 20 centímetres d'ample i un màxim de 45 centímetres d'alt a l'Oficina d'Atenció Ciutadana, fins la data límit del 10 d'abril.

Sònia Cardona ha explicat que el premi “és doble, ja que es pot guanyar un premi en metàl·lic i també un lloc a l'exposició que s'inaugurarà el dia 28 d'abril”. El jurat estarà composat per professionals de la fotografia i per representants del Grup Ornitològic Balear (GOB) i l'Obra Cultura Balear (OCB), dos col·lectius amb qui Trutmann va col·laborar en vida.

L'any passat, el concurs va tenir la participació de 46 persones que posaren en concurs 118 fotografies, ja que existeix un màxim de tres fotografies per participant. Les bases completes del concurs es poden trobar a la pàgina web del Consell de Formentera.

Un mes d'activitats per dignificar el rol de la dona

040315 diadona2La consellera de Benestar Social, Infància i Joventut del Consell de Formentera, Dolores Fernández i la vicepresidenta de l'Espai Dones, Antònia Costa, han presentat aquest matí a la sala de plens del Consell de Formentera les activitats programades per a commemorar el proper dia 8 de març, reconegut per la Organització Internacional de Nacions Unides (ONU) com a dia internacional de la dona.

El primer dels actes tindrà lloc a La Mola, al pati de les escoles, dins el marc de les Festes de l'Olimpiada Pagesa, i consistirà en la lectura del Manifest pel dia Internacional de la Dona. Dolores Fernández ha afirmat que “queda molta feina per fer al nostre país per dignificar el paper de la dona. Sense tenir en compte el 50% de la població, és molt difícil que un país es desenvolupi de manera adequada”.

Tallers i Xerrades

Antònia Costa ha presentat tot un conjunt de continguts que s'allargaran durant tot el mes de març i que tindran com a element central “informar i donar eines a les dones per entendre la situació que vivim, per revertir-la, a més de divertir-nos”. El primer d'aquests actes és una ponència titulada “Dona i Esport”, que tindrà lloc a l'Hotel es Marès el divendres 13 de març a les 19:30h. Aquest acte està inclòs dins el cicle de conferències del Fòrum Salut, Educació i Família, que ja ha celebrat dos sessions.

El dimarts 17 de març, a les 19:30h, a la sala de plens del Consell de Formentera, la psicòloga Anna Costa impartirà el taller “10 claus infal·libles per aconseguir els teus objectius”. Aquesta activitat, “com totes excepte el sopar de dones, està oberta a l'assistència dels homes, que també aprendran i es divertiran”, han dit Costa i Fernàndez.

El divendres dia 20 març hi haurà una doble sessió de contacontes a càrrec d'Encarna de las Heras. La primera, a les 18:30h i al Casal de Joves, orientada al públic jove i la segona, a les 20h, orientada als adults. Aquesta segona sessió tindrà lloc a les 20h a la sala d'actes del Centre de Dia.

Dolores Fernández ha informat que “és necessari que els joves rebin informació positiva perquè reben molts d'imputs des dels mitjans de comunicació”, i ha recordat que “el programa Sextima impulsat des del Consell de Formentera incideix en dignificar el paper de la dona dins les escoles”.

El mateix divendres 20 de març, a les 22:00h es celebrarà el sopar de dones que anualment aquest col·lectiu realitza per trobar un espai d'unió lúdic i festiu. Per assistir-hi, s'ha de reservar el lloc al telèfon de l'Espai Dones, 697 941 016.

El dissabte dia 21 de març, a la sala d'actes del Centre de Dia, hi haurà una jornada de portes obertes de l'Escola d'intuïció i vida Eivissa (Eivida) on es treballarà la lectura del propi procés personal i l'equilibri del sistema energètic de la persona.

Les dos últimes activitats del programa són la projecció de la pel·lícula “La Voz Dormida”, a la sala d'actes de l'àrea de Cultura, prevista pel divendres 27 de març a les 20h, i el VII Homenatge a la dona major de Formentera, que serà dissabte dia 28 a les 12 del migdia a la sala d'actes del Centre de Dia. Aquest any l'homenatge estarà enfocat a les dones nascudes l'any 1930.

Posada en marxa del projecte de cultiu de terres

conveni cooperativaEl president i el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca del Consell de Formentera Jaume Ferrer i Santi Juan, han formalitzat avui amb el president i el gerent de la Cooperativa del camp de Formentera, Jaume Escandell i Carlos Marí, l'acció concertada per fer realitat el projecte de cultiu de terres.

Aquesta signatura coincideix amb el primer dia de treball del gerent de la Cooperativa, una persona destinada a jornada completa a aquest projecte i altres objectius de la Cooperativa del camp. Carlos Marí atén a la ciutadania des d'avui a una oficina situada al mercat pagès del Centre Gabrielet de Sant Francesc Xavier.

Aquest projecte consisteix en la cessió temporal per tres o cinc anys de parcel·les agrícoles no cultivades per part dels seus propietaris a la Cooperativa del camp. La Cooperativa treballarà els camps per obtindre producte amb l'objectiu de ser comercialitzat, en favor de la cooperativa. A canvi, el propietari guanya un terreny fèrtil i amb bon aspecte.

Entre els objectius que el Consell de Formentera espera del projecte hi ha la millora de la productivitat i revalorització de l'activitat agrícola del camp, la millora del paisatge interior, la recuperació de professionals del camp i la millora de la capacitat de Formentera d'autoabastiment propi de productes del camp.

Per mitjà de l'acció concertada, el Consell de Formentera aporta els mitjans econòmics per dur a terme aquesta actuació (95.000€) i la Cooperativa posa els mitjans materials, tècnics i el coneixement per dur a terme la feina. El Consell de Formentera també aporta, fins que la nau de la cooperativa estigui construïda, prevista per al mes de juny, una oficina perquè la cooperativa pugui atendre la ciutadania en tot allò relacionat amb el projecte de cultiu de terres.

Jaume Escandell: “Avui és un dia molt important pel camp de Formentera”

El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha explicat que amb aquesta signatura “es fa realitat un projecte que té molta feina darrera. Fins avui entre la Cooperativa i el Consell hi hagut molta feina de concretar la idea i convèncer que era possible, també molta feina de preparació jurídica. Des d'avui, els propietaris ja poden cedir les terres que tinguin sense cultivar a la cooperativa perquè les treballi”.

Per la seva banda Jaume Escandell, ha afirmat que “és un dia molt important per la Cooperativa i pel camp de Formentera, aquest projecte significa la seva reactivació”.

El passat dimarts, el Consell de Formentera va inaugura el cens de terres a cultivar del projecte amb la cessió de ca ses Ferreres, una finca agrícola de 10.000 metres quadrats situada a La Mola. El passat dijous, el ple del Consell, per unanimitat, demanà al Govern que afegís al projecte la part agrícola de la finca de Can Marroig, una de les més grans de l'illa.

DIADA DE LES ILLES BALEARS “Iguals però diferents”

Bon dia, moltes gràcies a totes les autoritats i veïns per acudir a aquesta celebració institucional en motiu del dia de les Illes Balears.

Un esdeveniment que té lloc a Formentera, però també té lloc a Mallorca, a Menorca i a Eivissa.

Demà és dia 1 de març. Un dia important a les Illes Balears. No és per casualitat que s'hagi designat aquesta data com a dia de la Comunitat.

El dia 1 de març de 1983 entra en vigor el primer Estatut de les Illes Balears. I també un 1 de març, en aquest cas de 2007, és el dia de la seva reforma.

Aquesta reforma, que dóna peu a l'Estatut actual és la que crea el Consell Insular de Formentera.

L'1 de març és un dia important per a la nostra illa.

El Consell Insular de Formentera ha donat categoria política al que era una evidència geogràfica.

Fins l'any 2007, Formentera era una illa més de la Comunitat Autònoma, però només des del punt de vista geogràfic.

La unitat política manifestada des dels Freus cap amunt, representada amb el lema repetit per Isidor Torres de “volem ser la quarta paret mestra de les Illes Balears”, que culminà el dia 1 de març de 2007 amb la realitat d'aquest Consell Insular.

Els reptes no s'han acabat.

Ara estem davant un nou repte. No és menys important que l'anterior. És un repte del qual en depèn tota la nostra economia, i que també exigeix unitat política.

Per fortuna, tenim aquesta unitat política. En les coses fonamentals, a Formentera, avui hi ha un rumb clar, i una línia de treball compartida.

Hi ha unitat per reconèixer que en certs moments de l'any hem tocat sostre.

Hi ha unitat per iniciar els treballs que han de culminar amb la sol·licitud al Parlament de les Illes Balears d'una taxa gestionada per Formentera als vehicles que entrin a l'illa.

Hi ha unitat també per millorar la productivitat i el paisatge del camp.

Tots esperem que aviat una de les majors finques agrícoles de Formentera, Can Marroig, se sumi al projecte que executa la Cooperativa del Camp.

Deia que tenim un repte pendent.

Hem d'aprofitar l'atmosfera d'unitat que vivim per resoldre aquest repte pendent.

I resoldre'l ara. No cal esperar gaire. Si ho volem, ho podem aconseguir. Per Formentera no quedarà.

I quin és aquest repte que ens queda? Convèncer del fet que igual que som una illa geogràfica, igual que som una illa política, també som una marca turística pròpia.

Tenim la nostra pròpia identitat dins la Comunitat de les Illes Balears. Com la té Mallorca, com la té Menorca, i com la té, per suposat, Eivissa.

Formentera és una marca turística en alça, que té uns valors i uns tributs propis i que mereix poder dirigir i pagar la seva pròpia política turística.

Senyor Bauzà, negociem per donar a aquesta illa els recursos que necessita per promoure a nivell mundial aquesta gran marca que és Formentera.

Construïm un model que permeti que cada illa, a la seva manera, pugui fer el mateix. Que cada illa tingui els recursos per explicar els seus punts forts al món.

Iguals però diferents.

Tots amb recursos suficients, per explicar realitats particulars.

Fem, al cap i a la fi, amb la promoció turística el mateix que estem fent avui en aquesta important celebració per a la Comunitat.

En aquesta commemoració, totes les illes tenim recursos suficients per celebrar el dia de les Illes Balears, però cada illa ho fa a la seva manera.

Iguals però diferents

Iguals en les oportunitats i en l'existència de recursos suficients.

Diferents en els atributs, en els missatges i en les peculiaritats.

Moltes gràcies per la seva atenció,

Feliç Dia de les Illes Balears.

Jaume Ferrer Ribas,
28 de febrer de 2015

Més articles...

Pàgina 21 de 155

21

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat