• Català
  • Castellano
  • English

Hemeroteca

Activitats infantils pel Dia Internacional de la Diversitat Cultural

La conselleria d’Afers Socials organitza un concurs de dibuix dirigit als més menuts, on es decidirà la imatge del cartell de la Festa Intercultural 2011.

Des de la Conselleria de Benestar Social i Joventut del Consell de Formentera es convoca per el dia 21 de maig, entre les 17 i les 19 hores, a la plaça de la Constitució, unes activitats infantils, amb motiu del dia Internacional de la Diversitat Cultural.

Amb la col·laboració dels alumnes del Cicle Formatiu d’Educació Infantil i del Casal de Joves, s’han organitzat varies activitats infantils: estels voladors, recorda imagina i munta, dibuixa un món de colors i circuit de xapes. A última hora els nens i nenes podran gaudir d’un petit berenar.

Hi haurà exposició de dibuixos a la Sala Municipal d’Exposicions amb la temàtica de la diversitat cultural, realitzats pels nens de totes les escoles de Formentera. El més original s’utilitzarà com a imatge de cartell de la propera Festa Intercultural 2011.

Recordem que, la VIII edició de la Diada Intercultural de Formentera, celebrada el passat 21 de març, va comptar amb un gran èxit d’assistència, en un ambient on va regnar la concòrdia i la germanor entre la varietat de cultures presents a Formentera.

Una quinzena de països i sis comunitats autònomes varen participar amb activitats infantils, degustació gastronòmica i actuacions musicals. La consolidació d'aquesta festa en el panorama cultural de Formentera va propiciar l'ampliació dels actes interculturals al llarg d'una setmana, amb activitats infantils, exposicions de les cultures representades a la diada i l'entrada de nous països que no volien perdre l’oportunitat de gaudir d'aquesta germanor. Ara, es vol fer partícip al sector infantil i juvenil perquè la sentin com una manera de compartir la seva cultura i tradició.

La Festa Intercultural s'ha convertit en molt més que una festa. S'ha convertit en una eina per intentar impulsar la creació d'espais i processos d'interacció positiva que vagin obrint i generalitzant relacions de confiança, reconeixement mutu, comunicació efectiva, diàleg i debat, aprenentatge i intercanvi, cooperació, cohesió social i convivència democràtica.

Ho organitza: Conselleria de Benestar Social i Joventut

Hi col·labora: Cicle Formatiu Educació Infantil, Casal de Joves, Panaderia Manolo i Carbónicas Tur

Trobades professionals de turisme a Girona i Bacelona

Workshop turisme GironaLa conselleria de Turisme i Mobilitat de Formentera, va assistir el passat dimarts a la trobada professional de UCAVE a Girona i ahir dimecres al workshop organitzat a Barcelona.

En la mateixa línia de sempre, aquestes trobades amb agents de viatge i touroperadors del sector turístic, tenen com a objectiu donar a conèixer els atractius de Formentera, i en específic aquestes dos jornades varen comptar amb gran afluència d’expositors presentant els seus productes.

La representant promocional de la conselleria de Turisme de Formentera va a donar a conèixer les millors eines per a vendre allotjament a Formentera, constatant el desconeixement  dels agents de viatge a l’hora de fer reserves als establiments hotelers de l’illa.  

Així mateix, va presentar la diversitat que ofereix Formentera, amb activitats de Turisme actiu com la propera cursa Formentera to Run, del 29 de maig al 5 de juny o després de la temporada, esdeveniments com la Setmana de la Fotografia Submarina o la volta a Formentera en BTT.

Mentrestant es continuen duent a terme aquestes trobades professionals, la conselleria de Turisme de Formentera està rebent grups d’agents de viatge d’Europa i Espanya, en el què es coneix com a viatges de familiarització per a conèixer l’illa in situ.

Comença el Pla de Mobilitat Estival de Formentera

Pla Mobilitat EstivalLa conselleria de Turisme presenta un pla de mobilitat amb creació de noves línies i augment de freqüències

Des del passat 15 de maig, comença a ser operatiu el Pla de Mobilitat de Transport Públic per a la temporada d'estiu, que des de l'any passat compta amb diverses novetats, entre les quals destaca l’increment del servei amb un considerable augment de les freqüències.

Per a aquest estiu, l’horari de la línia nocturna s’ha ampliat fins a les 3:20 hores de la nit, a més d’augmentar-se la flota d’autobusos de cinc a set i la creació de noves línies. D’aquesta manera el nou Pla de Mobilitat compta amb un total de 7 línies regulars, a més de dues rutes amb itineraris turístics, dirigides als residents i als turistes. La L3 realitza el recorregut cada 30 minuts entre la Savina i la platja d’Illetes, passant per Es Pujols, i ofereix la possibilitat d’adquirir un abonament per a tot el dia, amb el qual els turistes poden disfrutar d’una estona de platja amb un servei de recollida entre les 3 i les 5 de la tarda des d’Illetes i des de la  platja des Pujols, per visitar la zona des Mirador i el far de la Mola.

Pel que fa a la L7 ofereix un servei des de diferents punts de l’illa per anar al Parc Natural de ses Salines, dirigida a la gent resident que es vol desplaçar fins a la platja. Compta amb diverses freqüències al matí i al vespre.

La resta de línies cobreixen totes les zones de l’illa. La L1 rodeja el perímetre de l’estany Pudent amb una freqüència de 30 minuts, la L2 opera cada hora entre el port de la Savina i el far de la Mola (amb parades as Ca Marí i Maryland), la L5 realitza els trajectes entre Sant Francesc i cala Saona cada mitja hora i la L6 fa viatges directes entre Sant Francesc i es Pujols, i viceversa, amb una sortida al matí, una la migdia i una a la tarda, de cara a donar un servei als residents.

Així mateix, es continua oferint el Bus Market, que uneix els principals nuclis turístics amb la fira de la Mola. Aquest autobus realitza tres parades, una en el mirador de la Mola i en el Far de la Mola per visitar en tercer lloc el mercat artesanal, regresant a partir de les 19 hores.  Es pot tornar en horaris diversos mitjançant la L2.

L’objectiu d’aquest pla de transport és flexibilitzar el servei i acostar el transport públic a la ciutadania. Des del 2008 s'han dut a terme diverses mesures de mobilitat a l'illa i el nombre d’usuaris ha augmentat un 130% en els mesos d’hivern i un 84% en els mesos d'estiu, simplement amb un increment de freqüències i una estructuració d'horaris.

Cal a dir que des de la conselleria de Turisme de Formentera s’espera el finançament per part del Govern Balear, que encara no ha donat una resposta al finançament corresponent per transport públic.

Totes aquestes línies operen cada dia des del 15 de maig fins al 30 de setembre.

Abocaments de les obres del port d'Eivissa

Abocaments obres port d'EivissaEl Consell Insular de Formentera mostra la seva preocupació per l’inici de les obres d’ampliació del port d’Eivissa per part d’autoritat Portuària, i les conseqüències que, en especial el dragat, el transport i l’abocament dels fangs puguin ocasionar sobre els béns declarats Patrimoni de la Humanitat.

Segons l’informe de la UNESCO, al paràgraf 172 de les directrius operatives de Patrimoni de la Humanitat, es cita que els estats membres estan obligats a comunicar al centre de patrimoni mundial qualsevol projecte o obra que afecti o pugui afectar negativament els béns declarats.
El mateix informe deixa de manifest el fet que el centre de patrimoni mundial en cap moment va ser informat d’aquest projecte d’ampliació, i per tant, davant les denúncies de certes organitzacions ecologistes, va prendre la decisió d’enviar una missió d’inspecció per avaluar sobre el terreny les possibles afeccions del projecte. Per tant, davant aquests fets no és comprensible que en el transcurs d’aquestes setmanes s’hagi donat inici a aquestes obres sense esperar la decisió definitiva de la propera sessió del comitè de patrimoni mundial, prevista el proper mes de juliol. A més l’Autoritat Portuària es va comprometre  públicament  a no dur a terme les obres fins que no hi hagués una resolució definitiva i sobretot, sense informar a la UNESCO de l’inici de les obres, tal com exigeixen les directius operatives del Patrimoni Mundial.
Si bé a dia d’avui l’informe preliminar de la UNESCO no determina que els béns declarats estiguin amenaçats si que expressa clarament que el projecte d’ampliació del port d’Eivissa en les característiques i dimensions actuals, pot representar un perill, sobretot pels valors naturals protegits i la declaració de Patrimoni de la Humanitat.

En resum, l’informe és determinant en els següents punts:
1.- El potencial impacte en el component natural pel dragat, transport i abocament dels fangs al punt d’abocament, que a més suposarà un volum 3 vegades superior als abocaments realitzats el 2001 per l’ampliació del dic de Botafoc. Per l’afectació que pot tenir sobre els esculls coralígens (cladocora caespitosa) que es troben a l’illa d’Espardell.
2.- La preocupació per l’expansió de l’alga invasora caulerpa racemosa, així com la manera en què el projecte preveu la seva eliminació, plantejada a través d’electrodes, solució que de forma manifesta és considerada poc realista per part dels tècnics de la UNESCO i demana que es proposi una solució més efectiva.
3.- Considera que la superfície del projecte està sobredimensionada i que per tant es fa necessari reconsiderar les característiques i dimensions del mateix.
4.- Recomana que el tràfic marítim entre Eivissa i Formentera es mantingui a la Marina per ser aquesta la seva localització tradicional, mantenint així el vincle amb la ciutat històrica.
Per totes aquestes consideracions que apareixen en l’informe de la UNESCO, el Consell de Formentera no vol ser corresponsable de les conseqüències de l’inici de les obres d’aquest projecte, sense esperar l’informe definitiu de la propera reunió del Patrimoni Mundial i per tant ja ha deixat de manifest la seva preocupació, tant davant l’Autoritat Portuària com davant la UNESCO a través de les objeccions trameses al Ministerio de Cultura. Aquestes objeccions es centren de manera especial en sol.licitar que es modifiqui el punt previst dels abocaments, així com que es prenguin mesures eficients per evitar la propagació de l’alga invasora caulerpa racemosa.
El Consell Insular de Formentera sempre ha manifestat la seva preocupació pel conjunt dels béns. Sota la denominació Ibiza Biodiversidad y Cultura s’estima que aproximadament un 80% de la superficie dels béns naturals protegits es troben a l’illa de Formentera, tal com s’acredita mitjançant els anexes cartogràfics de l’informe de la UNESCO.
Per totes aquestes raons, demanam a totes les administracions implicades que s’actui de forma responsable, tot respectant els terminis, indicacions i recomanacions previstes en l’esmentat informe.

Sant Ferran en festes

Roda premsa festes de Sant Ferran 2010Un any més, la conselleria de Cultura de Formentera organitza les festes de Sant Ferran, les primeres del calendari festiu estival, amb un cartell d’activitats ampli on hi podem trobar una variada oferta cultural: actuacions musicals, espectacles infantils, recitals de poesia, cinema a la fresca, ballades i cantades.

En la programació de les festes s'ha intentat combinar esdeveniments culturals diversos amb les creacions d'artistes emergents i consolidats en el món de l’espectacle. En els darrers anys, el programa de festes de Sant Ferran s'ha caracteritzat per la seva diversitat musical, amb les actuacions de Ressonadors, Capella ducal de Gandia, Javier Vargas, Formentera connection, 4 de copes o Strombers.
Enguany, el programa musical comptarà amb la col·laboració de Diversons, música per a la integració de l’Obra Social “La Caixa” amb les actuacions dels grups Sandra Rehder (Argentina) i Lusofonías (Portugal). Diversons porta a escenaris populars grups que interpreten música d’arrel o d’inspiració tradicional dels seus respectius països o cultures d’origen.
A més a més, i seguint el seu concepte de festa popular, es té l'objectiu d'oferir activitats per a tots els públics i gustos, alternant en el cartell diferents actes. Cal destacar, del programa, la inauguració del mercat artístic per part dels artistes de Formentera, un esdeveniment que arriba a la seva tercera edició, o una varietat d’activitats esportives que inclou escacs i duatló.
Així mateix, no podem oblidar la ballada popular organitzada per la colla de ball Es Xacoters de Formentera.

PROGRAMA

Diumenge 23 de maig

18.00h Plaça de Sant Ferran.
Concert de Gospel a càrrec de Can Blau (Sant Carles)

Dijous 27 de maig

19.00h Carrer Major de Sant Ferran.
Inauguració del Mercat Artístic de Sant Ferran 2010.

20.00h Plaça de Sant Ferran.
Teatre/cançó Infantil i Juvenil "Els Viatges del Pirata"
a càrrec de Toni Trons. Per a nens i nenes de 3 a 7 anys. Durada: 50 minuts.
Ho organitza: Obra Social “SA NOSTRA” Caixa de Balears.

22.00h Plaça de Sant Ferran
Cinema a la fresca "sólo un beso". (V.O.S. Castellà) del director Ken Loach,108 minuts.
Ho organitza: Fons Pitiús de Cooperació.

Divendres 28 de maig

Biblioteca de Sant Ferran.
17.00h Lectura treatralitzada del "Petit Príncep"
Ho organitza: Espai Frumentaria.

20.00h Biblioteca de Sant Ferran
Presentació de l’obra de l’escriptora de l’any Carme Riera "Qui sóc i per què escric".
Ho organitza: Conselleria d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears i Biblioteca Municipal.

Dissabte 29 de maig

16.30h Hostal Illes Pitiüses.
XX torneig Open Escacs i torneig júnior Festes de Sant Ferran (inscripcions 10 minuts abans)
Ho organitza: Club d’Escacs 4 Torres.

19.00h Església de Sant Ferran.
Concert de guitarra a càrrec dels professors del Conservatori
Superior de les Illes Balears. Miguel Àngel i Pedro
Mateo.
Ho organitza: Escola Municipal de Música.

20.30h Hostal Illes Pitiüses.
II Encontre de Poetes. Formentera, Pont de Poesía.
Hi intervindran: Iolanda Bonet, Emili Bou, Joan F. Ferrer Ribes, Esteve Portes, Josep Anton Soldevila i Maria Teresa Ferrer.
Ho organitza: Obra Cultural Balear.

21.00h Local social de la tercera edat de Sant Ferran.
Cantada, amb cantadors, cantadores, glosadors i glosadores de Formentera.
Ho organitza: Obra Cultural Balear.

21.30h Plaça de Sant Ferran.
Música per a la integració de l’Obra Social “La Caixa” amb Sandra Rehder (Argentina)

22.30h Plaça de Sant Ferran.
Actuació musical amb Stereo Sterona (Formentera)
a continuació Dj’s locals (Nit electrònica).

Diumenge 30 de maig

Plaça de Sant Ferran
10.00h XIII Duatló de Sant Ferran 2010
4.4km de cursa + 22 km BTT + 4.4km cursa.
Inscripcions individuals o per equips a: geespalmador@gmail.com. Més informació a: www.grupesportiuespalmador.org
Ho organitza: Grup Esportiu Espalmador.

12.00h Missa i Processó pels carrers de Sant Ferran.

13.30h Ball Tradicional a càrrec de les Colles de Ball
Es Xacoters i Es Pastorells de Formentera, amb
convit d’orelletes.

21.30h Música per a la integració de l’Obra Social
“La Caixa” amb Lusofonías (Portugal)

22.30h Actuació musical de Chimichurri
(Formentera) i a continuació actuació musical del grup Sindicato del Riff. (Música de Versions)

Més articles...

Pàgina 131 de 138

131