• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

La Cooperativa del Camp inicia la recuperació de les figueres

Poda Figueres x Eva Parey 001La Cooperativa del Camp de Formentera està duent endavant, durant els mesos de febrer i març, tasques de recuperació de figueres en les finques cedides al Cens de Terres. L’objectiu és “poder recuperar aquests arbres tan tradicionals de Formentera i comercialitzar el seu producte aquest estiu”, segons ha explicat el gerent de la Cooperativa, Carlos Marí.

Durant el mes de febrer i el que portem de març s’han podat o estalonat 89 figueres, i es preveu que durant tota la campanya es recuperin un total de 129, segons ha explicat el gerent. “Així a l’estiu tindrem la primera producció de figues per comercialitzar a la Cooperativa”, ha afegit.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins les feines de recuperació del camp per les quals el Consell de Formentera va signar un acord d’acció concertada amb la Cooperativa, segons ha recordat el conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell. Actualment ja s’han cedit més de 140 hectàrees al Cens de Terres de la Cooperativa. “Les terres de moltes d’aquestes finques estaven abandonades pel que les tasques de recuperació seran continues”, segons ha destacat Carlos Marí.

Millores en l’enllumenat públic de Sant Ferran i es Pujols

foto nou enllumenat sant ferran EDITEl Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Infraestructures, instal•larà 15 fanals nous entre Sant Ferran i es Pujols abans de l’inici de la temporada. En total aquest any hi haurà 24 nous punts de llums en aquestes dues localitats. I és que en les darreres setmanes els treballadors de la brigada ja han col•locat 9 fanals nous a dos carrers de Sant Ferran, exactament el carrer Sol i el carrer Castaví, “on està situada la Citroën”. Així ho ha explicat el conseller d’Infraestructures, Rafael González.

Abans de l’inici de la temporada, “al costat de la circumval•lació de Sant Ferran es posaran 7 nous fanals en el camí de ses Vinyes”, segons ha explicat el conseller i “entre el carrer Tarragona, el de sa Finca, i el camí de Cala en Baster es posaran tres fanal més”, ha afegit.

Actuacions a Es Pujols

I pel que fa a es Pujols, es col•locaran “tres nous fanals al carrer King Crimson, on està situada la farmàcia d’es Pujols, i dues més al camí de Can Jaume d’en Sala, on l’any passat ja s’instal•laren tres nous punts d’enllumenat públic”, segons ha recordat el conseller.

“Aquestes actuacions responen a peticions veïnals per millorar l’enllumenat públic de l’illa”, segons ha destacat Rafael González que ha explicat que la despesa total de la posada d’aquests 24 nous punts de llums tindrà un cost de devers 30.000 euros.

 

Es Cap de Barbaria II, la vida a la prehistòria de Formentera

Jaciment Es Cap II foto premsa EDITLa consellera de Patrimoni, Susana Labrador, acompanyada pel tècnic de l’àrea, Jaume Escandell, ha visitat avui el jaciment arqueològic d’Es Cap de Barbària II. Des del passat 29 de febrer i fins al 18 de març un grup de 17 especialistes estan portant a terme “la consolidació i restauració de les estructures dels àmbits 1 i 3 del jaciment Cap de Barbaria II. Es tracta de la zona que restava entre les parts ja restaurades durant els dos darrers anys”, segons ha explicat la consellera. Aquestes tasques es porten a terme en paral•lel a la cinquena i última campanya d’excavació del projecte “Les comunitats prehistòriques de Formentera. Arqueologia, patrimoni i societat”, iniciat l’any 2012 i codirigit per Pau Sureda (Universitat Pompeu Fabra), Edgard Camarós (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), María Ana Cueto i Luís Teira (ambdós de l’Instituto Internacional de Investigaciones Prehistóricas de Cantabria - Universidad de Cantabria).

Les feines de restauració i consolidació, realitzades per un equip format per Margalida Munar, Bernat Burganya i Antoni Puig, estan promogudes per l’àrea de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Formentera, “tenint en compte que la neteja, el manteniment i la conservació dels jaciments arqueològics es troben contemplades dins el Pla insular de gestió del patrimoni cultural actualment vigent”, segons ha afegit Susana Labrador.

Els restauradors treballen sota la direcció de l’equip científic responsable del mencionat projecte de recerca arqueològica, de manera que aquestes labors de conservació i restauració s’han contemplat com una actuació més de les previstes per a la cinquena campanya, informada favorablement per la Comissió Específica d’Arqueologia del Consell i autoritzada per acord de la Comissió de Govern de la mateixa institució.

Concretament, les feines que es porten a terme consisteixen en recol•locar les pedres que es troben desplaçades, lligar les pedres que conformen les filades superiors, consolidar puntualment els fonaments de les estructures, reblir els murs amb pedres de rebuig de l’excavació, consolidar les estructures internes amb morter de calç i anivellar el sòl a l’interior de les estructures. El pressupost total de l’actuació és de 4.418,40 euros.

D’aquesta manera, des de 2014 ençà s’ha portat a terme la restauració i consolidació de pràcticament tota la meitat nord-oest del jaciment Cap de Barbaria II. Així, els investigadors han pogut determinar com vivia la societat prehistòrica de Formentera en aquest jaciment que va estar habitat fa 3.200 anys, segons ha explicat Edgar Camaròs. Al jaciment hi havia zones d’espais comuns i altres que feien servir les famílies per dormir, segons ha destacat Pau Sureda qui calcula que el varen habitar entre 20 i 30 pobladors i que no existien diferències de classe entre ells, sinó que era una societat igualitària. Com a conclusió de les feines els investigadors faran una memòria amb totes les dates descobertes.

Conferència i exposició

Demà Pau Sureda oferirà una conferència “La metal•lúrgia prehistòrica a Formentera. Tecnologia, interacció i societat” a la sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell a les 19.00 hores. Després s’inaugurarà l’exposició “Formentera en les xarxes metal•lúrgiques del bronze final”.  A més, els arqueòlegs han convidat a la gent de Formentera a visitar el jaciment on se’ls explicarà in situ com vivia la gent a la prehistòria de Formentera.

El Govern espera posar en marxa la bassa de rec l’estiu de 2017

foto visita dg agricultura i ramaderiaEl conseller de Medi Rural del Consell de Formentera, Bartomeu Escandell, s’ha reunit amb el director general d'Agricultura i Ramaderia del Govern, Mateu Ginard i les directives de la Comunitat de Regants de Formentera, l’Associació de Ramaders de Formentera i la Cooperativa del Camp de Formentera, avui matí a la Sala de Plens del Consell de la institució insular.

El responsable del Govern Balear ha explicat que des de la seva conselleria han elaborat “un projecte per posar en marxa la bassa de recs amb aigües residuals de Formentera valorat en 294.000 euros”. Tragsa serà l’empresa que s’encarregarà d’executar-lo i es preveu que “per a l’estiu de l’any vinent es pugui posar definitivament en marxa aquesta bassa que fa cinc anys es va acabar de construir, però mai s’ha posat en funcionament”, segons ha recordat el director general.

Suport a la comunitat de regants

Bartomeu Escandell ha explicat que “el Consell de Formentera assumirà durant els dos primers anys els 30 euros mensuals de quota fixa que hauran de pagar cada hidrant”. “D’aquesta manera volem facilitar al màxim la posada en marxa de la bassa i ajudar a la comunitat de regants, ja que som conscients que a Formentera no hi ha cultura de regadiu”, segons ha afegit.

El conseller ha explicat a Mateu Ginard l’aposta tan forta que ha fet la institució insular en matèria agrícola amb l'impuls de la Cooperativa del Camp, i la creació aquest any d’una nau per ells a la zona industrial. “L’objectiu és donar suport als treballs que fomentin la recuperació del paisatge i el sector agrícola i ramader de Formentera”.

Mateu Ginard ha explicat als representants del sector les ajudes que des del Govern Balear trauran per pal·liar la sequera. “D’una banda hi haurà ajudes per l’alimentació del bestiar de 9,20 euros per animal, d’altra banda, hi haurà ajudes de crèdits subvencionats sense gairebé cap tipus d’interès, d’entre 20.000 i 100.000 euros, que poden interessar a les associacions”, segons ha explicat el director general. Per últim, també ha parlat de la possibilitat d’ajudes pel finançament per llavors certificades per sembrar.

Formentera es ven com a destinació natural i esportiva a la ITB de Berlín

Estand Formentera ITB EDITFormentera es promociona des d’avui i fins al pròxim diumenge 13 de març a la ITB de Berlín mostrant el nou catàleg de rutes verdes i els seus esdeveniments esportius “perquè els turistes alemanys vinguin a gaudir de la nostra illa fora de temporada”. Així ho ha explicat la consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, a la presentació oficial de les Illes Balears com a destinació turística esportiva i de natura, a la que ha assistit acompanyada del president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer.

En aquesta fira Formentera es presenta com una destinació per visitar en temporada baixa, les campanyes Descobreix Formentera al maig, i Descobreix Formentera a l’octubre, “són un clar exemple dels avantatges que l’illa ofereix durant aquests mesos”, ha explicat la consellera. A més, “els turistes alemanys, acostumats a un clima més fred, solen gaudir especialment en aquestes dates, i són molt respectuosos amb el medi ambient, que és el tipus de visitant al que ens volem dirigir, perquè la sostenibilitat és fonamental per nosaltres”, ha afegit.

Viatge virtual a Formentera

Des d’aquesta fira es podrà fer un “viatge” amb l’ajuda d’una bicicleta estàtica i unes ulleres de realitat virtual al Parc Natural de les Salines o a les platges de Migjorn. “Així mostrem de primera mà els principals atractius de l’illa”, ha explicat Alejandra Ferrer. A més, per fomentar més la rotació per l'estand de les Balears, en el qual Formentera té un espai diferenciat, s'ofereix una atenció personalitzada als visitants i se'ls hi facilita informació sobre la vessant natural de l'illa. L'esport també té un apartat destacat a l'estand, on es presentaran els més de 20 esdeveniments esportius organitzats en temporada baixa per atraure turisme, que juntament amb els esdeveniments culturals sumen més de 60 propostes al llarg de tot l'any, segons ha explicat Alejandra Ferrer.

Més articles...

Pàgina 382 de 403

382

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat